De nieuwe bewoners bekijken de gevel van wat eens café De Adelaar was. (Foto: Peter de Koning).
De nieuwe bewoners bekijken de gevel van wat eens café De Adelaar was. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ALLEEN OUDE FOTO'S HERINNEREN NOG AAN GESCHIEDENIS CAFÉ DE ADELAAR

'Ik ben nog vaak dronken geworden in jouw huis'

RENS VAN DEN ELSEN

Nadat twee jaar geleden de tapkraan definitief dicht ging, heeft voormalig café De Adelaar weer mensen over de vloer. Niet om een drankje aan de bar te doen, maar om te wonen. De oude kroeg is geheel verbouwd en de feestzaal is afgebroken. Donderdag hieven de nieuwe bewoners en ontwikkelaar Sellenra het glas op het nieuwe gezicht van het roemruchte Boxtelse horeca-icoon.

Hoe bijzonder het is om in een voormalige kroeg te wonen, ervaren de nieuwe eigenaren met regelmaat: ,,Onze keuken staat op de plek waar voorheen een bar stond. Als mensen langslopen en ons bezig zien, krijgen we vaak te horen dat ze in ons huis wel eens dronken zijn geweest of dat ze hier gezellige feestjes hebben gevierd. Dat vinden we leuk om te horen. We wonen toch in een stukje Boxtelse geschiedenis en uit alle verhalen blijkt wel hoe De Adelaar leeft in het dorp. Dat het een bekende plek was, blijkt ook als we aan mensen buiten Boxtel vertellen waar we wonen", vertelt een van de bewoners, die liever niet met zijn naam in de krant wil.

SCHUIN TEGENOVER

Ook Jean-Pierre Liebregts heeft met zijn gezin een woning in De Adelaar betrokken. Zij zijn de ouders van Nando die, samen met nog vijf anderen, sinds 1 juli in de oude pastorie naast de voormalige Heilig Hartkerk woont. Dat ze nu 'schuin tegenover' hun zoon wonen is toeval, maar handig vindt Nando het wel. Al is hij niet van plan om meteen de deur plat te lopen bij zijn vader en moeder, zegt hij: ,,Ik vind het veel te leuk bij ons (in de pastorie - red.). Dus als ik even langs wil komen, stuur ik eerst een appje."

Jean-Pierre is blij dat de rust nu is wedergekeerd: ,,Het was een stressvolle periode voor ons, want we waren bezig met onze verhuizing en tegelijk ook met het project voor stichting Woongewoon in de pastorie. Daarnaast was het voor mijn vrouw en mij, ondanks de heftige coronaperiode, toch nog ontzettend druk op het werk. We zijn dus blij dat het allemaal achter de rug is. Er moet nog wel het een en ander gebeuren, maar het grootste werk zit erop."

De sleutels werden vanwege de coronaperikelen al eerder deze maand uitgedeeld. Vijf gezinnen/stellen nemen nu hun intrek. Hoewel in eerste instantie vier woningen en twee appartementen in het pand zouden komen, stapte Cleem Snijders van architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg daar uiteindelijk toch van af.

,,De ruimtes zouden dan met name voor de appartementen net te krap worden en het bleek lastig om een balkon te maken zonder de privacy van de onderburen aan te tasten", geeft hij aan. Het gebouw is daarom opgedeeld in vijf huizen. De feestzaal ging helemaal tegen de vlakte. Op die plek bevinden zich nu de tuinen en schuurtjes van de nieuwe bewoners.

GESCHIEDENIS

Het gebouw waar de vijf stellen nu hun onderkomen hebben, werd rond 1900 gebouwd door Lambert Adelaars. Daar dankte het voormalige café dan ook zijn naam aan. Adelaars bewoonde destijds boerderij D'n Bult aan de overkant van de straat. Op het roggeveld van die hoeve werd de Heilig Hartkerk gebouwd, die in 1901 werd ingezegend. Na verloop van tijd vormde zich een olifantenpaadje direct van het godshuis naar het schuin daar tegenoverliggende etablissement.

In het café vonden diverse muzikale uitvoeringen plaats en de toenmalige Liedertafel en Boxtel's Harmonie hielden er hun repetities. Rond 1930 nam Toon de kroeg van zijn vader Lambert over. Later stonden achtereenvolgens Harrie van Rooij, Piet van den Aker en Peter Fernhout achter de tap.

FAMILIE VAN DER SLOOT

Eind jaren zestig onderging het café een flinke facelift toen Frans en Diny van der Sloot de sleutel in handen kregen. Zij bouwden de zaak flink uit en vergrootten de zaal. Daardoor kwamen er meer mogelijkheden in De Adelaar en er werden dan ook tal van familiefeesten gehouden. Maar ook voor koffietafels na begrafenissen.

Tevens werd de kermis en carnaval jaarlijks uitbundig gevierd in het etablissement. Biljarters, vogelhouders, duivenmelkers en uiteenlopende muzikanten en zangers vonden er jarenlang een gastvrij onderkomen voor hun verenigingsactiviteiten. Ook was de kroeg in trek om een kaartje te leggen.

Nadat Diny in 1991 overleed, zette Frans het café nog twee jaar door. Vervolgens werd de exploitatie overgenomen door diens broer Gerard en zijn vrouw Riky, die beiden ook al jarenlang het toenmalige café Marktzicht runden. Zeventien jaar geleden werd het horecabedrijf verhuurd aan de uit Rosmalen afkomstige Jos Geerts, die in dat dorp eerder een café uitbaatte. Na diens onverwachte dood, runden zijn zonen Jeroen en Sander enkele jaren de zaak, maar zij besloten in 2018 het huurcontract op te zeggen. Eind juli van dat jaar vond nog een groot afscheidsfeest plaats en 1 augustus sloot het café voorgoed de deuren. Daarmee kwam een einde aan meer dan honderd jaar aan feestjes, partijen, koffietafels en sterke verhalen aan de bar.

EERBETOON

Na bijna twee jaar slopen en verbouwen kijkt Raymond van Krieken van projectontwikkelaar Sellenra tevreden naar het eindresultaat. ,,Een pand uit 1905 is prachtig, maar het verbouwen was wel een uitdaging. We moesten rekening houden met de indeling, de constructie deels vervangen en vrijwel alles moderniseren. Maar het is erg mooi geworden", gaf hij te kennen.

Om het caféverleden van het gebouw aan de Baroniestraat te benadrukken, komen er een drietal bordjes aan de buitenmuren te hangen met foto's uit het (verre) verleden. Daarnaast heeft een van de bewoners een gevelsteen aangebracht met de tekst: '1905-2018 De Adelaar'. ,,Een mooie herinnering aan wat hier ooit is geweest. Het is ons bedankje aan Boxtel."

Een van de oudste foto's van De Adelaar. De bekende voorpui bestaat nog steeds, maar is gemoderniseerd. Een hekje zoals op deze foto, komt ook in de nieuwe situatie weer terug. (Foto: collectie Greetje Schaeffers-Adelaars).
De gevelsteen aan de kant van de Pastoor Erasstraat verwijst naar het caféverleden. (Foto: Rens van den Elsen).