JEUGDMONITOR GGD BRENGT WELZIJN JONGEREN IN BEELD

Boxtelse jeugd drinkt meer dan in 2016

Jan Hermens

De rookvrije generatie komt steeds dichterbij, zo lijkt het. Twee procent van de Boxtelse jongeren rookt dagelijks, zo blijkt uit de Jeugdmonitor 2019 van GGD Hart voor Brabant. In 2011 was dit nog tien procent. Onderzoek is verricht onder jeugd van twaalf tot en met achttien jaar. Drinken is een ander verhaal: 35 procent van de jongeren in Boxtel-Centrum was in de vier weken voor het invullen van de vragenlijst minstens een keer dronken geweest.

In Boxtel als geheel is het aantal bingedrinkers opmerkelijk genoeg gestegen ten opzichte van 2016, ondanks het streven van de overheid om de alcoholconsumptie onder jongeren te laten dalen. Negen jaar geleden was over de hele Boxtelse linie het alcoholgebruik hoger, richting 2016 zette een daling in, die in 2019 zo goed als ongedaan is gemaakt.

Met name in Liempde en Boxtel-Centrum komt het glas nog wel eens op tafel. Bijna de helft van de jonge Liempdenaren heeft voor zijn negentiende al eens een glas alcohol gedronken. In Boxtel-Centrum ligt dit percentage op 52. In Boxtel-Noord waagt de jeugd zich gezien de cijfers pas later of niet aan de drank. Over de hele gemeente genomen heeft 45 procent van de jongeren tussen de twaalf en negentien jaar ooit alcohol gedronken.

De meeste pubers drinken voor het eerst alcohol als ze veertien of vijftien zijn. Liempde springt eruit met 36 procent. In het werkgebied van GGD Hart voor Brabant als geheel gaat het er wat gematigder aan toe, daar maakt 21 procent van de respondenten voor het eerst kennis met drank als ze veertien of vijftien zijn. Van stiekem drinken blijkt in de meeste gevallen geen sprake. Over het algemeen weten ouders dat hun zoon of dochter drinkt. Meestal verbieden ze het niet, maar stellen ze wel regels, maakt de Jeugdmonitor duidelijk.

De manier waarop jongeren aan alcohol komen, is veranderd. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid door het verbod op het verkopen van alcohol aan minderjarigen. Kocht in 2011 nog 35 procent van de jeugd tussen twaalf en achttien zelf drank, dat is in 2019 nog negen procent. Vrienden en ouders zijn de voornaamste leveranciers.

ROKEN

De sigaret is op zijn retour, waarschijnlijk door alle overheidsmaatregelen om roken tegen te gaan. Er wordt veel minder gepaft dan voorheen. Slechts twee procent van de jongeren in de gemeente Boxtel rookt volgens de cijfers van de GGD dagelijks en elf procent heeft ooit een peuk opgestoken. Opvallend detail: 13 procent heeft ooit wiet of hasj gebruikt. De waterpijp was in 2011 nog tamelijk populair, ruim een derde van de respondenten had er wel eens aan gelurkt. Dat geldt nu nog maar voor 14 procent van de jeugd.

De Jeugdmonitor gaat ook over psychische gezondheid. In Boxtel-Noord wonen de meeste eenzame jongeren van de gemeente, namelijk 52 procent van de jeugd van twaalf tot en met achttien jaar. Over de hele gemeente Boxtel ligt dit percentage op 35. In Liempde leven de minste eenzame jongeren.

Wat weerbaarheid betreft, scoort Boxtel 92 procent. Dat is iets lager dan regionaal, maar het verschil is klein. De tieners sporten tamelijk veel, 71 procent beweegt minimaal vijf dagen per week minimaal een uur per dag. De Nederlandse norm gezond bewegen ligt op zeven dagen per week minimaal een uur sport of beweging per dag. Die richtlijn haalt maar een kwart van de jeugd. Drie jaar geleden sportten de Boxtelse pubers meer dan nu, dat was in de hele regio het geval.

De jongeren zijn tevreden over hun woonomgeving: maar liefst 99 procent van de Liempdenaren geeft zijn buurt een zes of hoger en 86 procent noteert zelfs een cijfer van acht of meer. De overgrote meerderheid van alle pubers in de gemeente geeft zijn buurt een voldoende. Ondanks deze hoge score voelt een derde van de tieners zich wel eens onveilig, vooral op straat en tijdens het uitgaan.

De GGD peilt regelmatig de levensstijl en het welzijn van jongeren. De gegevens geven een beeld van hoe het met de jeugd gesteld is, waar extra aandacht voor nodig is en welke maatregelen vruchten afwerpen. Zo is het toenemende gevoel van onveiligheid onder pubers een punt van zorg, net als eenzaamheid. En dan zijn dit nog cijfers van voor de corona-crisis, toen jongeren gewoon samen konden chillen en elkaar volop konden ontmoeten. Dat kon in het voorjaar een poos niet en nu weer wel. Misschien wel met een pilsje.