...JAN PAASHUIS...
         (Foto: Bas van den Biggelaar)
...JAN PAASHUIS... (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

EXPLOITANT PAASHUIS TREKT PLAN TERUG

Particulier initiatief voor kermis 'wordt te duur'

PÅL JANSEN

Met pijn in het hart moet kermisexploitant Jan Paashuis zijn initiatief laten varen. Hij wilde met een paar collega's een kermis op het Breukelsplein organiseren. ,,Maar ik heb het uit zitten rekenen: alles bij elkaar kom je gauw op zo'n 25.000 tot 30.000 euro aan kosten, dat is niet te doen."

De gemeente Boxtel had voorwaarden gesteld om een kleine kermis op het Breukelsplein te kunnen organiseren, vertelt Paashuis. Hij had maandagochtend overleg in het gemeentehuis. ,,Ik kon de helft van het plein gebruiken voor attracties, aan de zijde van de zendmast. Daarvoor zouden bouwhekken moeten komen. Ook konden er alleen kermisactiviteiten voor kinderen tot en met twaalf jaar worden georganiseerd. Terwijl de grote attracties die meer publiek trekken, zoals de muntenschuiver, verboden zijn."

TE WEINIG OMZET

Het hele plein mag weliswaar worden gebruikt, licht een woordvoerder van de gemeente toe. Echter, de helft van het plein is slechts bruikbaar voor attracties. ,,Dit in verband met de coronamaatregelen en de anderhalve meter afstand die overal gelden." De kermis zou daardoor te klein worden en te weinig omzet genereren. ,,Ik ben wel ondernemer genoeg om te snappen dat ik winst moet draaien", vertelt Paashuis. ,,Hoewel, als ik quitte zou spelen, had ik het ook nog georganiseerd, maar er zou flink geld op toegelegd moeten worden."

De kosten voor de kinderkermis zouden in zijn geheel bij de organisatie komen te liggen en dat bleek een te groot risico, weet Paashuis. Een financiële bijdrage vanuit de gemeente Boxtel zat er niet in. ,,De kosten voor het evenement - de kinderkermis - komen net als bij ieder ander evenement bij de organisatie te liggen. We hebben geen kermisgelden beschikbaar, want er komen nu immers geen pachtgelden binnen", aldus de woordvoerder.

stekker eruit trekken

De standplaatsen zouden voor andere exploitanten te duur worden, berekende Paashuis. ,,Ik trek de stekker eruit. Er zitten te veel haken en ogen aan. Voor de beveiliging zijn er bijvoorbeeld al tien mensen nodig. Dat is de grootste kostenpost. Ik heb nog geopperd om bijvoorbeeld op de Markt of op Selissen voor de jongste jeugd een attractie neer te zetten. Zoals een draaimolen. Om toch nog iets voor die leeftijdsgroep te doen: ik hoef er zelf niet rijker van te worden."

De gemeente Boxtel verwelkomt alle zomeractiviteiten, ook die van Paashuis. ,,En tevens voor de oudere jeugd. Mits alle regels, ter bestrijding van Covid-19 en zo opgenomen in de noodverordening (van 1 juli - red.), in acht worden genomen", aldus de woordvoerder.