Tophockeyster Marlies Verbruggen is nog een keer terug bij haar oude club, MEP in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Tophockeyster Marlies Verbruggen is nog een keer terug bij haar oude club, MEP in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE HOCKEYSTER MARLIES VERBRUGGEN DIE BEGON BIJ MHC MEP, STOPT NA 24 JAAR MET TOPSPORT

‘Ik ben helemaal klaar voor het grotemensenleven’

LINDA VAN DE WIEL

Toen ze zes jaar was nam ze voor het eerst een hockeystick ter hand. Nu, 24 jaar later, beëindigt Marlies Verbruggen (30) uit Boxtel haar indrukwekkende actieve carrière. ,,Ik kan terugkijken op een supergaaf sportleven.”

Vanwege het coronavirus eindigde het laatste hockeyseizoen van Verbruggen abrupt. ,,Ik heb de laatste twee seizoenen van mijn profcarrière bij de Spaanse club RC Polo DHF in Barcelona gespeeld. Ik kreeg het dringende advies om zo snel mogelijk naar Nederland te gaan. Anders zou ik weken zonder familie en vrienden in Barcelona zijn.”

Verbruggen pakte halsoverkop haar spullen en vloog op 15 maart terug naar huis, daags voordat Spanje op slot ging. Omdat later bekend werd dat de hockeycompetitie niet meer hervat ging worden, had Verbruggen zonder dat ze het doorhad haar laatste professionele wedstrijd dus al gespeeld.

SCHOOLSPORT

De carrière van Verbruggen begon bij de schoolsport. Tijdens deze activiteit konden kinderen twee activiteiten vier keer uitproberen. De Boxtelse koos voor hockey en softbal. ,,Al tijdens de hockeytraining mocht ik door naar een sterker groepje. Ik vond het leuk en werd lid van De Hopbel in Schijndel, waar ik destijds woonde.”

Toen Verbruggen naar Boxtel verhuisde, werd ze lid van MHC MEP. ,,Ik was toen 8 jaar en heb bij MEP alle teams doorlopen. Toen ik 15 was, speelde ik al in het Dames 1-team.”

De sportprestaties van Verbruggen vielen op en ze werd geselecteerd voor district Team Zuid, waar ze tegen andere talenten speelde. ,,Ik ontmoette er twee meiden die speelden bij HC Tilburg. Toen hun team promoveerde naar de hoofdklasse werd ik gevraagd bij hen te komen spelen.”

Dit deed de spits en toen de Tilburgse ploeg na twee seizoenen degradeerde werd ze gevraagd door Kampong uit Utrecht. Daar speelde Verbruggen vier seizoenen. ,,Maar ik wilde terug naar het zuiden van het land, daar voelde ik me meer thuis. En ik kwam terecht bij Oranje Zwart (nu Oranje Rood - red.) in Eindhoven waar ik vervolgens twee jaar hockeyde.”

Verbruggen vervolgt: ,,Toen belde Den Bosch. Daar spelen is het hoogst haalbare en ik ging er vol voor. Want wie zegt er nee tegen die club? En hoe het daar verliep is met niets te vergelijken. De mentaliteit, de drive, hoe iedereen voor elkaar door het vuur gaat. Je moet aan de bak, je moet laten zien dat jij het team waardig bent.”

BUBBEL

Terugkijkend constateert de Boxtelse dat ze daar vier jaar lang op haar tenen liep, hoewel zo ook genoot. ,,Ik speelde elke wedstrijd op de toppen van mijn kunnen. Ik had een enorme drive om beter te worden en de anderen beter te maken. Mijn tijd in Den Bosch maakte enorm veel indruk op me.”

Samen met haar teamgenoten werd Verbruggen vier keer landskampioen en drie maal Europees kampioen. ,,We leefden vooral tijdens elke tweede seizoenshelft in een bubbel. Ik kan het niet anders omschrijven. We waren zó gefocust. We leken wel een stel gekken. Maar hockey stond op één, studie en werk stonden op twee.”

Ze vervolgt: ,,Gelukkig ben ik tijdens mijn hele loopbaan gesteund door mijn werkgever EJP Belastingadviseurs. Zij dragen topsport en -sporters een warm hart toe en dankzij hen heb ik me tijdens mijn hele professionele carrière ook aan mijn ambities op werkgebied kunnen richten.”

Na vier seizoenen Den Bosch besloot Verbruggen een punt te zetten achter haar profcarrière: ,,Ik had er alles uit gehaald en kon het nationaal elftal niet halen. Ook zag ik de jongere generatie sterk opkomen. Ik vond het wel mooi geweest.” Het laatste half jaar bij Den Bosch speelde ze de beste seizoenshelft uit haar carrière. ,,Alle schroom viel van me af en ik speelde onbevangen. Ik had het afscheid dat ik graag wilde en was nog belangrijk tijdens de play-offs. Ik stopte op mijn hoogtepunt.”

STERSPELER

Intussen was Verbruggen bezig met een cursus Spaans: ,,Ik zat tegen mijn computerscherm te praten en bedacht toen dat een jaar in Spanje me veel zou helpen. En ik kon er wellicht nog een seizoen hockey naast doen.”

De ondernemende sportieveling benaderde zelf enkele Spaanse clubs uit de hoogste hockeyliga en kwam terecht bij RC Polo DHF. ,,Alles was binnen een maand geregeld. Ik kon zelfs mijn werk vanuit Spanje doen.”

