Terugdringen restafval
Terugdringen restafval Foto: Albert Stolwijk

'FINANCIËLE PRIKKEL VAN DIFTARSYSTEEM IS UITGEWERKT'

Restafvaldoel 2022 onhaalbaar

In het coalitieakkoord staat de doelstelling dat in het jaar 2022 per inwoner van de gemeente Boxtel slechts vijftig kilo restafval in de kliko verdwijnt. Dat streven is te ambitieus, stelt wethouder Herman van Wanrooij nu. ,,Een daling richting honderd kilo restafval per inwoner per jaar is realistisch. Met het huidige beleid is vijftig kilo onhaalbaar."

Jan Hermens

Die vijftig kilo vormt niet het einddoel dat het gemeentebestuur voor ogen heeft: dat is een hoopje restafval van vijf kilogram per inwoner per jaar in 2030. Wethouder Van Wanrooij: ,,Om dat te halen moeten er nog forse stappen gezet worden. Het is meer een streven."

Het grootste deel van alles wat wij weggooien, is herbruikbaar. Afval is dan ook nauwelijks afval meer, maar vooral een grondstof. Het niet te recyclen restje dat overblijft, wordt kleiner naarmate mensen hun afval beter scheiden.

HERBRUIKBAAR

Vorig jaar besloot de gemeente nog maar eens per maand grijze containers te legen in plaats van tweewekelijks en op een aantal plaatsen ondergrondse afvalbakken te plaatsen, waar inwoners zelf hun restafval naartoe moeten brengen. Volgens de wethouder zet dit beleid in op honderd kilogram per inwoner per jaar. ,,De financiƫle prikkel van het diftarsysteem (de vervuiler betaalt - red.) is een beetje uitgedoofd", aldus de wethouder. ,,Het gaat erom dat mensen beseffen dat 95 procent van wat ze weggooien, herbruikbaar is als grondstof. Vanuit dat besef moet de daling van de hoeveelheid niet-recyclebaar vuil verder inzetten."

OMGEKEERD INZAMELEN

In 2019 zamelde Boxtel 122 kilogram restafval per inwoner in. Of een afname tot honderd kilo in 2020 gehaald wordt, blijkt volgend jaar pas. Wethouder Van Wanrooij: ,,Voor een daling richting vijftig kilogram per inwoner en lager is een doorontwikkeling van het huidige beleid nodig. Een mogelijke volgende stap zou dan bijvoorbeeld omgekeerd inzamelen kunnen zijn." Dit betekent dat inwoners zelf hun restafval naar containers moeten brengen en per keer dat ze vuilnis aanbieden, met behulp van een pasje betalen. Op een aantal plekken met hoogbouw in Boxtel wordt dit systeem al doorgevoerd. ,,In de verdere uitwerking van het Grondstoffenplan zullen ontwikkelingen als op grotere schaal omgekeerd inzamelen nader worden bestudeerd", besluit de wethouder.



p De gemeente Boxtel blijft ernaar streven de hoeveelheid restafval verder terug te dringen, maar een daling tot vijftig kilo per inwoner in 2022, lijkt niet haalbaar. Honderd kilo in 2020 ligt al dichter bij de realiteit. (Foto: Albert Stolwijk).