Monumentenprijs Sluitsteen sterft stille dood in Boxtel

HENK VAN WEERT

Zeven keer is in de gemeente Boxtel de tweejaarlijkse monumentenprijs uitgereikt, voor het eerst in 2003. Twee jaar geleden werd de verkiezingswedstrijd voor de zogeheten Sluitsteen uitgesteld en nu blijkt dat de trofee niet meer te winnen is. Halvering van het budget van de plaatselijke monumentencommissie is de belangrijkste reden om de verkiezing te schrappen, meldt voorzitter Bea Schoenmakers.

De monumentencommissie oordeelt onder meer over aanpassingen en verbouwingen van rijks- en gemeentelijke monumenten, maar geeft (gevraagd en ongevraagd) ook haar mening over zaken zoals archeologie, beschermde stads- en dorpsgezichten, beeldbepalende gevelwanden en objecten, cultuurlandschappen en andere cultuurhistorische onderwerpen.

,,Buiten de ambtelijke ondersteuning die we krijgen, hadden we eerder 80 tot 90 duizend euro per jaar beschikbaar, maar dat is twee jaar geleden teruggebracht naar vijftig mille", meldt Schoenmakers. Dat geld wordt onder meer benut voor het inwinnen van deskundige adviezen door derden.

Naast de Sluitsteen kregen winnaars van de monumentenprijs ook een financiƫle tegemoetkoming voor bijvoorbeeld een restauratie. De commissie vindt haar overgebleven budget ontoereikend om een representatieve geldprijs uit te reiken.


Pagina 7: 'Thema vinden voor Sluitsteen steeds moeilijker'.