Haaren neemt historisch besluit N65


RENS VAN DEN ELSEN

Over de verkeersader N65, de verbinding tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch, is de afgelopen veertig jaar al veel gezegd en geschreven. De beoogde ombouw is weer een stap dichterbij. De gemeenteraad van Haaren ging donderdag namelijk akkoord met de grootscheepse plannen.

Het duurt echter nog wel even voordat de schop echt de grond in kan, want de Haarens gemeenteraad heeft vooralsnog alleen het bestemmingsplan N65 goedgekeurd. Na de zomer van 2021 zou het karwei van start kunnen gaan. In 2024 moet de weg weer open zijn. Het sluiten van de rijksweg heeft gevolgen voor de wijde omgeving. Zo is de verwachting dat het in de bouwperiode drukker zal worden rond Boxtel op de A2 en op de gemeentelijke wegen door het centrum van Esch, vanwege het verwachte sluipverkeer.

Vanuit inwoners en ondernemers langs de N65 is er nog de nodige kritiek op de plannen. Zo is eigenaar Clemens van Hulten van tankstation Esso bang dat hij zijn zaak kan opdoeken als de nieuwe weg er ligt. ,,Maar we kunnen het niet iedereen naar de zin maken", vond raadslid Ans Beijens (CDA). ,,De nieuwe weg zal de verkeersveiligheid, doorstroom en leefbaarheid in de dorpen sterk verbeteren."

KOSTEN

Haaren werkt in de plannen voor de ombouw van de N65 samen met de gemeente Vught, Rijkswaterstaat, de provincie en het Rijk. De totale kosten bedragen zo’n 155 miljoen, waarvan het Rijk 120 miljoen voor zijn rekening neemt. Haaren betaalt bijna 6 miljoen, Vught 27 miljoen.

De weg wordt deels verdiept en krijgt ongelijkvloerse kruisingen bij Vught en Helvoirt. Daarnaast krijgt de kruising van de Torenstraat en de Molenstraat bij Helvoirt een ovonde en gaat de N65 daar geheel ondergronds. Er komt ook een ecopassage bij het Helvoirts Broek en een fietstunnel bij de kruising van Kreitestraat en Hoge Raam.