JAARREKENING VOER VOOR DISCUSSIE

Twee coalitiepartijen opperen lastenstijging


Jan Hermens

De oplossing voor de financiële benauwdheid van de gemeente Boxtel ligt aan de inkomstenkant. Tenminste, dat opperen coalitiepartijen SP en D66. Bezuinigingen blijven volgens CDA en VVD echter onontkoombaar.

De jaarrekening van 2019 en de eerste bestuursrapportage leverden dinsdagavond genoeg stof voor discussie. Waar Ineke van Giersbergen (Combinatie95) een opsomming gaf van wat de raad en het college van burgemeester en wethouders in 2019 zoal bereikt hebben, hamerden de oppositiepartijen tijdens de raadsvergadering vooral op de zwakke financiële positie van Boxtel.

,,Tot zover het reclameblok, terug naar de realiteit." Raadslid Gerlof Roubos (Balans) wond er geen doekjes om: het betoog van Van Giersbergen schetste volgens hem een veel te rooskleurig beeld. ,,Het glas is niet halfvol of -leeg, er staat een bodempje in."

Een mogelijke oplossing ligt in het verhogen van bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB). Rinze van der Veen (SP): ,,Boxtel beschikt over een hoog voorzieningenniveau. Daar mogen we trots op zijn. Misschien is de prijs die burgers daarvoor betalen wel te laag." Ook Jos Hegeman (D66) zag heil in het opschroeven van de gemeentelijke inkomsten. ,,Het zou zonde zijn dat door bezuinigingen zaken blijven liggen en dat we daar later spijt van krijgen."

ZORGWEKKEND

De gemeente deed in 2019 een forse greep uit haar spaarpot. Ruim acht miljoen euro was er nodig om alle kosten te dekken. Daarvan bleef uiteindelijk wel 1,3 miljoen over. De reserves van Boxtel zijn echter zorgwekkend laag. Volgens Jankhim Han van Astrium Overheidsaccountants bungelt Boxtel in de onderste regionen van de dertig gemeentes waarvan hij de boeken controleerde.

Desalniettemin keurde de accountant de jaarrekening goed, want het aantal fouten en onzekerheden bleef binnen de perken. Dat wil niet zeggen dat er geen onzekerheden zijn. PGB's en jeugdzorg bijvoorbeeld. Van ruim vier ton is de verantwoording onduidelijk. Wethouder Marusjka Lestrade gaf aan op lokaal niveau maar een bescheiden invloed op deze kosten te kunnen uitoefenen en beloofde met een verbeterplan te komen. Op welke termijn ze dit presenteert, kon ze niet aangeven.

Lestrade kreeg tevens vragen over de kosten van het leerlingenvervoer, die in 2019 met 135.000 euro zijn gestegen, waar de wethouder een daling had verwacht. Een nieuwe aanbesteding, een groter aantal leerlingen dat gebruik maakt van dit vervoer en een landelijke CAO zijn volgens haar debet aan de toename.

Eén man was 'best tevreden' over de jaarrekening: wethouder financiën Herman van Wanrooij. Hij vond dat de totstandkoming van het document goed was verlopen. ,,In het verleden kwam het wel voor dat twee uur voor de raadsvergadering de accountant zijn goedkeuring nog moest geven." De gemeenteraad, die niet geheel compleet was, stemde uiteindelijk met het document in, maar met tegenzin: elf stemmen voor, negen tegen.

DIEPE ZAKKEN

Niet alleen dat wat is geweest, de jaarrekening, baart de raadsleden zorgen, het heden en de toekomst doen dat ook. De gemeente Boxtel komt voor 2020 nu al bijna een miljoen euro te kort. Dymph van de Vries (VVD) was dinsdagavond stellig: ,,Boxtel heeft een te grote broek aan en die heeft ook nog eens geen diepe zakken. Het wordt tijd om de broekriem aan te trekken, we moeten niet overal koploper in willen zijn." Vera Brouns (CDA) sloot zich bij Van de Vries aan: ,,We leven boven onze stand. Het moet echt anders."