'HOUD KERMISOVERLEG OVER LIEMPDE'

Combinatie95: 'Kijk ook eens naar andere dorpen'

PÅL JANSEN

De kermissen in Boxtel en Liempde zijn definitief van de baan. Toch wil coalitiepartij Combinatie95 dat er nog een overleg komt tussen de gemeente met onder meer de horeca en exploitanten om te kijken wat er wel mogelijk is. ,,Kijk ook eens naar andere dorpen en trek daar lessen uit", zegt raadslid Ineke van Giersbergen. Zij ziet dat kermissen in andere Brabantse plaatsen wel doorgang vinden dankzij diverse maatregelen.

Diverse horeca-ondernemers in Liempde zijn al bezig om na te denken over te nemen maatregelen. De teleurstelling onder de Liempdse uitbaters is groot nu burgemeester Ronald van Meygaarden heeft besloten dat de kermissen definitief van de baan zijn in de gemeente Boxtel. Liever wel een kermis mét corona-maatregelen, dan helemaal geen kermis, klinkt het onder de zelfstandigen.

De uitbaters zijn al extra getroffen door de corona-crisis maar de kermis zou in Liempde de verliezen nog enigszins kunnen beperken voor dit jaar. Echter, de gemeente Boxtel ziet geen mogelijkheden om de regels te waarborgen. Dit ondanks de versoepeling van diverse voorschriften omtrent corona. Volgens de noodverordening van 1 juli van de Veiligheidsregio Brabant Noord, die in de gemeente Boxtel de baas is als het gaat om corona-gerelateerde kwesties, is het wel mogelijk dat de burgemeester een evenement toestaat als de plannen ervoor passen binnen de verordening.

TE WEINIG TIJD

Behalve dat Van Meygaarden geen mogelijkheid ziet om volgende maand een kermis te organiseren die voldoet aan de richtlijnen, vindt hij ook dat er te weinig tijd is om de brandveiligheid goed te toetsen. ,,De veiligheid en gezondheid van onze inwoners, bezoekers en de kermisexploitanten staat voorop", schrijft de gemeente aan betrokken ondernemers.

Hoewel de gemeente aangeeft dat de kermis in onder meer Liempde - die normaal gesproken vanaf 1 augustus zou plaatsvinden - definitief van de baan is, wil Van Giersbergen alsnog dat er een gesprek komt met de horeca-ondernemers. ,,In Moergestel wordt nu bijvoorbeeld gewerkt met polsbandjes voor de jeugd. De eerste avond op vrijdag was er nog een opstootje, maar de laatste dagen lijkt het daar prima te gaan", aldus het raadslid, dat hierover namens haar partij dinsdag nog vragen stelde aan het college van B en W.

Sowieso kijken andere gemeenten goed naar het dorp tussen Tilburg en Oirschot omdat het (samen met Maashees) de eerste kermis is die dit jaar wordt georganiseerd. Maar ook andere kermissen - met inachtneming van de regels - gaan door. Die in de gemeente Boekel bijvoorbeeld. ,,Tijdens vorige kermissen kwamen veel bezoekers van buiten Liempde. Als iedereen een beetje in zijn eigen dorp kermis zal vieren, moet dat toch kunnen", vraagt Van Giersbergen zich af.

JEUGD

Grote fuiven en volgepakte terrassen zoals die normaliter in Liempde te vinden zijn tijdens het jaarlijkse festijn, zijn sowieso geen haalbare kaart, weet ook Van Giersbergen. ,,Maar voor de kinderen zou de kermis veel betekenen. Zij zien al de Jeugdvakantieweek wegvallen."

In ieder geval vraagt het raadslid aan het college van B en W of er overleg mogelijk is. ,,Ik heb al begrepen dat enkele horeca-ondernemers bezig zijn maatregelen te bedenken, zoals een veiligere route. Maar welke voorwaarden er ook gelden: je bent ook afhankelijk van het publiek. Mocht er toch iets mogelijk zijn, dan is het ook een oproep aan iedereen om er verstandig mee om te gaan."

Hoewel burgemeester Van Meygaarden denkt aan een kleinschalig alternatief, met eventueel wat vermaak voor jonge kinderen, gaf hij dinsdag aan dat er nog wel overleg is met exploitanten en de horeca.