Maart 1996: een medewerker van bouwbedrijf Van de Laar plaatst het kunstwerk aan de gevel van de Angelaschool. (Foto: Piet van Oers).
Maart 1996: een medewerker van bouwbedrijf Van de Laar plaatst het kunstwerk aan de gevel van de Angelaschool. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Aloysiusreliëf siert gevel van Angelaschool

Aan de gevel van de Angelaschool (Baroniestraat) herinnert een kunstwerk aan de gesloopte Sint-Aloysiusschool. In maart 1996, een jaar na de demontage, werd het op voorspraak van de kort daarvoor overleden Boxtelaar Piet van Bragt aangebracht.

Van Bragt maakte zich als zoon van de voormalig hoofdonderwijzer van de Sint-Aloysiusschool sterk voor behoud van het kunstwerk. Destijds werd het abusievelijk toegeschreven aan de Utrechtse beeldhouwer Jo Uiterwaal (1897-1972), die onder meer enkele graven en de Golgota-sculptuur op het Heilig Hartkerkhof maakte.

In Boxtel in Beeld, een boekje dat de Kunststichting Boxtel samen met de plaatselijke VVV in 2006 uitbracht, wordt echter de Tilburgse kunstenaar Luc van Hoek (1910-1991) genoemd als de maker van het reliƫf dat de titel Kinderbedevaart draagt.

Waarom Van Hoek? ,,Heel simpel, diens handtekening is terug te vinden op het kunstwerk", meldt Hannie van Schijndel, die het boekje met Marja Reitsma samenstelde.

Maart 1996: een medewerker van het toenmalige Boxtelse bouwbedrijf Van de Laar plaatst het kunstwerk aan de gevel van de Angelaschool.