Het beeld 'De Geliefden' kreeg ook een plek in het park. V.l.n.r.: Pieter van Uden (ontwerper), wethouder Eric van den Broek, Marria van den Hoven, Diny Stolvoort en initiators Ad van de Wetering, Theo van Hamond en Leo van Geffen. (Foto: Rens van den Elsen).
Het beeld 'De Geliefden' kreeg ook een plek in het park. V.l.n.r.: Pieter van Uden (ontwerper), wethouder Eric van den Broek, Marria van den Hoven, Diny Stolvoort en initiators Ad van de Wetering, Theo van Hamond en Leo van Geffen. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

OMWONENDEN ZIJN BLIJ MET EINDRESULTAAT EN SAMENWERKING

Veelzijdig park aan Van der Voortweg

RENS VAN DEN ELSEN

In slechts een paar maanden veranderde het 'poepveld' naast de Dommel aan de Van der Voortweg in een prachtige ontmoetingstuin. Mede dankzij de inzet van enkele actieve buurtbewoners: Theo van Hamond, Leo van Geffen en Ad van de Wetering. Wethouder Eric van den Broek mocht woensdagmiddag het park officieel openen.

,,Mijn complimenten voor wat jullie hier samen bereikt hebben. Het is het pareltje van de wijk geworden", gaf de wethouder te kennen. De tuin is al een tijdje in gebruik, maar vanwege de coronacrisis kwam een officieel moment er niet van. ,,Wij zijn heel tevreden. We zien dat er flink gebruik wordt gemaakt van het park", aldus Van de Wetering.

De drie buurtbewoners zagen het veld steeds meer in een hondendrollenmat veranderen. Toen ze hoorden dat de gemeente er eigenlijk een skateramp wilde plaatsen, kwamen ze in actie en kwamen ze met andere ideeën op de proppen. Van de Wetering: ,,We vonden dat als je iets wilt veranderen, je ook met een alternatief moet komen." Het ontwerp voor een vlindervriendelijke ontmoetingstuin sloeg het beste aan, ook in het gemeentehuis. Van den Broek noemt dit project dan ook een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie.

Naast een aantal bankjes, verlichting en afvalbakken, zijn er ook zogeheten calisthenics-toestellen in het parkje geplaatst op verzoek van de jonge buurtgenoot Jayro Beck. ,,We zien jong en oud zich in het zweet werken op de toestellen, van die gespierde mannen en zo", grinnikt Diny Stolvoort, die zich actief inzet voor meer beweegtuinen in de omgeving. De wethouder ziet dat het mede hierdoor echt een plek is geworden waar alle generaties prima kunnen vertoeven.

ONDERHOUD

De totale kosten voor het project bedragen zo'n 59.000 euro. Dat komt niet allemaal uit de portemonnee van de gemeente, want ook het wijkbeheer en het VSB fonds droegen hun financiële steentje bij. De gemeente onderhoudt voor een deel het groen, de paden en verlichting.

Maar ook de omwonenden steken voortaan de handen uit de mouwen, maar dan wat betreft toezicht. Want hoewel er een hondenuitlaatveldje bij het parkje ligt, zien wijkgenoten nog regelmatig poep in het gras liggen. Er is dus nog werk aan de winkel...