Afbeelding
Foto: Jan Hermens

CENTRUMMANAGEMENT BOXTEL WIL TASKFORCE OPSTARTEN

Leegstand: grote winkels zijn knelpunt

Jan Hermens

Van de 366 winkel-, bedrijfs- en horecapanden staan er in Boxtel 33 leeg. Dat is 9 procent van het totaal. Daarmee is de leegstand in de gemeente net zo hoog als in de provincie. Die uitte haar bezorgdheid over het aantal Brabantse winkelpanden dat niet meer in gebruik is. Luc Broos, voorzitter van Centrummanangement Boxtel, herkent het probleem. ,,En ik verwacht door de coronaperikelen eerder een toe- dan een afname van leegstand."

Uit een inventarisatie van de provincie blijkt dat Boxtel met Noord-Brabant in de pas loopt. Dit is geen vrolijk huppeltje; de leegstand in de provincie ligt een procent hoger dan elders in het land.

De 33 leegstaande panden beslaan 14 procent van de winkelvloeroppervlakte in Boxtel. Daar zit precies een knelpunt. Broos: ,,Het centrum van Boxtel kent verschillende nogal grote gebouwen die niet meer in gebruik zijn. Die zijn moeilijk te verhuren. Ze zijn voor de meeste ondernemers te ruim en daardoor ook te duur."

Om in groter verband na te denken over mogelijkheden om leegstaande panden weer in gebruik te nemen, voelt het centrummanagement voor het oprichten van een taskforce. Daarin zouden de gemeente, deskundigen op ruimtelijk, financieel en juridisch gebied en het centrummanagement plaats moeten nemen. ,,Zo'n verband bestaat nog niet", aldus Broos. ,,Maar er is voor de coronacrisis wel overleg geweest met vastgoedeigenaars. Dat is allemaal vertraagd, maar ik vind dat dit na de zomer zeker weer opgepakt moet worden."

FRICTIELEEGSTAND

Meer dan de helft van de leegstand in Boxtel geldt als structureel. Het gaat om panden die in 2018 én 2019 leegstonden. Dat blijkt uit de meest recente leegstandmonitor Centrum Boxtel, van november 2019, die Arne Zimmerman heeft opgesteld. Broos: ,,Een duidelijke verslechtering ten opzichte van 2015, toen was er sprake van 28 procent structurele leegstand."

Aan circa een derde van de gebouwen is lastig een nieuwe bestemming te geven, volgens Zimmerman. Ze liggen ongunstig, zijn te groot of moeilijk te verbouwen. Zo'n 18 procent valt onder de noemer frictieleegstand en krijgt vaak relatief snel een nieuwe invulling. Broos: ,,Het kan zijn dat door de coronacrisis winkels de deuren moeten sluiten. De kleinere gebouwen laten zich wel weer vullen."

In het centrum is de leegstand het hoogst. Het bevorderen van het verplaatsen van winkels vanuit de aanloopstraten naar het kernwinkelgebied heeft de Markt en Rechterstraat wel goed gedaan, zo staat in de leegstandmonitor. In Boxtel is met name de Stationsstraat een aanlooproute richting het kernwinkelgebied van het dorp. Daar zijn sprekende voorbeelden te vinden van detailhandel en bedrijven die er verdwenen zijn, of zeer binnenkort verdwijnen. Neem het voormalige uitzendbureau Unique. En de grote winkel Anyfma, die naar de Rechterstraat verhuist. En Modecentrum Theelen is niet leeg, maar wel failliet.

HERBESTEMMING

Het centrummanagement voorziet dat nieuwe ondernemingen zoeken die zich in leegstaande zaken willen vestigen, niet de oplossing is. De vraag naar winkelruimte neemt landelijk gezien namelijk af. Zimmerman: ,,Voorspellingen gaan uit van een afname van 25 procent de komende vijf jaar." Broos: ,,Wij denken dat vooral in de aanloopstraten gezocht moet worden naar een geschikte herbestemming voor panden met een winkelfunctie die niet meer invulbaar is. Wonen is dan de eerste gedachte." Winkels tot woningen ombouwen is echter niet altijd even makkelijk. ,,Zeker nu, in de coronacrisis, zijn pandeigenaren minder tot investeren geneigd en het kan technisch ook complex zijn. Daarom voelen wij voor een taskforce, om mee te denken over oplossingen en zo leegstand terug te dringen."



p Dit pand aan de Stationsstraat, waarin uitzendbureau Unique gevestigd was, staat al een poos te huur. Het is groot en bevindt zich buiten het kernwinkelgebied. De etalge wordt nu benut om foto's van Heemkunde Boxtel te exposeren. (Foto: Jan Hermens).

Uitstel Omgevingswet komt
gemeente Boxtel goed uit

Het wordt binnen de overheden de 'grootste wetswijziging sinds de Nederlandse grondwetsherziening in 1848' genoemd: de Omgevingswet. Boxtel heeft bij wijze van spreken uitstel van executie gekregen: 1 januari 2022 zal deze grootse wetsverandering van kracht worden.

Deze werd in 2016 al aangenomen en de inwerkingtreding is al drie keer eerder uitgesteld. De laatste keer mede dankzij de coronacrisis. Maar ook omdat de wijziging een enorme verandering zal veroorzaken bij de overheden (dus ook bij gemeenten), zo is de verwachting.

De Omgevingswet kan het beste gezien worden als een bundeling van tientallen wetten en honderden regels tot één geheel. Bouwvergunningen, milieubesluiten, verordeningen: allerlei zaken rondom water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed worden dan anders ingericht. Uiteindelijk moet de reeds aangenomen maatregel het wetsstelsel voor onder meer gemeenten sterk vereenvoudigen.

Boxtel moet zijn digitale systeem aanpassen en de werkwijze van ambtenaren verandert, onder meer met betrekking tot het opstellen van omgevingsvisies en -plannen.

Dat de inwerkingtreding weer is uitgesteld, zal binnen de gemeente tot een zucht van verlichting hebben geleid. ,,Uitstel van de invoeringsdatum met één jaar geeft ons de ruimte om de opgelopen vertraging in te halen", schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.