JRL-leerlingen Mika, Tom en Jasper vieren het behalen van hun vwo-diploma bij de entree van hun school. (Foto: Marc Cleutjens).
JRL-leerlingen Mika, Tom en Jasper vieren het behalen van hun vwo-diploma bij de entree van hun school. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

DIPLOMAUITREIKING JACOB-ROELANDSLYCEUM: CORONAPROOF FEEST

Dag stuiterbal, coole kikker en GVR

MARC CLEUTJENS

,,Kijk, Tom. Daar ergens zat ik op 28 mei 1986, met meer dan honderd geslaagden, allemaal dicht bij elkaar. Nu treed je in mijn voetsporen, al zitten we nu verplicht aan tafeltje 6, op anderhalve meter afstand van al je vrienden en vriendinnen", zeg ik tegen mijn zoon. Het is donderdag 2 juli, drie uur. Afdelingsleider Jean-Luc van Engelen verwelkomt ons in de aula van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) voor de diploma-uitreiking van stamklas VG1. De officiële afsluiting van schooljaar 2019-2020. Het coronajaar…

Het moet gezegd, het JRL pakte vorige week uit om alle geslaagden een feestelijk afscheid voor te schotelen. De aula was omgetoverd tot een intieme theaterzaal waar alle jongeren coronaproof om de beurt letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers werden gezet. Telkens als een mentor het woord richtte tot een van zijn of haar leerlingen, gingen de spotlights aan.

En zo ging dat tijdens alle acht diploma-uitreikingen: vijf voor de havisten op woensdag en drie voor de vwo’ers op donderdag. Voor elke sessie was twee uur uitgetrokken, al duurde het ‘feestje’ amper 75 minuten. De andere tijd werd gebruikt voor… Nou ja, het is inmiddels een bekend en vertrouwd fenomeen: ontsmetten.

Marieke Bittner, directeur onderwijs van het JRL, stond uitgebreid stil bij het co-


ronajaar. Ze opende haar toespraak met een vers van Ilja Leonard Pfeijffer, de in Italië wonende dichter die tijdens de Boekenweek zijn opwachting zou maken op de Boxtelse school. ,,De leraren van de sectie Nederlands waren elkaar nog aan het overhoren, toen het bericht uit Genua kwam dat hij niet kon komen. Hij zat opgesloten in zijn stad, zijn huis. Toen werd duidelijk dat er écht iets aan de hand was.”

Bittner citeerde Pfeijffer met de strofe ‘Verhalen geven zin aan het leven’. En verhalen over het schooljaar 2019-2020 waren er genoeg te vertellen. ,,Wat de opmaat moest worden voor het eindexamen werd ineens een complexe puzzel”, blikte ze terug. ,,Ineens werd de derde toetsweek het laatste moment om punten te scoren. Niemand van jullie die hier zes jaar geleden binnenstapte, had kunnen bedenken dat jullie schoolcarrière zo zou eindigen. Diep respect dat jullie het hoofd koel hebben gehouden.”

OP VEILIGE AFSTAND

De mentoren stapten daarna naar voren om alle geslaagden van VG1 beurtelings met een paar oneliners te bestoken. Mooie, lieve woorden van betrokken leraren die hun leerlingen na zes jaar gaan missen. Hier en daar een kwinkslag. En natuurlijk een karakterisering in een of enkele woorden: lieve stuiterbal, GVR (Grote Vriendelijke Reus – red.), drakendoder, doorzetter, coole kikker, prachtig persoon. Toen was het tijd voor Het Mo-


ment: de ondertekening van het diploma.

Het getuigschrift lag al een tijdje in een JRL-mapje op onze tafel, net als het jaarboek vol herinneringen. ,,Niet aanraken!", was de instructie. Pas nadat eindexamensecretaris Dorine Wijgergangs het sein gaf, mocht de JRL-pen ter hand genomen worden. ,,Als je tekent, is jouw missie op onze school volbracht”, klonk het plechtig. ,,Ik ben nu echt geslaagd pap, het is officieel”, klonk het niet veel later. Trots.

ONUITWISBAAR

Kort voordat de plechtigheid werd afgesloten, vertelde directeur onderwijs Bittner dat het JRL ook afscheid neemt van vier docenten die al sinds mensenheugenis voor de klas stonden. Hans Klompers. Hannie Mulders. Willeke van Moorsel. En natuurlijk Theo Hoog Antink, HOA voor intimi. Bekend van de eikenhouten kast in zijn geschiedenislokaal. Het coronajaar mag dan alles overhoop hebben gegooid, sommige dingen op het JRL veranderen nooit. Hoog Antink voor geschiedenis, de eikenhouten boekenkast. Ik ben weer terug in 1986.

Toen iedereen gedwee de aula verliet, bleef ik nog heel even zitten. Mijn gedachten gingen terug naar de diploma-uitreiking op 28 mei 1986. We omhelsden elkaar, zwaaiden onze oude ouders uit en spoedden ons met z’n allen naar de Markt. Bier drinken bij de Bips. Niet veel later tref ik Tom. Hij staat al buiten, met Mika, Jasper en al die anderen. ,,Pap, we gaan naar de Bips. Houdoe!”

Coronajaar of niet, er is niets veranderd. Bijna niets…



p JRL-leerlingen Mika, Tom en Jasper vieren het behalen van hun vwo-diploma bij de entree van hun school. De diploma-uitreiking tijdens het coronajaar gaat de boeken in als een bijzondere... (Foto: Marc Cleutjens).