Co-financiering breekt Boxtel op bij geluidsaanpak spoor


Extra geld voor meer geluidsmaatregelen rond het spoor kan de gemeente Boxtel niet vrijmaken. Dit antwoordt het college van B en W op vragen van oppositiepartij Balans. Daarmee loopt Boxtel een bijdrage mis die staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) heeft vrijgemaakt in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

Recent deed het Rijk een aanbod van 3,5 miljoen euro aan de gemeenten aan het spoortraject Boxtel-Meteren om extra bovenwettelijke geluidsmaatregelen te nemen. Ook Boxtel kon van dit potje gebruik maken, maar alleen op basis van cofinanciering: het Rijk neemt namelijk slechts een derde van de meerkosten op zich.

Gezien de penibele financiƫle situatie van de gemeente, heeft zij nu niet de luxe om extra geld vrij te maken, zo stellen B en W.

Wel worden al andere geluidsmaatregelen genomen op het spoor in Boxtel. Dit omdat het aantal personentreinen tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg flink is toegenomen dankzij het spoorboekloos rijden. Treinen rijden tussen die steden volgens een dienstregeling van tien minuten. Ook het goederenvervoer dat over het spoor door Boxtel dendert, neemt toe. Om onder de wettelijke norm te blijven wat betreft geluidsoverlast is het PHS-traject Meteren-Boxtel aangewezen als zogeheten quieter route.

Daardoor moet het aantal huishoudens dat gehinderd wordt door geluidsoverlast hetzelfde blijven als nu. Eerder zijn daarom in andere gemeenten op de zogeheten Brabantroute (vanuit Eindhoven over Boxtel via Tilburg richting Rotterdam) raildempers aangelegd. Dit op basis van een akoestisch rapport van het ministerie van I&W.

Ook in Boxtel komen zulke dempers te liggen, maar het is nog niet bekend op welke delen van het spoor en wanneer. Vorig najaar was het de verwachting dat dit eind 2020 of begin 2021 gaat gebeuren.