In 2019 beëindigde de gemeente Boxtel het samenwerkingsverband met werkgeversorganisatie SPIN. De in 2021 op te richten BIZ moet diverse onderwerpen met betrekking tot Ladonk op gaan pakken. (Foto: Peter de Koning).
In 2019 beëindigde de gemeente Boxtel het samenwerkingsverband met werkgeversorganisatie SPIN. De in 2021 op te richten BIZ moet diverse onderwerpen met betrekking tot Ladonk op gaan pakken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEDRIJFSINVESTERINGSZONE ZOEKT ZOVEEL MOGELIJK DEELNEMERS

Samenwerking Ladonk: eerst laaghangend fruit


PÅL JANSEN

De initiatiefgroep die zich bezighoudt met de Bedrijfs Investeringszone (BIZ) op Ladonk, is deze week een informatiecampagne gestart. Doel? Zoveel mogelijk ondernemers op het Boxtelse bedrijventerrein warm te maken voor het plan. Want de BIZ gaat hoe dan ook door, aldus Patrick Bunskoek.

Bunskoek is eigenaar van het bedrijf Infolio en vormt samen met Frank van Schaaijk (DM Wheelsystems), Jan Marcelis (Vion), Tammo Bieze (Freenergics) en Bas Doorn (Rabobank) de initiatiefgroep om de BIZ begin volgend jaar op te richten. Dit moet de nieuwe gesprekspartner van de ondernemers op Ladonk met de gemeente Boxtel worden, nadat die het samenwerkingscontract met ondernemersvereniging SPIN opzegde.

Deze week is de groep een informatiecampagne gestart om draagvlak bij andere bedrijven te creëren. ,,Afgelopen maandag is de eerste flyer bij ieder bedrijf in de bus gedaan. Iedere twee weken brengen we een update waarin we een nieuw thema voor het voetlicht brengen. En het gaat om best wel belangrijke zaken voor Ladonk. Ik ben er dan ook van overtuigd dat andere ondernemers hier ook interesse in zullen hebben. Op deze manier willen we laten zien welke acties we kunnen ondernemen", aldus Bunskoek, die als woordvoerder optreedt namens de BIZ-oprichters.

BEREIKBAARHEID

De campagne is gericht op de onderwerpen die het bedrijfsleven raken. ,,Denk bijvoorbeeld aan bereikbaarheid. Ik wil niet doen alsof we even vier ontsluitingen naar de rijksweg A2 zullen realiseren of een verkeersoplossing voor Vion gaan vinden. Dat soort zaken zijn meer voor de lange adem. Maar er zijn ook veel onderwerpen die we op dat thema eenvoudiger en sneller voor elkaar kunnen krijgen. Laaghangend fruit dus", zegt Bunskoek. ,,Neem bijvoorbeeld het parkeren op Ladonk en het overnachten door buitenlandse, maar ook Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Daarvoor zijn nu géén voorzieningen. Terwijl zoiets eenvoudig is op te lossen met een parkeerplaats en een sanitaire voorziening."

Over dit soort zaken worden de ondernemers op het Boxtelse bedrijventerrein dan ook benaderd. Met de uiteindelijke vraag om deze gezamenlijk op te pakken. ,,Als er een paar grootgrondbezitters deelnemen (ook Rabobank en Vion hebben momenteel een vertegenwoordiger in de initiatiefgroep - red.) kan de BIZ toch gewoon doorgaan", vertelt Bunskoek. Immers, de oprichting hangt samen met de WOZ-waarde: als twee derde van die waarde vertegenwoordigd is, gaat de BIZ van start. Bunskoek: ,,Maar we willen dat dit zo breed mogelijk wordt gedragen en alle ondernemers gezamenlijk de plannen oppakken. Dit hopen we met de campagne de komende maanden te bereiken."

De volgende thema's zullen hierin aan bod komen: een kennisplatform voor ondernemers, bereikbaarheid, veiligheid, arbeidsmarkt, duurzaamheid, branchering, profilering en uitbreidingsruimte. De initiatiefgroep is van plan om begin oktober een bijeenkomst voor de ondernemers op Ladonk te beleggen.


KAREL VAN SOMEREN VAN ABB: 'IK KOM BIJ IEDEREEN: VAN DIRECTEUR TOT DE GEWONE MAN'

Deze ongediertebestrijder rukt steeds vaker uit voor de bruine rat

PÅL JANSEN

'Ruim je rommel op.' Simpel gezegd is dit de boodschap van Karel van Someren van ABB ongediertebestrijding Boxtel als het gaat om overlast van bruine ratten. Achttien jaar geleden begon de Boxtelaar met zijn bedrijf dat intussen ongeveer twee derde van zijn omzet uit de knaagdierenplaag haalt. ,,Er komen steeds meer ratten, het is echt een trend."

