Romano Kiel hoopt in Antwerpen stappen vooruit te zetten in zijn revalidatieproces. Zijn doel is om weer te leren lopen zonder een rollator ter ondersteuning. (Foto: Gerard Schalkx).
Romano Kiel hoopt in Antwerpen stappen vooruit te zetten in zijn revalidatieproces. Zijn doel is om weer te leren lopen zonder een rollator ter ondersteuning. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

MIRANDA BLUMMEL ZAMELT GELD IN ZODAT HAAR NEEF KAN REVALIDEREN NA ONGELUK

'Lopen geeft Romano stuk vrijheid terug'

Jan Hermens

Romano Kiel (19) uit Liempde kan door een scooterongeluk niet zonder rollator lopen, maar dat wil hij wel ontzettend graag. Een behandeling in een Antwerpse kliniek lijkt perspectief te bieden, maar is erg duur. Daarom startte zijn tante Miranda Blummel een actie om geld in te zamelen.

Voor het ongeluk was Romano een sterke, fitte jongen. Na het ongeval, dat twee jaar geleden op de Hobbendonkseweg in Boxtel gebeurde, lag hij vier maanden in coma. Artsen vreesden voor zijn leven. De Liempdenaar redde het, kwam bij en begon aan een lang revalidatietraject dat nog altijd gaande is. In Woerden werkte hij hard aan zijn herstel.

Miranda: ,,Hij is bijna twintig en beseft heel goed wat er met hem aan de hand is. Logisch dat hij zich vrij wil kunnen bewegen. We hadden de hoop dat hij op zijn twintigste verjaardag zou kunnen lopen zonder ondersteuning. Dat gaat nog niet lukken, maar wie weet over een paar maanden wel."

DRIEDUIZEND EURO

In Nederland heeft Romano alle mogelijke hulp gekregen die medici hem kunnen bieden. Daarom zoekt hij zijn heil nu in het buitenland. In Antwerpen vond hij revalidatiekliniek Trainm, waar artsen andere technieken gebruiken dan in hier. De zorgverzekering vergoedt deze behandeling echter niet. ,,En die kost 3.000 euro per maand", legt Romano's moeder Marion uit. ,,Vandaar de actie." De Belgische kliniek ziet zichzelf als de meest innovatieve in Europa en maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals robotica, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Marion: ,,Ik heb een aantal mensen gezien die net als Romano in Woerden revalideerden en vervolgens in Antwerpen behandeld zijn. Hun resultaten waren bijzonder goed."

Het streefbedrag van de crowdfundingsactie is 30.000 euro, dat zijn tien maanden aan behandelingen. De eerste drieduizend euro is inmiddels binnen. Doneren kan via https://nl.gofundme.com/f/laat-mijn-neefje-weer-lopen.. Marion: ,,De eerste paar dagen ging het snel, dan doneren vrienden, familieleden en bekenden. Nu is het zaak een bredere doelgroep te bereiken."

Er is Romano veel aan gelegen om weer zelfstandig te kunnen lopen. ,,Hij heeft er een hekel aan om de rollator te moeten gebruiken als we bijvoorbeeld samen in de stad zijn. Lopen geeft hem een deel van zijn vrijheid en zelfstandigheid terug", aldus Marion.

Als haar zoon in Antwerpen terecht kan, betekent dit voor het gezin drie keer in de week heen en weer rijden naar de Vlaamse stad. Marion: ,,Romano revalideerde de afgelopen twee jaar in Woerden. Dus het op en neer pendelen zijn we al gewend. We hopen echt dat we met deze behandelingen kunnen starten en dat die soelaas bieden. Het zou zo mooi zijn als Romano uiteindelijk weer kan lopen zonder dat de rollator voorkomt dat hij valt."

Romano was voor het ongeluk eens sterke jongen. (Foto: eigen collectie).