...MARUSJKA LESTRADE...
...MARUSJKA LESTRADE... Foto: Peter de Koning

VORIG JAAR HULP AAN 29 DEELNEMERS

Effect Jongerenacademie niet in geld uit te drukken

RENS VAN DEN ELSEN

De Jongerenacademie binnen de gemeente Boxtel draait nu ruim tweeënhalf jaar. Maar vragen naar de kosten van dit jeugdzorgproject levert geen harde cijfers op. Sterker nog, die zijn eigenlijk niet vast te stellen. In elk geval niet per deelnemer. Dat is volgens wethouder Marusjka Lestrade, die het idee in 2017 lanceerde, te complex. ,,Zet de kosten af tegen het ongeluk dat deze jongeren anders zouden hebben, daar zou de maatschappij veel meer geld aan kwijt zijn."

Dat de Jongerenacademie een speciale plek heeft voor Lestrade blijkt uit het hartstochtelijke pleidooi dat ze houdt als er wordt gevraagd naar de exacte bedragen die met het project zijn gemoeid. Ze wordt zelfs wat fel: ,,Het is zo jammer dat iedereen zo gefocust is op de kosten, want de Jongerenacademie is veel meer dan dat. Geld is slechts een hulpmiddel om ons doel te bereiken. Uiteindelijk betaalt het zich terug aan de gemeenschap."

Niet dat er geen cijfers zijn. Integendeel, die zijn terug te vinden in de jaarrekening van de gemeente Boxtel. Ze zijn echter niet specifiek terug te voeren op alleen de Jongerenacademie, die onder de Jeugdzorg in Boxtel valt. ,,Als we de kosten echt per persoon zouden uitrekenen, dan zouden we daar wellicht niet blij van worden. Het is lastig omdat uren van de medewerkers van de Jongerenacademie ook over andere projecten verdeeld worden. En er is een nazorgtraject. Jongeren komen ook als ze klaar zijn nog wel eens praten. Om al die momenten te registreren is ondoenlijk", legt de wethouder uit. ,,Natuurlijk, ik moet het verantwoorden. Maar ik ben overtuigd van de meerwaarde van dit project", vervolgt ze.

PREVENTIEF

Coördinator Sharon van de Ven van de Jongerenacademie is het, logischerwijs, met Lestrade eens. Zij wijst op de 29 deelnemers die in 2019 met het project geholpen zijn. Twaalf van hen zijn weer naar school gegaan, zes aan het werk. De overige leerlingen zijn of uit Boxtel verhuisd of zitten nog deels in het traject. ,,Een hele goede score", vindt Van de Ven. Ze legt uit: ,,Als we niks hadden gedaan, waren dit 29 potentiële thuisblijvers geweest. Dan was je veel meer geld kwijt, bijvoorbeeld omdat er thuis problemen ontstaan of als iemand in het criminele circuit terechtkomt. De Jongerenacademie heeft dus ook een preventieve functie."

ROUTEKAART

Sinds januari 2018 krijgen jongeren die voortijdig hun school verlaten via de Jongerenacademie weer toekomstperspectief. Ze worden doorgeleid naar een opleiding, stage en in sommige gevallen naar een andere oplossing om ze vooruit te helpen. Lestrade: ,,Het gaat erom dat deze jongeren een zelfstandig leven kunnen leiden. De meesten komen daar via de snelweg, anderen via veel omwegen. Wij geven ze hiermee een routekaart zodat ze niet verdwalen en een kans krijgen om hun eigen geluk te vinden."

Als na de zomervakantie de kerntakendiscussie binnen de gemeente Boxtel wordt gevoerd, hoopt de wethouder dan ook van harte dat 'haar' project overeind blijft. ,,Het zou eeuwig zonde zijn als de Jongerenacademie wordt wegbezuinigd. Ik maak me er sterk voor om dat te voorkomen." (Foto: Peter de Koning, 2018).