Scholieren van de vroegere mavoschool Wilgenbroek houden een wedstrijdje paalhangen. Wie de jongeren op de foto meent te herkennen, wordt verzocht een mailtje te sturen naar de redactie. (Foto's: Piet van Oers).
Scholieren van de vroegere mavoschool Wilgenbroek houden een wedstrijdje paalhangen. Wie de jongeren op de foto meent te herkennen, wordt verzocht een mailtje te sturen naar de redactie. (Foto's: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

TERUG NAAR SCHOOL... IN 1991

HENK VAN WEERT

Brabants Centrum neemt haar lezers deze zomervakantie mee terug in de tijd. Foto's uit de laatste twee decennia van de vorige eeuw, gemaakt op diverse scholen en bij uiteenlopende gelegenheden, vormen de leidraad van een duik in het pre-digitale krantenarchief. Vandaag: mavoleerlingen die in 1991 hun Wilgenbroekdag vierden.

Zomerserie

Het gebouw aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel dat nu bekendstaat als brede school De Wilgenbroek werd in 1980 gebouwd om onderdak te bieden aan het mavo-onderwijs. Na een fusie in 1999 met de lts en het lhno tot het Vmbo-College Boxtel, verhuisde de mavo. Met ingang van het schooljaar 2002-2003 vonden de leerlingen en docenten onderdak in het ingrijpend verbouwde schoolgebouw dat enkele jaren werd omgedoopt tot Baanderenherencollege.

In 1991 was een fusie echter nog ver weg en functioneerde mavo Wilgenbroek, waar Jo Custers uit Liempde sinds 1987 directeur was, volledig zelfstandig. Begin november hielden enkele docenten een Wilgenbroekdag, die in het teken stond van cultuur en sport.

De onderbouw vermaakte zich prima tijdens een culturele markt, waarbij de leerlingen zich uitleefden met onder meer origami, schaken, nestkastjes maken en hiphop. In de middag deden zij - in de stromende regen - mee aan een fotopuzzeltocht door Boxtel. De leerlingen uit de derde en vierde klas hielden het 's ochtends droog tijdens een vossenjacht en maakten 's middags kennis met uiteenlopende sporten in en rond Boxtel: ze gingen paardrijden, speelden rugby, leerden duiken of deden fitness-oefeningen.

REAGEREN

Tijdens de Wilgenbroekdag werd ook een wedstrijdje paalhangen georganiseerd in het schoolgebouw. De foto toont enkele leerlingen, die hun spierballen op de proef stelden om zo lang mogelijk met de benen van de grond te blijven. Mensen die iemand herkennen, worden verzocht de namen door te geven aan de redactie van deze krant via e-mail: bc@brabantscentrum.nl. Dat geldt ook voor de kleine foto onder. Die stond in juni 1992 in de krant en toont onbekende scholieren van het Jacob-Roelandslyceum tijdens een natte examenstunt.

p Begin november 1991 vierden de scholieren van de toenmalige mavo Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan een sport- en speldag. Paalhangen was een van de onderdelen van het programma dat docenten hadden georganiseerd. Carla Aarts zag de foto vorige week al in de krant en meent in de voorste jongen Erwin van der Heijden te herkennen.

q Schoolverlaters van het Jacob-Roelandslyceum zorgen in juni 1992 voor een natte eindexamenstunt bij de school aan de Grote Beemd. (Foto's: Piet van Oers).

Natte eindexamenstunt door vwo-scholieren na hun eindexamen op het Jacob-Roelandslyceum.