,,Hallo, met Karel? U hebt nog overlast van het wespennest? Dan moet u even geduld hebben, naar verloop van tijd zal dit afnemen." Van Someren moest tijdens het interview even een klant te woord staan. Het zijn namelijk niet alleen ratten waar mensen voor bellen: de Boxtelaar houdt graag afwisseling in zijn werk. ,,Maar het gros belt er wel voor. Hoeveel van mijn omzet? Ik schat in zo'n 65 procent." Pak 'm beet tien jaar geleden was dat nog vier tiende bij ABB. ,,Dat aandeel is altijd wel hoog geweest, maar is de laatste jaren alleen maar toegenomen."

Waar de meeste mensen gruwelen van knaagdieren en ander ongedierte, valt dat bij Van Someren - meestal - wel mee. Al zijn er situaties waar ook hij even de neus dichtknijpt. ,,Ik kom soms bij mensen en denkt: wat is dit nou weer? Overigens bij alle lagen in de samenleving, tot de meest deftige huizen."



'Soms denk je: wat is dit nou weer?'




Maar, zo erkent de ondernemer, bewoners die een rommeltje van hun huis of omgeving maken, lopen wel een grotere kans op een plaag. Ook woningen in de buurt van water hebben vaker te maken met bruine ratten. ,,We leven natuurlijk in tijden van welvaart. Dan zie je gewoon de overlast toenemen. Mensen maken meer rommel en daar zijn die beesten gek op. Daarnaast zijn we ook veel meer kikkerpoelen en biotopen in de regio gaan aanleggen. Overigens ben ik daar helemaal voorstander van, hoor. Maar dit trekt ook de bruine rat aan. Bovendien worden ze ook meer gezien, wat denk ik te maken heeft met het feit dat mensen sinds corona vaker thuis zijn."

Het wemelt van de overlast van de bruine rat in Nederlandse buurten, niet te verwarren met de zwarte rat die met name op het platteland te vinden is. ,,De bruine rat betreedt ook nog wel eens woningen, terwijl de zwarte rat zich vaak op (schuur)zolders verschaft. Overigens heeft de naam niks met de kleur te maken: je hebt bijna witte exemplaren tot haast zwarte knaagdieren", licht Van Someren toe.




Overlast neemt vanaf 2023 toe




De verwachting is dat de overlast in 2023 flink zal toenemen, zo meldde het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen eerder dit jaar. Dit vanwege een verbod op het gebruik van gif. Dit verandert ook de business van ABB, maar Van Someren is daar al een poos vanaf aan het stappen. ,,De methode is anders geworden dan vroeger. Toen werden er veel meer lokstoffen gebruikt, maar nu zit ik meer aan de preventiekant. Denk aan weringen." Zoals het aanbrengen van gaas in de openingen die overblijven tussen golfplaten en de muur of balk waar deze op rusten. Of het dichten van een kapot rooster. ,,Als een huis of pand goede weringen krijgt, wordt de overlast al een stuk minder."




'Je bedient ook mensen met smalle beurs'


Van Someren bedient als eenpitter diverse grotere bedrijven en instellingen. ,,Ik heb een aantal contracten en voor deze klanten maak ik een compleet plan van aanpak." Dit soort opdrachten vergt een gedegen aanpak, maar het zijn ook leuke uitdagingen, weet de ondernemer. ,,Maar ik heb ook veel particuliere klantjes. Wel allemaal in de regio! Hoe meer reistijd, hoe duurder ik word. Je moet het wel betaalbaar houden voor je doelgroepen. Je óók mensen met een smallere beurs."

En dat wil de Boxtelaar graag zo houden: iedereen in de regio moet hij kunnen bedienen. ,,Dat is juist waarom ik dit werk ben begonnen. Ik kom bij iedereen: van belangrijke directeuren tot de gewone man." Immers, of je rijk bent of arm: bruine ratten wil je niet tegenkomen. Tenzij je Karel van Someren heet natuurlijk...


Kort Nieuws


Zomerse bustripjes

Busvervoerder Arriva heeft de Zomerfamiliedagkaart geïntroduceerd. Gezinnen tot vijf personen kunnen een hele dag onbeperkt door Brabant reizen voor tien euro. De kaart is geldig tot en met 31 augustus. Aanschaffen kan alleen online: www.arriva.nl/zomerfamiliedagkaart.


            ...PATRICK BUNSKOEK...
Karel van Someren toont een val voor een bruine rat. De Boxtelaar is eigenaar van de eenmanszaak ABB ongediertebestrijding Boxtel. Als professional ziet hij de overlast van de knaagdieren almaar toenemen. (Foto: Albert Stolwijk).