Dinsdag ging een bestuurder van een busje vol in de ankers. De scootergebruikers die vanuit de Bleek richting het fietspad aan de Boxtelseweg schuin oversteken, hebben voorrang. (Foto: Albert Stolwijk).
Dinsdag ging een bestuurder van een busje vol in de ankers. De scootergebruikers die vanuit de Bleek richting het fietspad aan de Boxtelseweg schuin oversteken, hebben voorrang. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LAATSTE DEELPROJECT ROLSTOELVRIENDELIJK LIEMPDE STAGNEERT

Vertraging voor aanpak oversteek

PÅL JANSEN

De fietsoversteek aan de Boxtelseweg in Liempde wordt voorlopig niet aangepakt. In eerste instantie zou er een andere inrichting komen voor dit knelpunt in het kader van Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL). Maar het burgerinitiatief moet dit om budgettaire redenen laten varen. Daardoor laat een oplossing op zich wachten: de gemeente Boxtel wil de oversteek betrekken bij de plannen voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

RVL zou in eerste instantie de wandelpaden aan de Boxtelseweg inclusief de fietsoversteek opnieuw inrichten. De gemeente Boxtel kon echter niet over de brug komen met de laatste 100.000 euro die ervoor nodig was. Zij belooft nu om 'de noodzakelijke verbeteringen' aan te brengen. Volgens mede-initiatiefnemer Harrie Raaimakers van RVL gaat het om kleine aanpassingen. ,,Met name kleine reparaties op plekken waar de stoep echt niet meer te belopen is", vertelt Raaimakers. Beleidsmedewerker Peter van den Oetelaar van de gemeente Boxtel: ,,We hebben simpelweg het budget niet meer. De aanpassingen die we gaan uitvoeren, zijn bedoeld om de meest onbegaanbare delen van de Boxtelseweg begaanbaar te maken. Denk aan kapotte bestrating door worteldruk, maar ook het iets breder maken van het voetpad op plekken waar dat nodig is."

UITSTEL

Doordat het volledige plan voor de wandelpaden aan de Boxtelseweg voorlopig niet meer wordt uitgevoerd, belandt ook de herinrichting van de fietsoversteek bij de Poort van Liempde op de plank. ,,We willen deze betrekken bij de plannen voor de Keulsebaan", licht Van den Oetelaar toe. Onder meer de inrichting van de toe- en afritten rond viaduct Den Oorsprong moet worden aangepast. Dit in het kader van het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, diverse verkeersprojecten die ergens in de komende jaren worden uitgevoerd omdat de dubbele overweg aan de Tongersestraat in Boxtel dicht moet. ,,Maar wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend. Dit hangt ook samen met de realisatie van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Het kan nog enkele jaren duren", erkent Van den Oetelaar.

De beleidsmedewerker weet echter dat er in de toekomst niet alleen iets met de oversteek, maar met de gehele Boxtelseweg zal moeten gebeuren. Vooralsnog zit dat er echter niet in: ,,Vandaar dat we er nu voor kiezen om de meest ongelijke delen gelijk te maken. Dit kan gewoon vanuit het reguliere onderhoudspotje."

DOMPER

Dat de Boxtelseweg niet meer door RVL kan worden opgepakt, is een beetje een domper, weet Raaimakers. ,,We zijn mooi begonnen bij de Roderweg, zowel de paden als de straat zelf werden aangepast." Alleen naargelang de tijd vorderde, kon het burgerinitiatief steeds minder doen met het budget. Raaimakers: ,,We zijn natuurlijk al vijf jaar onderweg. De bouwkosten zijn sindsdien enorm gestegen. Werkzaamheden met andere klussen combineren bleek achteraf ook niet altijd mogelijk waardoor voorgenomen kostenbesparingen tegenvielen."

Dat de laatste kilometer niet meer kan worden uitgevoerd, betekent anderzijds dat de overige zes kilometer aan rolstoelvriendelijke paden in Liempde wel is of wordt gerealiseerd. Eind augustus of begin september wordt gestart met de laatste werkzaamheden in het kader van RVL: de Dorpsstraat en de Nieuwstraat. Ook staan er in die periode werkzaamheden gepland voor de Nieuwe Erven en het Oude Kerkpad. Nabij de kruising met de Nieuwstraat wordt onder meer een zebrapad aangelegd. Van den Oetelaar: ,,We zullen dan werk combineren: de riolering wordt eveneens aangepakt."



p Dinsdag ging een bestuurder van een busje vol in de ankers. De scootergebruikers die vanuit de Bleek richting het fietspad aan de Boxtelseweg schuin oversteken, hebben voorrang. (Foto: Albert Stolwijk).


In Lennisheuvel is het gras net een beetje groener


Prachtig groen is de grasmat achter de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. En dat blijft ook zo, of het nu regent of niet. Niet zo vreemd, want het is kunstgras. De toplaag van het speelveld was aan vervanging toe.

KPS Kunstgras voert de werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente Boxtel. De klus moet volgens planning vandaag, donderdag 16 juli, worden afgerond en kost 29.750 euro. Het speelterrein, dat in 2008 werd geopend, is openbaar en wordt veelvuldig door de school gebruikt. De aanleg kostte destijds zo'n 70.000 euro. Een woordvoerder van de gemeente reageert: ,,Het ‘oude’ kunstgrasveld lag er al twaalf jaar en raakte door de jaren heen versleten en werd glad. De veiligheid van de spelende kinderen mag niet in gevaar komen. Vandaar dat we dit kunstgras vervangen. De onderlaag wordt hergebruikt."

Bij de aanleg wordt geen gebruik gemaakt van rubbergranulaat. Dit materiaal, waarmee kunstgras wordt ingestrooid, kwam enkele jaren geleden in opspraak omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. (Foto: Peter de Koning).

Prachtig groen is de grasmat achter de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. En dat blijft ook zo, of het nu regent of niet. Niet zo vreemd, want het is kunstgras. De toplaag van het speelveld was aan vervanging toe.