Deze cache bevat onder andere een dartbordje. (Foto: eigen collectie).
Deze cache bevat onder andere een dartbordje. (Foto: eigen collectie). Foto: Theo Dubbeld

GEOCACHING BESTAAT TWINTIG JAAR EN GROEIT NOG STEEDS

'Mijn hobby bracht me in een Praags riool'


,,Mijn kinderen gaan maar wat graag met oom Theo op pad, op zoek naar schatten", vertelt Nancy Dubbeld. De Boxtelse, filiaalleider van Trekpleister in haar woonplaats, doet zelf niet aan geocaching, want: ,,Te druk." Maar haar broer wel. ,,Hij is zelfs mede-organisator van geocache-evenementen. Ik sponsor zijn activiteiten vaak."

Dubbeld stelt dat haar broer een ervaren speurder is en een echte kenner van het spel. Ze heeft niets te veel gezegd. Theo vertelt enthousiast over tochten in binnen- en buitenland, als het even kan met andere liefhebbers. ,,Ik heb nu 5.080 caches gevonden." Volgens hem is er echter in Boxtel een man die er maar liefst 28.000 heeft opgesnord.

RIOOL

Een van de meest bijzondere caches die Theo wist te vinden, bevond zich op een wel heel bijzondere plaats. ,,Ja, die staat zeker in mijn top drie. De schat lag letterlijk in het riool van Praag. De cache heette Styx, een directe verwijzing naar de Griekse onderwereld. We daalden af in het riool, liepen vijfhonderd meter, tot een gangenstelsel waar we een skateboard en kniebeschermers vonden. We kropen vervolgens door een tunnel die omhoog liep. Het skateboard was voor de terugweg, om omlaag te rollen. Echt ongelooflijk. En dan te bedenken dat iedereen die een cache verstopt, toestemming moet hebben van de gemeente."

Geocaching is in 2000 in Amerika ontstaan, weet Theo. ,,Dat zie je ook wel aan alle statistieken die gebruikt worden, dat is vrij Amerikaans. Er zijn zoveel mogelijkheden, iedereen speelt het spel op zijn eigen manier. Het bestaat nu twintig jaar en is behoorlijk bekend. Vooral Duitsland is een walhalla geworden voor speurders en liefhebbers."

Zelf is Dubbeld mede-organisator van het Grenslandevent in Budel, een gezellig evenement waar geocachers op af komen om elkaar te ontmoeten en natuurlijk om te speuren en te puzzelen. ,,Dit jaar gaat het niet in zijn normale vorm door. Volgend jaar hopelijk wel weer."


p Deze cache bevat onder andere een dartbordje. (Foto: eigen collectie).