De grond waar Heem van Selis wordt gebouwd, blijkt vol historisch interessant materiaal te zitten. Om eventuele 'schatzoekers' met hun metaaldetectors te weren, zijn de werkzaamheden zolang mogelijk stilgehouden. (Foto's: Peter de Koning).
De grond waar Heem van Selis wordt gebouwd, blijkt vol historisch interessant materiaal te zitten. Om eventuele 'schatzoekers' met hun metaaldetectors te weren, zijn de werkzaamheden zolang mogelijk stilgehouden. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEEFT INKIJK IN VERLEDEN BOXTELS BUITENGEBIED

Bodem Heem van Selis geeft sporen ijzertijd prijs

RENS VAN DEN ELSEN

Archeologen hebben op de plek waar de nieuwe wijk Heem van Selis moet verrijzen, veel historisch interessant materiaal gevonden. Eerder werd ontdekt dat het gebied al in de ijzertijd was bewoond. Nu blijkt dat er voor die tijd grote woningen stonden. ,,Er is meer gevonden dan verwacht, vooral opvallend veel bijgebouwtjes, meer dan honderd", aldus projectleider Mirjam Mostert van het Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC).

De in een eerder stadium gevonden kringgreppel is opnieuw opgegraven en de grond er omheen is verder onderzocht. Waar de grafheuvel al een bijzondere vondst was, blijkt nu dat er nog veel meer graven uit de ijzer- en zelfs bronstijd aanwezig waren. Daarnaast zijn er een drietal plattegronden van huizen/boerderijen ontdekt. ,,Een daarvan stamt uit de middeleeuwen, maar de andere twee zijn veel ouder. De woningen zijn ook groot voor die tijd, 18 bij 9 meter", vertelt Mostert.

Ze vervolgt: ,,En dan die bijgebouwtjes! Zoveel hadden wij er ook niet verwacht." De archeologen vonden vele stukken grond waar duidelijk afdrukken van palen in staan. ,,Deze kleine gebouwen hebben waarschijnlijk vooral dienst gedaan om gewassen zoals graan hoog en droog te leggen en zijn wellicht met het verplaatsen van de akkers ook opgeschoven. Dat zou de hoeveelheid ervan kunnen verklaren", legt Mostert uit.

Opvallend is dat de gevonden boerderijen allemaal op lager gelegen grond zijn gebouwd, terwijl de graven juist hoger liggen. Mostert: ,,Normaal is dat juist andersom."

ONDER DE KASSEN

De gemeente heeft zelf gevraagd om het extra onderzoek, omdat uit vorige archeologische werkzaamheden naar voren kwam dat het gebied achter bouwmarkt Gamma en Tuincentrum Boxtel historisch gezien toch interessant bleek. De medewerkers van BAAC hebben daarom de afgelopen vijf weken een groot deel van de grond aldaar afgegraven en onderzocht. ,,Zo hadden we nu ook de mogelijkheid om te kijken op de plek waar voorheen de kassen van hortensiakwekerij (van Van de Ven - red.) stonden", aldus Mostert.

In het gebied werden drie jaar geleden al proefsleuven gegraven en is er ook veel gevonden. Er zijn toen sporen ontdekt uit de middeleeuwen en Romeinse tijd, maar ook van nog verder terug, tot tweeduizend voor Christus. Naast enkele vuurstenen werktuigen.

AARDEWERK

Na bijna zes weken graven, uitzoeken, documenteren en couperen (een dwarsdoorsnede van de grond maken) zit het werk er voor de archeologen nu bijna op. Eind deze week moet het zwarte zand, dat nu op grote hopen langs de opgraving vormt, weer alles afdekken. Alle materiƫle vondsten, waaronder veel aardewerk, wordt dan opgeslagen in depots.

In september wordt nog een deel van Selissen, dichter bij de Rijksweg A2, opengelegd. Omdat daar nu nog mais groeit, kan de graafmachine er niet aan de slag. Bij het graven van de proefsleuven is ook al veel aardewerk en werktuigen uit het stenen tijdperk gevonden. Een deel daarvan is sinds oktober vorig jaar te bezichtigen in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg. Of de huidige vondsten straks ook weer in de vitrines van het museum te zien zijn, is nog niet zeker. ,,De archeologiewerkgroep mag altijd een beroep op ons doen. Maar er is wel toestemming nodig van de provincie. Die is eigenaar van de vondsten omdat zij schatbewaarder is van wat er in de Brabantse bodem wordt gevonden", aldus de archeoloog.

WERKZAAMHEDEN

De werkzaamheden rond de bouw van Heem van Selis hebben door deze opgravingen geen vertraging opgelopen. Het is allemaal onderdeel van het proces. In het voorjaar werd namelijk al onderzoek gedaan naast de Bosscheweg. Na afronding kon wethouder Peter van de Wiel eind juni het startsein voor de bouw geven door een gat te graven met een graafmachine.

De verkoop van de woningen uit de eerste fase is gestart. Projectontwikkelaar Van Wanrooij meldt dat huizen in de tweede fase rond de herfst in de verkoop gaan. Meer informatie www.heemvanselis.nl.

De grond op de plek waar tot vorig jaar de kassen van hortensiakwekerij Van de Ven stonden, geven veel aanwijzingen van gebouwen.