Januari 1995: meteen na de jaarwisseling werd gestart met de sloop van de Sint-Aloysiusschool aan de Mijlstraat in Boxtel. (Archieffoto's: Piet van Oers).
Januari 1995: meteen na de jaarwisseling werd gestart met de sloop van de Sint-Aloysiusschool aan de Mijlstraat in Boxtel. (Archieffoto's: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

SINT-ALOYSIUSSCHOOL WAS 25 JAAR OPLEIDINGSINSTITUUT INSTALLATIETECHNIEK

1995: doek valt voor 'boerenschool'


HENK VAN WEERT

Het is alweer een halve eeuw geleden dat in Boxtel de laatste leerlingen afscheid namen van de lagere school Sint-Aloysius aan de Mijlstraat. In 1971 streek Gawalo er neer, een beroepsopleiding voor de installatietechniek op het gebied van gas en water. Het in 1882 geopende schoolgebouw werd begin 1995 gesloopt om ruimte te creëren voor bedrijventerrein Ladonk. Maar vervolgens lag het perceel nog meer dan tien jaar braak...

In Boxtel waren ze maar wát trots dat ze een van de drie landelijke Gawalo-opleidingsinstituten binnen de gemeentegrenzen mochten verwelkomen. Dat was onder meer te danken aan de plaatselijke loodgieter en koperslager Jan Voermans. Hij was examinator van de voorheen alleen in Gouda gevestigde uitgebreide technische school (uts), een avondopleiding.

Een tekort aan installateurs noopte Gawalo ook vestigingen in het noorden en zuiden van het land te openen en dankzij Voermans koos het instituut dus voor de leeggekomen Sint-Aloysiusschool, die lokaal ook wel boeren- of klumpkesschool werd genoemd. 'Het royale, door vele andere gemeenten benijdde Boxtelse onderwijspakket werd er belangrijk door verrijkt' schreef Brabants Centrum in juni 1970.

In de eerste helft van de negentiende eeuw had Boxtel slechts één school, gevestigd in een aanbouw van de Sint-Petrusbasiliek. In 1885 werd aan de Burgakker een nieuwe openbare school geopend (de huidige Levensschool, nu in gebruik bij de middelbare beroepsopleiding SintLucas. Maar al 1835 wilden bewoners van de buurtschappen Roond en Tongeren een eigen school. Die verrees dertien jaar later aan de Loxvenseweg, maar was in 1880 te klein. En dus werd twee jaar later aan de Mijlstraat een nieuwe zesklassige lagere school met gymzaal gebouwd. Die kreeg pas na het einde van de schoolstrijd in 1917, waarbij openbaar en bijzonder onderwijs gelijkgesteld werden, de katholieke signatuur.

Dat de school al snel de bijnaam boerenschool kreeg, was uiteraard te danken aan het feit dat vooral kinderen van agrariërs uit Boxtel-West er les kregen. In de jaren zestig liep het aantal leerlingen zienderogen terug en uiteindelijk koos het schoolbestuur voor opheffing met ingang van 1 augustus 1970. Met uitzondering van de schoolverlaters verhuisden alle kinderen naar de Sint-Franciscusschool aan de Ons Doelstraat. Totdat ook die in 1976 de deuren definitief sloot en in de wijk Breukelen alleen de Angelaschool overbleef.

Op het moment dat de lagere school aan de Mijlstraat ophield te bestaan, was duidelijk dat vakopleiding Gawalo zich in het gebouw zou vestigen. In 1985 opende ook GOA er een van zijn toenmalige vier vestigingen. De laatste jaren voor de sloop was Intechnium er gevestigd, dat verhuisde naar Woerden. Zowel GOA al Intechnium verzorgden opleidingen voor installatietechniek.


GEVELSTEEN

Vorig jaar dook na 25 jaar de gevelsteen met de schoolnaam weer op. Riny van Pinxteren, voormalig eigenaar van het gelijknamige aannemingsbedrijf dat in 1995 de Sint-Aloysiusschool ontmantelde, schonk het overblijfsel aan museum MuBo.

Blik door de poort van de 'boerenschool' waarin vanaf de jaren zeventig jongeren werden opgeleid als installatiemonteur op het gebied van gas, water en ander loodgieterswerk (Gawalo).
Eind januari 1985 vestigde ook GOA, een opleidingsinstituut voor installateurs, zich in de vroegere Sint-Aloysiusschool.
In 1954 werd een kunstwerk van Tilburger Luc van Hoek (1910-1991) op de gevel van het schoolgebouw onthuld. Hij was al eerder in Boxtel actief en ontwierp in 1949 de kostuums voor de Heilig Bloedprocessie. De jaarlijkse ommegang kreeg daarmee een compleet nieuw aanzien.
Op de plek van de vroegere 'klumpkesschool' is circa tien jaar geleden een van de hallen van Zinkunie verrezen. Na de sloop van de Sint-Aloysiusschool lag het perceel op de hoek van de Mijlstraat en Van Salmstraat op bedrijventerrein Ladonk ruim tien jaar braak. (Foto: Henk van Weert).
Riny van Pinxteren (links) schonk de gevelsteen van de Sint-Aloysiusschool vorig jaar oktober aan museum MuBo. Willem van Vossen nam het destijds in ontvangst. (Foto: Albert Stolwijk).