Geocaching. Foto: Hans van Doorn.
Geocaching. Foto: Hans van Doorn. Foto: Hans van Doorn

What's Up, schatzoekers?

Echte speurders zijn het. Onvermoeibaar doorkruisen ze Boxtel, op zoek naar 'schatten' die anderen ergens verstopt hebben, soms op de meest onmogelijke plaatsen. Een pen, een telefoon en een goede speurneus, meer is in principe niet nodig om de kokertjes, doosjes of blikjes te vinden. Onah van Esch (8), Suus Mandos (8), Tim van de Sande (6) en Jan (10) en Ben (12) van der Steen doen aan geocaching en trekken er regelmatig op uit.

Doen jullie al lang aan schatzoeken met GPS? Suus: ,,Ik denk twee of vier maanden." Onah: ,,Suus en ik gaan vaak samen op pad." Tim: ,,Eerst ging ik best vaak, toen een poosje niet en nu soms." Zijn vader vult aan: ,,We doen dit ongeveer tweeënhalf jaar." Ben en Jan zijn de geocache-veteranen van het gezelschap: ,,Wij zijn er in 2013 mee begonnen."

Geocachen is een bezigheid voor jong en oud, zo blijkt. Met wie trekken jullie erop uit? Suus: ,,Met Onah." Onah: ,,En papa gaat ook mee." Tim: ,,Met papa." Jan en Ben: ,,Wij speuren met het hele gezin, maar ook wel zelf."

Zoeken jullie alleen in Boxtel, of ook in andere plaatsen? Onah: ,,Wij vooral in Boxtel." Jan: ,,Wij hebben ook caches gevonden in Frankrijk, België, Duitsland en Luxemburg. Ze liggen overal." Liempdenaar Tim heeft in eigen dorp al tal van vondsten gedaan. Samen met zijn vader speurt hij ook wel elders.

Hebben jullie wel eens een heel moeilijke cache gevonden? Suus: ,,Ja, eentje onder een brug in Boxtel. Daar hadden we een kano bij nodig." Ben: ,,De moeilijkste die wij ooit vonden, ligt in Zeeland bij een bankje. We zijn er drie keer voor terug geweest. Er lag een bierdopje in de grond, daaronder lag de 'schat'. En, vertellen de kinderen, ergens in Boxtel is een cache verstopt op een wel heel bijzondere plek. ,,Naar die plaats moeten we nog een keer terug met een hengel", grapt een van de vaders.

Het berichtje op Facebook over geocaching leverde zoveel enthousiaste reacties op dat elders in deze krant nog een verhaal over deze buitenactiviteit te vinden is.


t Onah, Tim, Suus, Jan en Ben (van links naar rechts) beleven veel plezier aan schatzoeken met GPS. (Foto: Hans van Doorn).