Het presentatievlak met de toekomstige stenen van de nieuwe Rechterstraat werd twee weken geleden geplaatst voor de Bruna. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Het presentatievlak met de toekomstige stenen van de nieuwe Rechterstraat werd twee weken geleden geplaatst voor de Bruna. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Graag logisch, rechtvaardig en integraal bezuinigen

Het was interessant te lezen dat op het spreekuur van Balans een Boxtelaar spontaan binnenliep met een nuchtere opmerking: hij vroeg zich af hoe het in deze tijd van lokale bezuinigingen toch mogelijk is dat er een luxe presentatie van nieuwe bestrating voor de Bruna werd geplaatst, met een hijskraan. Die man heeft groot gelijk. Blijkbaar ging de kaasschaaf voor de bezuinigingen vooral over de buurthuizen, de Kinderboerderij en de zorg heen. Maar niet over de projecten die lopen en nog in uitvoering komen. Het lijkt me logisch en rechtvaardig dat óók te doen.

Kijk kritisch naar alle projecten. Dan kan gelijk ook de ‘klimaattoets’ worden gebruikt, want vooral op energie zal extra fors bezuinigd moeten worden, willen we nog een beetje veilig kunnen blijven leven. De rampen nemen jaarlijks in heftigheid toe. Of hebben we lak aan de gevolgen voor onze (klein)kinderen?

Wat betreft de Rechterstraat kan bijvoorbeeld geld en energie bespaard worden door geen gezonde bomen weg te gaan halen bij Bruna en op de hoeken van de Rechterstraat met de Molenstraat en de Rozemarijnstraat. En wat te denken van de keuze voor het kostbare natuursteen, dat vanuit de bergen in Italië aangevoerd moet worden. De schadelijke delving, de bewerking en het vervoer zijn flinke energievreters. Terwijl er in eigen regio een grote variatie aan stenen beschikbaar is. Wees loyaal, koop lokaal!

Na corona zal ook efficiënter en minder vervoer een van de grote uitdagingen zijn. Laat de ondernemers onderling maar samen slimme plannen maken voor een goede spreiding en bundeling van vervoer. Daarmee valt veel te winnen. De verbreding van de Keulsebaan en ook de VLK-plannen zijn dan zeer waarschijnlijk niet meer nodig.

Een interessant voorbeeld zijn de ingezaaide planten in de grasvelden. Het is een goede bijdrage aan de biodiversiteit, maar het is ook mooi overal de variatie van bloemen te zien. Omdat het vele vierkante meters maaien scheelt, is dat uiteraard een flinke besparing. En het scheelt bovendien lawaai èn energiegebruik, dus positief voor het klimaat. Graag meer van dit soort integraal bezuinigingsbeleid!


        JAN JUFFERMANS