Auteur Adriaen Willemsz (links) leest voor uit eigen werk in een bijzondere en unieke setting. (Foto's: Hans van Doorn).
Auteur Adriaen Willemsz (links) leest voor uit eigen werk in een bijzondere en unieke setting. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

LOKALE AUTEURS DRAGEN VOOR UIT EIGEN WERK OP LIEMPDS LANDGOED

Velderse bossen prachtig decor voor verhalenmakers

TRUDY VAN ROOIJ

Kleine groepjes lezers wandelden zaterdagavond over landgoed Velder. Ze liepen langs vijf schrijvers die verspreid zaten in de bossen en die ieder voorlazen uit eigen werk. Ik ben ook een van die auteurs en zag: de lezers waren enthousiast over ons initiatief. ,,De stilte van het landgoed en de teksten van de schrijvers waren een prachtige combinatie’’, aldus Wim van der Schoot.

Mijn mede-fantasyschrijvers uit Boxtel hebben prachtige boeken gemaakt, maar toch zijn ze bij het publiek redelijk onbekend. Waarschijnlijk omdat de auteurs ietsje introvert zijn. Ze houden van de natuur, van wandelen. In de spotlights bevriezen ze. Maar wanneer ze in kleine groepjes met soortgenoten kunnen converseren, spat het vuur van hun woorden. Zo ontstond het idee van de Boxtelse verhalenmakers.

De wandeling bleek niet alleen op literair gebied een ontdekkingstocht. Want hoewel de meeste deelnemers aan de voorleesavond het landgoed wel kennen van de grote festivals, wisten ze niet dat het ook deze bosrijke, inspiratievolle kant had. Karin van Tooren: ,,Het was een hele fijne ervaring op een verrassend mooie plek!’’

ONTDEKKING

Als een van de schrijvers was het voor mij ook een ontdekking. Ik had mijn boek ‘Zo heb je mij genoemd’ geschreven tijdens de momenten dat ik alleen was. Elk woord was in mijn hoofd begonnen, en kende ik inmiddels uit mijn hoofd.

Nu las ik diezelfde woorden voor aan kleine groepjes lezers die me meteen lieten merken wat ze ervan vonden. We hadden zelfs discussies. Dat was voor mij het meest fantastische van deze avond. Dat vonden de andere schrijvers ook, getuige de jonge Tim van Esch die voorlas uit zijn boek Tom Toermalijn: ,,Het was een leuke, mooie setting met leuke en geïnteresseerde wandelaars.’’

NIEUWSGIERIG

Op de zevensprong las Ramon Guerrero voor uit zijn filosofische fantasyboek ‘De meid van Nunavit’. Veel wandelaars roemden zijn bijdrage. Op een ander bosrijk kruispunt las André Verhagen voor uit zijn science-fiction-achtige thriller GIG en weer ergens anders las Adriaen Willemsz voor uit zijn verhalenbundel Grensvertellingen.


,,Tien minuten was precies voldoende om nieuwsgierig te worden naar het verdere verloop,’’ vertelde luisteraar José Quinten. Maria Jeurissen op haar beurt: ,,Door alle schrijvers is het mooi gedaan, waarbij het ene verhaal mij meer aansprak dan het andere.’’ Verel van Duren besloot met: ,,Van mij mag er een groter publiek op af komen. Het is zeker voor herhaling vatbaar!’’


HEESEMANSHOEVE BARSTENSVOL CREATIVITEIT

Kunst overal aanwezig in buurtschap Luissel

Eigenaar Toine Graft van de Heesemanshoeve in buurtschap Luissel en Boxtelse kunstenares Charlotte de Jongh sloegen zondag hun handen ineen voor een coronaveilige en interactieve openluchtexpositie. Boxtelse maar ook Tilburgse kunstenaars presenteerden zich.

Schilderijen met olieverf, tekeningen, driedimensionale objecten, kunst van edelstenen, brandschilderingen en vilt. Van alles konden bezoekers van de Heesemanshoeve bewonderen. Er waren diverse interactieve workshops: van mandala's maken tot snelportretten. Zelfs een van de paarden moest er aan geloven...

Door de lockdown is het lange tijd rustig geweest op Luissel. Te rustig. Dus vonden eigenaar Graft en kunstenares De Jongh het tijd om voor wat reuring te zorgen. De tuin stond dan ook ramvol met kunstwerken waar de bezoekers met volle teugen van konden genieten.


p Kunst was overal aanwezig op de Heesemanshoeve in buurtschap Luissel. Zelfs dit paard kreeg een kunstzinnige behandeling.




t Naast schilderijen zoals deze, konden bezoekers onder meer ook genieten van mode en beeldhouwwerken. (Foto's: Hans van Doorn).



Al wandelend gingen natuur- en literatuurliefhebbers zaterdagavond op zoek naar diverse Boxtelse schrijvers op landgoed Velder.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Auteur Adriaen Willemsz leest voor uit zijn eigen werk tijdens de schrijverswandeling op landgoed Velder.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding