Afbeelding
Foto: Jordy van den Boer

KOOP LOKAAL EN WIN BLIJKT EEN SUCCES

6.325 kanshebbers op hoofdprijs voucher-actie

PÅL JANSEN

De spanning stijgt voor iedereen die zich heeft ingeschreven voor de voucher-actie Wees Loyaal, Koop Lokaal en Win. Want maandag 20 juli om 10.30 uur worden de vier hoofdprijzen verloot onder maar liefst 6.325 verschillende inschrijvers. Het gros daarvan komt uit gemeente Boxtel, maar de prijzen trokken ook ruim 600 consumenten elders uit Brabant en tientallen gasten uit plekken als Enschede en Hilversum.

In totaal namen 71 lokale ondernemers deel aan de actie, die stichting Brabants Centrum heeft uitgevoerd in samenwerking met en in opdracht van het Centrummanagement en Beleef Boxtel. Consumenten kregen bij winkeliers een voucher met code mee als zij daar iets kochten. Die kon worden ingevuld op de website boxtel.shop-win.nl. Daar was direct te zien of er al een van de kleinere prijzen was gewonnen. ,,We wilden hiermee een impuls geven op het moment dat winkeliers weer open konden. En er zijn ontzettend veel deelnemers", aldus directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum.

Als deelnemers geen prijs hadden, konden zij zich nog altijd met naam en adres inschrijven voor een van de vier hoofdprijzen: een elektrische fiets van Elan Bikes, een tweepersoons boxspring van De Slaaphoek Beddenshop, een Bosch wasmachine van Van Doornmalen Elektro en een Berini scooter van Denra Scooters uit Liempde. Volgens voorzitter Luc Broos van het Centrummanagement is de actie geslaagd: ,,Het aantal inschrijvers is echt fors, hartstikke goed."

,,Vlak voor het coronatijdperk wilden we vanuit Brabants Centrum een win-actie optuigen", legt Van der Zee uit. ,,Dus het concept lag er al. Van de Boxtelaartjes (het loyaliteitssysteem dat in 2018 werd opgedoekt - red.) hadden we geleerd dat korte acties beter werken om de lokale middenstand een impuls te geven."

PLAN C(ORONA)

Toen kwam de coronacrisis: de winkels moesten nagenoeg allemaal dicht. Beleef Boxtel toog daarna in samenwerking met Brabants Centrum en het Centrummanagement Plan C(orona) op, waarbij de middenstand kon aangeven hoe consumenten toch bij de lokale ondernemers terecht konden. Hieruit is de win-actie Wees Loyaal, Koop Lokaal ontstaan. ,,Door de crisis werd er meer online geshopt, want winkels werden moeilijker toegankelijk... Dat waren de redenen om dit voor de ondernemers te organiseren", licht Broos toe.

De uitvoering van de actie lag bij stichting Brabants Centrum, die onder meer de 71 deelnemende zelfstandigen benaderde om gratis mee te doen en daarvoor minstens een prijs ter beschikking moesten stellen. ,,We hebben uiteindelijk een pot van circa 350 prijzen kunnen realiseren. Daarnaast moesten we aan de achterkant nog allerlei zaken regelen zoals content voor de website. We hadden slechts vier weken voorbereidingstijd, dat was eigenlijk veel te kort, want het was ontzettend veel werk. Maar ik ben blij dat we het hebben gedaan: het doel van stichting Brabants Centrum is uiteindelijk om bij te dragen aan een positieve en betrokken gemeenschap", aldus Van der Zee.

EVALUATIE

Wel zijn er nog enkele verbeterpunten bij een eventuele vervolgactie, weten Broos en Van der Zee. ,,Er zouden op verschillende plekken in Boxtel en Liempde banieren komen te hangen, maar die in de Breukelsestraat en de Zwaansebrug werden al snel vernield", aldus Broos. Wie daarvoor verantwoordelijk is, weet hij niet. Bovendien is ook het uitreiken van de prijzen niet helemaal gelopen zoals het moest. Van der Zee: ,,Diverse consumenten die een stapeltje vouchers meekregen bij de ene winkel, wonnen alle prijzen bij een andere ondernemer. We zijn nog aan het uitzoeken waar dit precies verkeerd is gegaan: ons is verzekerd dat dit niet mogelijk was." Hij vervolgt: ,,We hadden bovendien 150.000 vouchers laten drukken, dat bleek wat veel."

Het zijn leermomenten voor een eventuele volgende keer, weten de organisatoren. Brabants Centrum stuurde recent nog een evaluatie naar de winkeliers. Onder meer met de vraag of zij zo'n actie de volgende keer ook zien zitten. En daarop klinkt onder het overgrote deel van de respondenten een volmondig 'ja'.


ZOMERPROGRAMMA START MET KINDERPRET

Bruisballen als symbool voor levendig centrum

Jan Hermens

In hartje Boxtel is van alles te beleven deze zomer. Die boodschap willen het Centrummanagement en de nieuwe coördinator Bruisend Centrum Jordy van den Boer uitdragen. In samenwerking met evenementenstichting Boxtel Vooruit wordt aan een zomerprogramma gewerkt. Dat startte zondag met kindervermaak en... bruisballen.

Die werden uitgedeeld aan bezoekers van de Markt. Voorzitter Luc Broos van Centrummanagement Boxtel geeft aan: ,,Ze staan symbool voor een levendig winkelhart, waar van alles gebeurt en waar het goed toeven is. Boxtel bruist, daar dragen wij aan bij."

Kinderen konden zich zondag laten schminken en Bella Ballon maakte haar naam helemaal waar. Zij draaide de meest kunstige figuren van ballonnen. Jordy van den Boer: ,,Het was een geslaagde opening van het zomerprogramma. Het was gezellig en de weergoden werkten mee: 't was helemaal goed."

Hoe het vervolg van het zomerprogramma er precies uitziet, is nog niet helemaal bekend. Van den Boer: ,,We zijn in overleg. Alle plannen moeten aan de coronamaatregelen worden getoetst. Maar dat er deze zomer van alles te beleven valt in het centrum van Boxtel, is zeker."



q Bella Ballon vermaakt Boxtelse kinderen op de Markt. Ze draaide de leukste figuren van ballonnen uiteraard. (Foto: Centrummanagement Boxtel).