Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

VERGUNNING ROND, WATERSCHAP KAN DOOR

Aanpak dijken Esch kan eind dit jaar van start

RENS VAN DEN ELSEN

Het duurde enkele maanden langer dan verwacht, maar de vergunningen voor het verhogen van de dijken in Esch zijn binnen. Waterschap De Dommel kan nu naar eigen zeggen 'eindelijk verder' met dit project dat ervoor moet zorgen dat het dorp naast de Essche Stroom in de toekomst wordt behoed voor natte voeten. De vertraging had onder meer te maken met extra maatregelen om stikstofuitstoot terug te dringen.

Projectmanager Hans Koekkoek van het waterschap is blij met het ontvangen van de omgevingsvergunning van de gemeente Haaren voor het werk aan de keringen. ,,Er waren geen zorgen dat de vergunning niet zou worden verleend, maar het was lastig in te schatten wanneer", geeft hij aan. ,,We hebben nieuwe berekeningen moeten uitvoeren voor de stikstofuitstoot van het materieel: de machines die nodig zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. De uitkomsten van de berekeningen moesten vervolgens opnieuw worden getoetst door de gemeente."

STIKSTOF

Daarnaast lagen alle vergunningaanvragen die met stikstof te maken hadden bij de Raad van State. Dat instituut draaide de afgelopen maanden ook nog eens op halve kracht vanwege de coronacrisis.

Het project is omvangrijk omdat vanaf de brug in de Haarenseweg tot aan de huidige stuw, de huizen aan de kant van Esch te dicht op de dijk staan om deze te verhogen en te verbreden. Aan die zijde wil het waterschap daarom damwanden plaatsen. Elders is voldoende ruimte voor een hoge dijk of voor een combinatie van een versterkte waterkering én een wand. De huidige stuw ter hoogte van de Kollenberg wordt verplaatst. Verderop in de Essche Stroom komt dan een nieuwe, kleinere variant ter hoogte van buurtschap De Ruiting. Vanaf de nieuwe stuw krijgt het riviertje meer ruimte om buiten zijn oevers te treden bij hoog water.

De keringen worden hoger dan in eerste instantie gepland, omdat het waterschap ondertussen nieuwe inzichten kreeg in het effect van klimaatverandering.

TUINTAFELGESPREK

De bewoners van de Kollenberg kunnen na de zomervakantie een uitnodiging verwachten voor een tuintafelgesprek om de laatste details door te spreken. Ook de aanbesteding kan nu in gang worden gezet. Koekkoek: ,,Hopelijk zijn we nog voor het einde van dit jaar echt aan het werk."



q De brug in de Spankertstraat komt door het werk ook hoger te liggen. (Foto: Rens van den Elsen).


ALTERNATIEF VOOR LIEMPDSE KINDEREN

Jeugdvakantieweek telt tachtig inschrijvingen

Nee, er is geen bouwdorp dit jaar in Liempde. Maar niet getreurd: in plaats daarvan organiseert de Jeugdvakantieweek allerlei andere activiteiten voor de kinderen. De inschrijvingen zijn gesloten, er zijn tachtig aanmeldingen. ,,We zijn daar hartstikke tevreden over", vertelt voorzitter Annemiek Daas.

Het aantal inschrijvingen zegt overigens nog niets over het aantal deelnemers. ,,Een aantal kinderen zal bijvoorbeeld ook een broertje of zusje hebben, dus we verwachten meer bezoekers", aldus Daas.

Noodgedwongen moest zij met de rest van de organisatie het bouwdorp, dat normaal gesproken op het geasfalteerde pleintje achter sporthal Pius X wordt opgetuigd, afgelasten. Maar de vrijwilligers zijn niet voor een gat te vangen. Daarom zijn er allerlei opdrachten bedacht die de deelnemers thuis alleen of met familie, vrienden en vriendinnetjes worden gemaakt. Van het eindresultaat zenden zij een foto naar 2020@jvwliempde.nl.

GEEN INSCHRIJFGELD

Voor dit jaar hoeft er bovendien geen inschrijfgeld te worden betaald. De online alternatieve Jeugdvakantieweek gaat dinsdag 18 augustus van start. De afsluiting vindt op vrijdag 21 augustus online plaats. Tussentijdse informatie wordt gedeeld via e-mail en de Facebook-pagina van Jeugdvakantieweek Liempde. ,,Zorg dus dat je ons dan online kunt volgen", aldus de organisatie.

Per abuis werd in Brabants Centrum van 9 juli in het artikel 'Combinatie95: 'Kijk ook eens naar andere dorpen'' de suggestie gewekt dat de Jeugdvakantieweek niet doorging. Echter, zoals reeds vermeld is het bouwdorp weliswaar afgelast, maar is er dus een alternatief bedacht.



Liempde


Groenbeheer

De Kennedystraat in Liempde kreeg afgelopen voorjaar nieuwe bomen en planten. De bewoners gaven aan dat zij het beheer en onderhoud van de nieuwe groenvoorziening van de gemeente willen overnemen. Ze gaan dus zelf met schoffel en snoeischaar aan de slag. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een overeenkomst, meldt wijkmakelaar Hans Mols.