Afbeelding
Foto:

Blauwe knop toont schuld bij gemeente

Binnenkort verschijnt de Blauwe Knop op de gemeentelijke website van Boxtel. Hiermee wordt het voor inwoners inzichtelijk welke schulden zij bij de gemeente hebben. ,,Bij ons zijn 65 mensen bekend die met schuldenproblematiek kampen, maar dat zijn er vele malen meer", licht wethouder Eric van den Broek toe.

Het initiatief komt van Boxtelaar Kiske de Leest van VNG Realisatie. ,,In Nederland zijn 700.000 mensen die in de financiƫle problemen zitten: zij houden aan het einde van de maand niet genoeg geld over om schulden af te lossen. Het gaat om ruim 43.000 euro per persoon, exclusief hypotheek. Dat is geen klein bier."

Het idee komt overgewaaid uit Amerika, waar instanties al werken met een zogeheten 'blue button'. De knop die op de Boxtelse website verschijnt (zie afbeelding) toont in eerste instantie alleen de schulden die mensen bij de gemeente hebben, zoals nog openstaande lokale heffingen en diftar-kosten. De Leest: ,,Doelstelling is om dit uiteindelijk uit te breiden met de landelijke gegevens, van de Belastingdienst bijvoorbeeld."

Volgens wethouder Van den Broek wordt door het initiatief makkelijker inzichtelijk voor zowel de gemeente als inwoners wat de schulden zijn. ,,Het is altijd een uitdaging om zo vroeg mogelijk inzicht te krijgen in eventuele financiƫle problemen. Dit gebeurt al via scholen en verenigingen, de Blauwe Knop is een mooie aanvulling."

Voor gemeenten is het niet altijd duidelijk welke schulden mensen hebben. Terwijl zij wel verantwoordelijk zijn voor armoedebestrijding. Bovendien raken mensen na verloop van tijd het overzicht nogal eens kwijt, weet De Leest: ,,Als tijdens een schuldhulptraject wordt gevraagd een overzicht te maken, stokt het proces vaak: veel mensen weten zelf niet eens precies meer welke rekeningen er nog openstaan. Die gegevens liggen wel al bij de overheid."