De sportmentaliteit van het Spaanse hockey was heel anders dan die van Nederland. ,,Ik kwam van het superfanatieke Den Bosch terecht in een team waarbij studie en werk bovenaan stonden. Hockey kwam op twee. We trainden in de avond zodat iedereen overdag tijd had voor andere dingen.”

De overgang was enorm en ook de rol die Verbruggen had, was nieuw voor de Boxtelse: ,,Ik was gewend in het belang van het team te spelen, ben nooit een sterspeler geweest. Maar in Spanje was het spotlicht opeens op mij gericht. Ik moest alles zelf doen.”

ABRUPT EINDE

Hoewel ze erg moest wennen, was het jaar waarin ze ook nog eens topscoorder van Spanje werd geweldig. Zó geweldig dat Verbruggen besloot er nog een seizoen achteraan te plakken. ,,Ik had altijd binnen de lijntjes gekleurd en in Spanje gooide ik me in het diepe. Ik leerde Spaans, had een belangrijke rol in het team en liep stage bij het Spaans-Nederlandse bedrijf Euro Economics waar ik op werkgebied enorm veel leerde. Dat kon door de late trainingen en naast mijn andere werkzaamheden. En toen kwam het coronavirus waardoor ik op een van de laatste vluchten vanuit Spanje naar Nederland zat. Een vriendin haalde mijn appartement leeg en ik kon amper afscheid nemen van mijn collega’s.”

Van het leven in Barcelona en haar teamgenoten kon Verbruggen helemaal gedag zeggen. ,,Ik had nog wel online contact met de meiden uit mijn team maar toen ik aangaf niet nóg een seizoen te blijven, ging ik natuurlijk uit de groepsapp.”

En zo eindigde de lange sportloopbaan van de Boxtelse heel abrupt. ,,Ik heb dit echt moeten verwerken, maar mijn blik is alweer gericht op de toekomst. Ik heb nog aanbiedingen gekregen vanuit België en eerlijk gezegd kriebelt het nog wel. Maar ik heb in zoveel verschillende teams gespeeld dat ik dat niet nog een keer wil. En dus zit mijn hockeycarrière erop en kan ik terugkijken op een supergaaf sportleven. Ik heb wel zin in het grotemensenleven nu."

Bang voor een zwart gat is Verbruggen niet. ,,Ik heb tijdens mijn hele sportcarrière een baan gehad. Daar richt ik me nu volledig op. Ik ben al bezig met een heel tof project: het uitbreiden van onze topsport helpdesk. Of ik ooit weer ga hockeyen? Ik zie mezelf geen coach of trainer worden. Maar wie weet ga ik later met andere vriendinnen die ook gestopt zijn met professioneel hockeyen weer spelen. Het is een mooie sport.”


OERTIJDMUSEUM HEEFT ROL IN 'UDO DE UITVINDER'

Boxtelaar illustreert nieuw kinderboek

Jan Hermens

Boxtelaar Ferry Segers (52) borrelt van creativiteit. Al sinds zijn jeugd houdt hij van striptekenen. ,,Het was altijd mijn droom om een stripboek uit te brengen." Sinds 26 juni ligt Udo de Uitvinder in verschillende Bruna-winkels, waaronder die in Boxtel. Geen strip, maar een kinderboek, met illustraties van Segers' hand.

,,In het boek staan zo'n honderd tekeningen", vertelt de Boxtelaar. ,,Ik ben er maanden mee bezig geweest, want het illustreren van een boek is iets anders dan het maken van een stripverhaal. De tekeningen moesten aansluiten bij het verhaal. Als Udo volgens de tekst een lange broek draagt met een zak op zijn linkerbeen, dan moet dit in het plaatje terugkeren."

STRIPS

Hoewel Segers ook schrijft, is hij niet de auteur van het boek. ,,Dat is Patrick Visscher uit Klazienaveen. Ik had al contacten bij uitgeverij Ambilicious. Toen Patrick daar zijn manuscript aanleverde, zocht de uitgever een illustrator en dacht aan mij. Ik teken maandelijks een strip voor de nieuwsbrief van Ambilicious en in het boek Gyn & Ongyn van Erik Boss is een illustratie van mij terug te vinden."

De schrijver, weliswaar afkomstig uit Drenthe, heeft nog wel een Boxtels element in zijn boekje verwerkt. ,,Het Oertijdmuseum komt er ook even in voor."

Udo de Uitvinder gaat, zoals de titel al aangeeft, over een jongen die van alles knutselt en bedenkt. Hij maakt zelfs een teletijdmachine en beleeft tal van avonturen. ,,Een kinderboek voor jeugd tot ongeveer groep acht", aldus Segers. Een signeersessie bij Bruna Boxtel zit in de pen, maar is vanwege de vakantie nog niet gepland. ,,We willen iets leuks doen, maar moeten dit nog organiseren."

Dat het boek in de winkel ligt, betekent niet dat Segers stilzit. ,,Dit was een eerste deel. Het volgende is in de maak en verder volg ik bij de uitgeverij de cursus Kunst van het Schrijven. Ik werk aan een paranormale thriller. Plannen genoeg dus."


q Ferry Segers toont het kinderboek waar hij de tekeningen voor verzorgde. (Foto: Jan Hermens).

Marlies Verbruggen (links) in actie op een Spaans hockeyveld. Ze speelde daar voor RC Polo DHF. (Foto: Stefan Deems).
Ferry Segers toont het kinderboekje waar hij de tekeningen voor verzorgde. Udo de Uitvinder ligt al in de winkel. (Foto: Jan Hermens).