Afbeelding
Foto:

BESTUUR VINDT OPTREDEN VOORZITTER WITTEVEEN TE BETROKKEN


Vrijwilligers van de Voedselbank staken half uur: 'Arjen moet blijven!'

PÅL JANSEN

Vrijwilligers van de Voedselbank hebben vandaag voor een half uur gestaakt. Zij zijn ontdaan door het opstappen van Arjen Witteveen en stellen dat het komt door onmin met de overige bestuursleden. ,,Het is schandalig. Arjen zet zich ontzettend positief in", zegt coördinator Annemie de Jong.

Witteveen trok vorige week zijn conclusies nadat de vier overige bestuursleden een vergadering hadden belegd zonder de voorzitter erbij. Hij was echter wel onderwerp van gesprek, erkent secretaris Jan Balk: ,,Die vergadering zou vijf dagen later worden voortgezet met Arjen erbij, maar hij had intussen zijn conclusies al getrokken." De overige bestuursleden bespraken een reactie van Witteveen op het invoeren van een nieuw plan. Balk: ,,Twee coördinatoren hadden een groot veranderplan voor de Voedselbank bedacht. We hebben vervolgens de overige vrijwilligers daarover (eind juni - red.) geïnformeerd met de vraag wat ze ervan vinden. Daar kwam reactie op dat het wat te snel werd ingevoerd."

VERANDERPLAN

Een week later zouden de vrijwilligers er al mee aan de slag moeten. Balk: ,,Arjen had ook een mail rondgestuurd naar ons en de coördinatoren dat hij het ook allemaal te snel vond gaan en we dit niet zo moesten aanpakken." De rest van het bestuur voelde zich daarmee gepasseerd. Coördinator De Jong - een van de stakers - kon die reactie van Witteveen echter goed begrijpen: ,,Arjen mocht dat blijkbaar niet zeggen. We zouden in september die nieuwe aanpak invoeren. Nu moesten we van de rest van het bestuur dit binnen een week gaan implementeren. Dat kon zo niet. Er is ook niet overlegd met ons, we werden er louter mee geconfronteerd." Balk reageert: ,,We zouden dit eerst bij wijze van proef gaan doen, op maandag en woensdag."

GOEDE ZAAK

Netjes vinden de vrijwilligers de gang van zaken in ieder geval allesbehalve. De Jong: ,,Ik weet niet wat de statuten voorschrijven. Maar een vergadering beleggen buiten de voorzitter om, mag dat zomaar?" Zij stelt dat de overige bestuursleden weinig transparant communiceren en te veel op afstand staan. Vrijwilligster Tiny van Esch: ,,Arjen is echt een mensen-mens. Als je in Boxtel zegt 'Voedselbank', denk je meteen aan Arjen. Hij kwam hier tenminste nog langs, dronk een kopje koffie, vroeg hoe het ermee gaat, nam dan iets lekkers mee. Dat lijkt me een goede zaak." De Jong: ,,De rest van het bestuur zie je niet. Er zijn hier al verschillende mensen vertrokken, maar als Arjen zou blijven, zouden die linea recta terugkomen."

De rest van het bestuur stelt die betrokkenheid echter niet altijd op prijs, stelt Balk. Die verschillen van visie over leiding geven: de overige bestuursleden vinden dat Witteveen 'te dicht' op de vrijwilligers zit en daardoor spanningen ontstaan. Zoals de opmerking over het veranderplan die naast het bestuur ook aan andere coördinatoren werd verstuurd. En daarmee passeert Witteveen de rest van het bestuur en dat is niet professioneel, vindt Balk.

VERKLARING

Witteveen, die in januari 2015 de eveneens met ophef opgestapte Alphons van der Heijden opvolgde, heeft over de hele gang van zaken een verklaring afgelegd: ,,Ik voel dat ik een dusdanige andere visie heb over hoe je deze vrijwilligersorganisatie het beste kan besturen. Dat voel ik al vaker en nu is het gewoon verstandig dat ik me terugtrek. Anders heb ik er niet alleen zelf last van, maar het hele bestuur en daardoor ook de medewerkers."

Vrijwilligers van de Voedselbank protesteerden vanochtend tegen het gedwongen vertrek van voorzitter Arjen Witteveen. (Foto: Pål Jansen).
Voedselbankvoorzitter Arjen Witteveen (rechts) neemt de opbrengst van de kerstactie van basisschool De Spelelier in ontvangst. (Foto: Peter de Koning, 2018).