BESTEMMINGSPLANNEN NIET OP ÉÉN LIJN

Haaren en Boxtel verschillen
over wat mag in buitengebied

RENS VAN DEN ELSEN


Wie in het buitengebied van de gemeente Haaren wil bouwen of een bedrijf wil starten, krijgt in de toekomst te maken met minder regels. Het college van B en W is namelijk bezig met een update van het bestemmingsplan. Maar Boxtel, Oisterwijk en Vught staan hier niet direct om te springen. Want als Haaren per 1 januari aanstaande wordt verdeeld onder deze drie gemeenten, zouden er te grote verschillen ontstaan in wat wel en niet mag buiten de bebouwde kom.

De gemeente Haaren wil het beleid Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) opnemen in het huidige bestemmingsplan Buitengebied en dit meteen actualiseren. Hiermee moet het eenvoudiger worden om bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf om te zetten naar een andere bestemming, zoals wonen of recreatie.

RECHTSONGELIJKHEID

Een eerste versie van dit hernieuwde plan ligt nu ter inzage, maar Boxtel heeft moeite met een aantal passages in de tekst. Burgemeester en wethouders van deze gemeente voorzien namelijk dat er na de opsplitsing rechtsongelijkheid ontstaat tussen inwoners als Esch per 1 januari bij Boxtel komt. Beide beleidsplannen zouden dan te sterk van elkaar afwijken. Iemand die bijvoorbeeld aan de Ruiting woont, zou met het nieuwe plan makkelijker iets kunnen aanpassen aan de bebouwing dan een bewoner van de buurtschap Luissel.

Het Boxtelse college is zich ervan bewust dat het ook het eigen beleid onder de loep moet houden. ,,Maar de verschillen worden naar onze mening alleen maar groter. Hierdoor wordt de harmonisatie die na 2020 wordt beoogd nog lastiger", aldus burgemeester Ronald van Meygaarden in zijn schrijven aan de Boxtelse gemeenteraad. Hij geeft daarbij aan dat Oisterwijk en Vught er hetzelfde over denken.

Boxtel is erg terughoudend in het toestaan van bedrijven in het buitengebied, maar het bestemmingsplan van Haaren geeft daar juist wel ruimte toe. ,,Naar onze mening ontbreekt een goede afbakening van wat voor soort bedrijven in het buitengebied gevestigd kunnen worden", geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Boxtel wil daarbij het VAB-beleid gescheiden houden van het bestemmingsplan, omdat er dan beter maatwerk geleverd kan worden.

Haaren wil ook de regels met betrekking tot het onderbrengen van seizoensarbeiders bij bedrijven uitbreiden. Zo mag een ondernemer volgens de nieuwe regels in Haaren tot 25 mensen huisvesten en drie maanden langer dan nu het geval is. Maar Boxtel vindt dit onwenselijk. Dat geldt ook voor het onderbrengen van meerdere arbeidsmigranten in een woning dan nu is toegestaan.

Daarnaast voorzien burgemeester en wethouders ook problemen met het opsplitsen van langgevelboerderijen, het vergroten van (recreatie)woningen en de mogelijkheid om een bedrijf te wijzigen in een intensieve veehouderij.

AFSTEMMEN

In de voorbereiding van de herziening van het bestemmingsplan is volgens de gemeente Haaren wel contact geweest met Boxtel om het een en ander af te stemmen. ,,Daar waar mogelijk zijn er ook Boxtelse wensen vertaald in de herziening", aldus een woordvoerder.

Zij geeft tevens aan dat in de Wet arhi (algemene regels herindeling) is geregeld dat de ontvangende gemeente alle bestemmingsplannen moet overnemen. Boxtel ziet graag dat zijn aanpassingen in het vernieuwde beleid worden opgenomen.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt nog tot en met woensdag 22 juli ter inzage bij de gemeente Haaren.