Madeleine van den Bosch met een uitgebreide collectie attributen. Zelfs haar trui, met daarop een travel bug, is specifiek voor het geocachen. (Foto: Hans van Doorn).
Madeleine van den Bosch met een uitgebreide collectie attributen. Zelfs haar trui, met daarop een travel bug, is specifiek voor het geocachen. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

GEOCACHING: EEN WERELDWIJD FENOMEEN DAT OOK IN DEZE REGIO EEN FLINKE SCHARE LIEFHEBBERS TELT

Her en der in Boxtel liggen goed verborgen schatten

Jan Hermens

Madeleine van den Bosch (14) zoekt even op haar telefoon en toont dan een kaartje dat wemelt van de gele smileys. ,,Ze staan voor alle caches die we gevonden hebben, het zijn er 390." Geocaching is een grote hobby van de Boxtelse. Haar vader en moeder zijn al net zo enthousiast.

Op een tafel ligt een indrukwekkende collectie attributen uitgestald die allemaal op de een of andere manier met haar hobby te maken hebben. Madeleine: ,,Geocaching is simpel gezegd met behulp van coördinaten en een GPS-apparaat een 'schat' zoeken. Een telefoon werkt hierbij tegenwoordig ook prima. De schatten kunnen kistjes met wat spulletjes zijn, maar ook filmrolkokertjes of nog kleinere voorwerpen. Er moet in ieder geval een logboekje of een rolletje papier in passen, waar vinders hun naam en de datum op kunnen schrijven. Vervolgens melden ze hun vondst in de geocaching app."

De liefhebberij ontstond drie jaar geleden. Moeder Nathalie: ,,Ik had van een collega over het schatzoeken gehoord. Madeleine en ik vonden onze eerste cache op de Markt in Boxtel. Onze teamnaam, die we gebruiken om vondsten te loggen, luidt BoxtelNathalie. Inmiddels heeft onze hobby een grote vlucht genomen."

,,In de vakanties gaan we het meest op pad. Er gaat soms aardig wat tijd in zitten", vult Madeleine aan. ,,Schatzoeken betekent veel wandelen en ondertussen speuren. Het is lopen met een gericht doel, spannend, avontuurlijk en uitdagend."

WERELDWIJD

Het is de bedoeling dat speurders hun vondst keurig terugleggen, zodat andere speurneuzen ook nog plezier kunnen beleven aan het zoeken. Door de digitale registratie van een succesvolle queeste, weet degene die ooit de cache verborgen heeft, dat deze weer eens is gevonden. Madeleine: ,,Echt overal liggen objecten verborgen, ook Boxtel telt er vele. Het is een wereldwijd spel, er zijn er letterlijk miljoenen verstopt. In Nederland, maar ook daarbuiten, worden grootse geocache-evenementen gehouden. Alleen dit jaar wegens corona helaas niet."

Vader Han was onlangs voor zijn werk in Parijs en stuitte daar op een cache. ,,Pal onder de Eiffeltoren, aan een fiets nota bene." En nabij het Operagebouw in Oslo bevindt zich een schier onvindbaar magneetje. Wie het wil traceren, moet diep door de knieën, of beter gezegd, plat op de grond, en goed voelen.

PREMIUM

Madeleine en haar ouders zoeken niet alleen naar de voorwerpen die anderen verborgen hebben, ze hebben zelf ook drie caches in beheer, waarvan er eentje niet ver van hun huis in Boxtel te vinden is. ,,Een andere, de Heraut genaamd, is in reparatie. Wij zijn vrij snel premium-lid van de app geworden, voor dertig euro per jaar krijg je dan toegang tot de mooiste speurtochten. Er zijn er ook veel gratis, overigens. Vaak moet je een puzzel oplossen of een code kraken om de coördinaten te achterhalen. Die voer je in op je telefoon en de GPS wijst je de weg, tot op een paar meter van de juiste plek, nauwkeuriger is de navigatie niet." Vervolgens begint het grote zoeken, soms bijna letterlijk naar een speld in een hooiberg. Want schatten zijn er in alle soorten en maten: van groot tot klein, mini en nog kleiner. Een schroefje in een picknicktafel kan een buisje zijn met een minuscuul rolletje papier.

,,Je leert mogelijke verstopplekken herkennen, krijgt oog voor ieder boutje onder een metalen prullenbak, kijkt onder vogelhuisjes, let op bankjes", legt Madeleine uit. ,,Ik weet waar ik op moet letten. Dat is een kwestie van ervaring."

De creativiteit van de mensen die een cache plaatsen lijkt onbegrensd. Complexe puzzels, tochten van het ene naar het andere kokertje, fotospeurtochten, bouwsels met brandende lampjes en codes waarvoor ingebeld moet worden, het aantal mogelijkheden is eindeloos. Er bestaan ook moeilijkheidsgraden, voor het terrein én voor het kraken van codes en het speurwerk. De schaal loopt tot vijf, een cache met twee vijven is het pittigst.

REISKEVERS

Een hoofdstuk apart vormen de travel bugs, letterlijk vertaald 'reiskevers'. Madeleine: ,,Dit zijn voorwerpen met een reisdoel. Het is de bedoeling dat iemand die er een vindt, hem meeneemt en bij een volgende expeditie in een andere schat stopt. Uiteraard wordt elke stap digitaal vastgelegd." Op de trui die de Boxtelse draagt, staat zo'n travel bug afgebeeld. De beeltenis van de kever is onder geocachers heel bekend. Met de sweater aan is Madeleine een lopende reiskever. ,,Schatzoekers kunnen een foto maken van mijn trui en mij loggen."

De familie Van den Bosch heeft vijf vogeltjes de wereld in gestuurd. Geen echte uiteraard. Doel: in 2022 moeten ze terug zijn op de plek in Boxtel waar ze vertrokken zijn en zo ver mogelijk gereisd hebben. Dat lukt twee van de vijf travel bugs heel aardig. Madeleine: ,,Een bevindt zich in Zuid-Afrika en een in Nieuw-Zeeland. Ik ben benieuwd of ze tijdig in onze straat terug zijn."



Afbeelding