Burgemeester Boxtel gaat in Esch wonen

PÅL JANSEN & RENS VAN DEN ELSEN

Niet alleen wordt Esch per 1 januari 2021 onderdeel van de gemeente Boxtel. Ook zal burgemeester Ronald van Meygaarden verhuizen naar het dorp. Dat bevestigt een gemeentelijk woordvoerster.

Hoewel de burgemeester wegens tijdgebrek deze krant niet te woord kon staan over zijn keuze voor Esch als woonplaats, kon de woordvoerster al wel aangeven dat Van Meygaarden eind dit jaar verhuist naar 'de glimlach van Brabant'.

PUBLIEK GEHEIM

In het dorp is het intussen een 'publiek geheim' dat Van Meygaarden een onderkomen aan de Haarenseweg betrekt. De verhuizing van de burgemeester naar Esch kan als symbolisch worden gezien. De voormalig Haarense burgemeester Jeanette Zwijnenburg woonde in het dorp en CDA-prominent Dries van Agt leefde in de jaren tachtig enkele jaren op landgoed Beukenhorst.

Met de verhuizing van Van Meygaarden naar Esch, voldoet hij per 1 januari 2021 aan de woonplaatsvereiste voor gemeentebestuurders. Die stelt dat een burgemeester in de gemeente woont waar hij of zij werkt. Een gemeente kan hiervoor maximaal een jaar uitstel aanvragen. De Commissaris van de Koning mag dit tweemaal met een jaar verlengen. Van Meygaarden werd eind november aangesteld als de nieuwe Boxtelse burgervader.

HERINDELING

Overigens kan de gemeente Haaren zich definitief gaan opmaken voor de opsplitsing. De leden van de Eerste Kamer gingen dinsdag akkoord met het herindelingsadvies. In april stemde de Tweede Kamer hier ook al positief over.

De PVV-fractie zette nog wel een kanttekening bij de taakstelling voor het onderbrengen van statushouders. De gemeente Haaren voldoet hier nog niet aan. De partij stelde voor om de taakstelling bij de opsplitsing te laten vervallen en deze niet te verdelen over de ontvangende gemeenten. Zijn voorstel haalde het niet, alleen de fracties van Forum voor Democratie (FVD), Fractie-Otten en PVV zelf stemden voor.

Het enige dat nu nog rest is het maken van een herindelingswet die de opheffing van de gemeente Haaren mogelijk maakt.