Visie zon en wind eerste klus na het zomerreces


Om aan alle duurzaamheidsopgaven te voldoen moet Boxtel de komende jaren nogal wat hernieuwbare energie opwekken. De visie zon en wind maakt de weg vrij voor initiatiefnemers om voorstellen voor zonneparken in te dienen. Dinsdag 1 september komt het beleidsstuk in de gemeenteraad.

In eerste instantie liggen er mogelijkheden voor vijftig hectare zonneveld in de gemeente Boxtel. Meer niet, want het elektriciteitsnet kan een zwaardere belasting niet aan.

Wat windenergie betreft, zijn concrete plannen nog niet aan de orde. Er is onderzoek gedaan naar locaties waar eventueel turbines zouden kunnen verrijzen. Nadere studie is echter noodzakelijk, in samenspraak met buurgemeentes.


Vaccinatiegraad is hoog onder Boxtelse jeugd

Landelijk, maar ook in de GGD-regio Hart voor Brabant stijgt het aantal kinderen en pubers dat zich laat inenten. Of er in Boxtel ook sprake is van meer gevaccineerden, valt uit de cijfers niet op te maken.

Het aantal kinderen dat tegen ziektes wordt ingeënt is in Boxtel én omliggende gemeenten hoog. Zo is 96,6 procent van alle Boxtelse zuigelingen gevaccineerd tegen difterie, tetanus en kinkhoest en 64,4 procent van alle adolescente meisjes tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Overzichtskaarten van de GGD laten zien dat in de zogeheten 'Bible Belt', een gordel over Nederland van orthodox-protestanten, de vaccinatiegraad duidelijk lager is dan elders in het land.

De stijging van de vaccinatiegraad is een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. De GGD vermoedt dat de toegenomen aandacht voor vaccineren en een uitbraak van de ziekte meningokokken W hier debet aan waren.

In 2015 tot en met 2018 was er landelijk sprake van een toename van deze ernstige aandoening. Inmiddels is het aantal gevallen gedaald.