RIJK ZEGT EERSTE COMPENSATIE TOE

Coronacrisis kost Boxtel voorlopig al ruim 2 ton

Nog niet alle effecten van de coronacrisis zijn te overzien, maar het Boxtelse college van burgemeester en wethouders heeft al wel een overzicht gepresenteerd van gederfde inkomsten en kosten over maart, april en mei. Die bedragen ruim twee ton. De gemeente gaat uit van ondersteuning door het Rijk om dit verlies op te vangen.

Tot de twee ton behoort niet het geld dat aan ondernemers verstrekt is om hun bedrijven overeind te houden en ook verliezen van verenigingen en overige organisaties vallen hierbuiten; het gaat om kosten en gederfde inkomsten van de gemeente zelf.

Tijdens de intelligente lockdown parkeerden minder mensen hun auto op een betaalde parkeerplaats. Dit betekent 24.000 euro minder in de gemeentelijke schatkist. Door huren niet op te leggen, derft de gemeente 23.000 euro. Er komen minder pachtsommen van kermisexploitanten binnen, dat betekent 59.000 euro minder op de bankrekening van Boxtel.

THUISWERKEN

Om ambtenaren en bestuurders acuut thuis te kunnen laten werken, moesten zaken op het gebied van ICT in orde gemaakt worden. De rekening daarvan bedroeg in totaal 34.500 euro, waarvan 18.630 euro op het bordje van Boxtel terechtkomt en de rest op dat van Sint-Michielsgestel. Burgerzaken hief minder leges: dat scheelt 12.500 euro. Door precario- en terrassenbelasting niet te innen in maart, april en mei kwam 18.500 euro minder binnen dan verwacht.

De gemeente besteedde groenactiviteiten uit voor een bedrag van 17.000 euro. Verder huurde ze verkeersregelaars in voor de milieustraten. Kosten: 15.000 euro. Er werden van Wmo-cliënten in april en mei geen eigen bijdragen geïnd, dat betekende 10.000 euro minder in de kas van de gemeente. Verder liep ze aan leges voor evenementen, snuffelmarkten en collectes 12.400 euro mis. In totaal kostte corona de gemeente Boxtel in maart, april en mei 210.030 euro.

B. en W. geven aan enkel gebruik te maken van de financiële rijksondersteuning en geen geld uit de gemeentelijke kas in te zetten. Dat is er namelijk niet. ,,We gaan er vanuit dat veel organisaties, instellingen en bedrijven de rijksregelingen benutten en waar mogelijk ook hun eigen reserves aanspreken. Inzet van de gemeente zal altijd gestoeld zijn op het uitgangspunt dat iedereen zijn steentje bijdraagt."

Inmiddels is er een eerste compensatiepakket toegezegd aan de gemeente, voor maart, april en mei. Voor Boxtel betekent dit een compensatie van 50.000 euro voor toeristen- en parkeerbelasting en daarnaast 603.300 euro voor onder andere lokale culturele voorzieningen, inhaalzorg Jeugdwet en Wmo, sociale werkvoorziening en voorschoolse opvang peuters.

De komende periode gaat Boxtel verder met het treffen van maatregelen voor de anderhalvemetersamenleving. Verder lopen de gangbare werkzaamheden door, al kan het zijn dat bepaalde taken vertraging oplopen doordat medewerkers op coronagerelateerde zaken worden ingezet.

Een van de consequenties van de coronacrisis is dat de inkoop van specialistische jeugdzorg een jaar is uitgesteld. Overleg met zorgaanbieders over de nieuwe aanbesteding per 2021 was niet mogelijk. In 2021 werkt Boxtel met een noodscenario. Ook de inkoop voor specialistische hulp, beschermd wonen en maatschappelijke opvang (Wmo) is met een jaar uitgesteld.

Het college van B en W verwacht een verdere toename van de kosten, onder andere omdat het werkloosheidscijfer vermoedelijk stijgt, projecten vertraging oplopen, betalingen kwijtgescholden moeten worden en vorderingen niet te innen zijn. In het najaar is er een beeldvormende gemeenteraadsvergadering over de gevolgen van de coronacrisis.


Aanhouding na
nachtelijke beroving
in Van Hornstraat

Een twintigjarige Tilburger is aangehouden op verdenking van een beroving in de Van Hornstraat in Boxtel. Zaterdagnacht rond half vier zou hij samen met andere inzittenden van een auto twee jongens van achttien jaar uit Boxtel en Schijndel van hun telefoon en portemonnee hebben beroofd.

De verdachten gingen er vandoor toen getuigen op het rumoer afkwamen. Op basis van verklaringen is later die nacht de Tilburger aangehouden; hij zit nog vast. Het onderzoek naar de andere betrokkenen is in volle gang. Het voertuig is in beslag genomen. De politie zoekt getuigen; zij kunnen zich melden via 0900-884 of (anoniem) 0800-7000.