Sport en spel is de komende weken op woensdag het thema op het hoofdveld van ODC. (Foto's: Albert Stolwijk).
Sport en spel is de komende weken op woensdag het thema op het hoofdveld van ODC. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

R-NEWT, ODC, B-TOWN, BUURTSPORT EN PLATFORM WERKEN SAMEN VOOR JONGEREN

'Zomer zonder activiteit, killing voor jeugd'

RENS VAN DEN ELSEN

Geen kindervakantieweek, geen kermis en in veel gevallen ook nog eens geen vakantietrip. De Boxtelse jeugd staat een saaie zomer te wachten. Maar de medewerkers van R-Newt en jongerencentrum B-Town laten het daar echter niet bij zitten. Samen met voetbalvereniging ODC, Buurtsport Boxtel en Platform Selissen zorgen zij deze zomer vier weken lang drie middagen per week voor sportieve activiteiten. ,,Het is beter dan thuiszitten", zegt de 16-jarige Hassan Abdimahammed.

,,Nu wil ik schieten!", klinkt het vanaf het kunstgrasveld van ODC aan de Platanenlaan. Op verschillende plekken zijn groepjes jongeren met voetbal bezig. Shirtjes van Ajax, PSV en Barcelona hebben de overhand.

In de grote goal staat Dylan van Brussel (12) gebukt op de doellijn. Een voor een leggen z'n voetbalmaten aan om vanaf de rand van het keepersgebied het leer tegen Dylans billen te schieten. De meeste ballen vliegen over of langs hem heen, maar een paar zijn toch raak. Met een verbeten gezicht, maar nog wel lachend, komt de jonge voetballer overeind. ,,Dat wordt vandaag niet meer zitten", grinnikt Milan Lammers (12).

Samen met Okke Brands en Thomas Stiphout (beiden 16) zijn zij bezig met het op het eerste oog wat sadistische spelletje. Beurtelings mogen ze van buiten het zestienmetergebied op de goal schieten. Wie mist, moet keepen. Wie vervolgens geen bal weet te stoppen, krijgt 'straf'. ,,Kontje schieten heet het", legt Thomas uit. ,,En ja, het kan soms wel pijn doen", zegt hij lachend.

De vijf voetballers zijn naar de zomeractiviteit op het ODC-terrein gekomen omdat ze er via hun club over te horen kregen. ,,Voetballen is altijd leuk en als het lukt komen we vaker hoor", gaat Thomas verder. Een reisje zit er voor de meesten niet in deze zomer, voor sommigen slechts een weekje. Af en toe wat sporten is dan een prima alternatief vinden de jongens.

Een stukje verderop klinken fanatieke kreten. Daar spelen de drie broers Mehaine, Kidaremarjam (beiden 17) en de twee jaar oudere Weldeab Mekonnen een twee-tegen-tweepartijtje tegen tweelingbroers Nahom en Henok Azmera (18). Allen komen uit Eritrea en wonen sinds anderhalf jaar in Boxtel. Na ieder doelpunt vindt een wissel plaats en moeten de verliezers een aantal keer opdrukken. De vijf zijn blij dat ze weer het veld op mogen: ,,Door corona hebben we niet veel kunnen voetballen. Dankzij R-Newt kunnen we weer aan de gang", vertelt Weldeab, terwijl hij tijdens een korte pauze een flinke slok uit zijn bidon neemt.

VERVELEN

Tevreden kijken jongerenwerkers Yasmir Attaf en Denny Janssen van R-Newt en Bas Hermans van B-Town vanaf de kant over het veld, waar zo'n dertig jeugdigen duidelijk plezier hebben. Voor hen is de opzet nu al geslaagd, al verwachten ze nog wel dat er de komende weken meer jongeren aan zullen haken.

,,Door de coronacrisis konden we vrijwel niets binnen organiseren. Nadat de regels voor buitensporten versoepeld werden, zijn we na gaan denken over wat dan aantrekkelijk is voor de jeugd", legt Hermans uit. Janssen: ,,Een zomer zonder evenementen en activiteiten zou echt killing zijn voor jongeren. Ik zou me ook ontzettend gaan vervelen als er helemaal niets te doen zou zijn geweest. Daarom is het goed dat we dit voor hen organiseren."

De samenwerking met ODC met betrekking tot het gebruik van de voetbalvelden tijdens de zomerperiode, bestond al een paar jaar. ,,Het contact was dus zo gelegd. Door ook Buurtsport Boxtel en wijkorgaan Platform Selissen hierbij te betrekken, spreken we een brede groep jeugd aan", gaat Janssen verder.

PROGRAMMA

Al snel werd er een sportief programma in elkaar gezet. Op maandag, woensdag en vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur zijn jongeren welkom op het hoofdterrein van ODC. Op maandag ligt de nadruk vooral op voetbal, waarbij de jeugd zelf invulling mag geven aan het spel. Op vrijdag worden toernooitjes gehouden. ,,Dan peilen we in de loop van de week, waar iedereen behoefte aan heeft, bijvoorbeeld een panna-toernooi of 3-tegen-3", legt Attaf uit.

Op woensdagmiddag krijgt de samenwerking met Buurtsport Boxtel vorm. Dan worden er verschillende spelletjes gedaan en is er de mogelijkheid voor andere sporten. Zo wordt later deze zomer bubble-voetbal gehouden en staat er zelfs een sport met een blinddoek op het programma. ,,In de laatste twee weken hebben we ook aandacht voor de jongste jeugd en hebben we verschillende springkussens op het veld staan", aldus Attaf.

Buiten het sportieve karakter hebben de zomeractiviteiten ook een maatschappelijke functie. Janssen: ,,We letten ook op hoe het onderling gaat. Doordat we nu al enkele jaren actief zijn, kennen jongeren ons ondertussen goed. Die band met hen wordt op deze manier ook weer beter."

Tot en met vrijdag 14 augustus zijn er op het ODC-veld activiteiten. Aanmelden hiervoor is in verband met corona verplicht. Dat kan via jongerenwerkers Janssen (06-83 69 28 46) of Attaf (06-82 50 96 09).

Weldeab Mekonnen (links) speelde maandagmiddag met zijn broers Medhaine (midden) en Kidaremarjam (rechts) tegen de tweeling Nahom en Henok Azmera (midden met blauwe shirts) een potje voetbal op het kunstgrasveld. De verliezers moesten opdrukken.
Afbeelding