,,Had even overlegd
,,Had even overlegd", vindt manager Martin Hol van Bibliotheek Babel. Hij heeft twijfels of de meest recente aanpassing op het Burgakkerplein, die ook in 2015 en 2018 werd gerenoveerd, wel zo ideaal is. (Foto: Pål Jansen) Foto: Pål Jansen

STERKE TWIJFELS BIJ NIEUWE ENTREE BIEB

Opnieuw aanpassing voor pleintje Burgakker

PÅL JANSEN

Het pleintje voor de bibliotheek aan de Burgakker, heeft vanaf morgen, vrijdag 17 juli, een verbrede entree voor rolstoelen. De gemeente Boxtel heeft daartoe opdracht gegeven. Het pad naar de ingang wordt enkele tientallen centimeters vergroot om mensen in een rolstoel meer ruimte te geven. Bibliotheek Babel had echter liever even overleg gehad van tevoren...

Vanuit de bibliotheek kwamen aanwijzingen dat verschillende mensen die moeilijk ter been waren, moeite hadden met de breedte van het huidige pad naar de ingang van de boekenuitleen. ,,Uiteindelijk voldeed de ingang aan de normen voor toegankelijkheid", licht beleidsmedewerker Peter van den Oetelaar toe. Maar om de bocht te maken vanaf het schuin oplopende pad naar de ingang van de bieb, was iets meer marge wenselijk. Van den Oetelaar: ,,Dus daarom wordt de toegang nu verbeterd."

Over de diverse aanpassingen die de afgelopen jaren zijn gedaan is manager Martin Hol (onder meer verantwoordelijk voor het Boxtelse boekenhuis) van bibliotheek Babel tevreden. Maar over de meest recente aanpassing heeft hij sterke twijfels: ,,Waarom kan er niet een directe ramp naar de ingang komen? Mensen zouden zo dan ook die bocht ook niet hoeven te maken. Maar ik wacht nog even het eindresultaat af; het lijkt me verstandiger om daarop te reageren..."

OVERLEG

Hol vindt het jammer dat de werkzaamheden onaangekondigd zijn begonnen. ,,Maar de opdracht was al verstrekt. Van tevoren is er niet over gecommuniceerd. Had dan even overlegd... Ik zal er nog met de gemeente contact over nemen in ieder geval", aldus Hol. Naast de verbreding, is er ook een hekwerk aan de voorzijde van de ramp geplaatst.

Het pleintje is de afgelopen jaren al enkele keren aangepakt. Zo werd in 2015 het straatwerk opnieuw ingericht en in 2018 gebeurde dat opnieuw. Destijds werden ook twee kunstwerken aan beide zijden gerealiseerd.


FOTO ONDER: ,,Had even overlegd", vindt manager Martin Hol van Bibliotheek Babel. Hij heeft zijn twijfels of de meest recente aanpassing op het Burgakkerplein, die ook in 2015 en 2018 werd gerenoveerd, wel zo ideaal is. (Foto: Pål Jansen).



FORSE INVESTERING IN DE REGIO

Regiodeal voordelig voor GreenTech Park Brabant

Rijk, provincie, regio en bedrijfsleven investeren de komende twee jaar meer dan veertig miljoen euro extra in leefbaarheid in Noordoost Brabant. Concreet zetten ze de schouders onder zeventien projecten, waarvan GreenTech Park Brabant er een is.

Concrete afspraken over een bedrag dat ten goede komt aan de ontwikkeling van het innovatieve duurzaamheidspark dat in Boxtel moet verrijzen, zijn er in deze regiodeal overigens niet gemaakt. Wel is duidelijk dat het Rijk tien miljoen euro in Noordoost Brabant steekt. Gemeenten, waterschappen en de provincie dragen achttien miljoen euro bij en het bedrijfsleven doet ook nog een duit in het zakje.

Doel is onder andere het verduurzamen van de leefomgeving in de regio.

,,Had even overlegd