De fietscrossbaan die Nick (voorgrond) en Fedde uitzetten op de helling van de geluidswal van de A2 is aan gort gereden door motorcrossers. Desondanks maakten ze deze week nog een afdeling bij het Hulserstraatje. (Foto's: Hans van Doorn).
De fietscrossbaan die Nick (voorgrond) en Fedde uitzetten op de helling van de geluidswal van de A2 is aan gort gereden door motorcrossers. Desondanks maakten ze deze week nog een afdeling bij het Hulserstraatje. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

DOOR JONGEREN ZELF UITGEZET PARKOERS OP GELUIDSWAL A2 BIJ DUITS LIJNTJE VERNIELD

Mountainbikers zoeken plekje voor freestylecross

HENK VAN WEERT

Ze hadden het zo mooi voor elkaar. Kort nadat de coronacrisis uitbrak en ze de beschikking kregen over een zee aan vrije tijd, legden Fedde Noordhoff en Nick Verbeeten een fietscrossbaan aan. De twee zestienjarige Boxtelaren vonden in de geluidswal van de rijkweg A2 ter hoogte van het Hulserstraatje een prima plek om spectaculaire afdalingen te maken met hun mountainbike. Maar hun zelfgetimmerde frames om sprongen te maken, werden vernield. Het tweetal baalt...

Op het crossbaantje nabij de graffiti-tunnel van het Duits Lijntje werd vooral positief gereageerd door passanten. ,,Mensen waren in het algemeen enthousiast als we op het talud aan het crossen waren", vertelt Fedde. Nick knikt en vult aan: ,,Er was alleen één mevrouw die het wat gevaarlijk vond voor het hondje dat ze uitliet. Andere mensen die ons bezig zagen, gaven louter positieve feedback." Het tweetal maakt deel uit van een groep van zo'n twaalf enthousiaste mtb-crossers.

De twee jongens hebben onlangs hun vmbo-t-diploma behaald aan het Baanderherencollege en genieten volop van hun vakantie. Want na de zomer starten ze een vervolgopleiding aan het mbo. Fedde gaat naar de VeVa, die jongeren schoolt op het gebied van veiligheid en vakmanschap voor een baan bij Defensie. Nick kiest voor een tussenopleiding bij de marechaussee.

AAN GORT GEREDEN

Na de corona-uitbraak maakten ze thuis houten stellages ('frames') waarmee de bikers fraaie sprongen kunnen maken en andere trucjes kunnen uithalen. Ze doen aan freestyle en dat is iets anders dan crosscountry, waarbij mtb'ers vooral door bossen gaan. Nick: ,,We hadden er bordjes bij geplaatst met unieke namen waarop ook de moeilijkheidsgraad stond aangegeven. Maar die zijn vernield, waarschijnlijk door jongeren die ons dit niet gunnen of jaloers zijn." Nick valt zijn kompaan bij: ,,Maar er zijn ook motorcrossers die het parkoers gebruiken. Daardoor zijn de paden aan gort gereden. Heel jammer allemaal."

De jongens leefden zich uit nabij het vlonderpad ten zuiden van de Dommel in Boxtel-Oost. Eerder waren ze actief bij een crossbaantje bij de waterzuiveringsinstallatie in de buurtschap Heult. ,,Dat was ook een prima plek, maar die werd tevens veel gebruikt voor crosscountry en die mensen willen we niet in hun vaarwater zitten. Vandaar dat we een alternatief zochten", aldus Fedde.

CONTACT MET GEMEENTE

Samen met Nick heeft hij al contact gezocht met de gemeente Boxtel over plekken die ingericht zouden kunnen worden voor de uitoefening van hun hobby. ,,Alle locaties vielen af omdat ze aangewezen zijn voor woningbouw", weet Nick. ,,We hebben echt niet veel nodig. Een vlak perceel is al goed. We zorgen zelf wel voor een berg zand en andere attributen voor onze capriolen."

Mensen die een geschikte plek weten voor de Boxtelse mountainbikers, kunnen bellen naar Fedde Noordhoff, telefoonnummer 06-24 83 87 23.

Fedde Noordhoff baalt als een stekker dat het fietscrossbaantje op de geluidswal van de rijksweg A2 is vernield.
Nick Verbeeten hoopt samen met zijn crossmaat Fedde érgens in Boxtel over een geschikte mountainbikebaan te kunnen beschikken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding