Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

DESNOODS PAKKEN EXPLOITANTEN DE ORGANISATIE VAN DE FESTIVITEITEN ZELF OP

'Ik wil kermis op Breukelsplein regelen!'

PÅL JANSEN

Is een kermis in Boxtel definitief van de baan? Niet als het aan exploitant Jan Paashuis ligt. De Boxtelse kermisman wil desnoods met een paar exploitanten alles in goede banen leiden. ,,Hp het Breukelsplein moet het gewoon kunnen." Intussen beginnen naast exploitanten zoals Paashuis, ook politieke partijen zich te roeren. De gemeente Boxtel draait nu enigszins bij: burgemeester Ronald van Meygaarden gaf dinsdag tijdens de raadsvergadering aan na te denken over een kleinschalig alternatief.

,,Vorige week nog stond er een groepje meiden aan mijn kraam. 'Meneer u bent van de kermis, toch? Waarom kan deze nou niet doorgaan', vroeg een van hen. Ik kon het ze niet uitleggen'", vertelt Paashuis. Hij is bekend van gebakskraam De Zoete Verwenner die twee dagen per week in Boxtel op de Zwaanse Brug en op Selissen wordt uitgestald. Ook is hij ieder jaar van de partij om tijdens de kermis oliebollen te verkopen. ,,Met een paar andere exploitanten hebben we deze week overleg gehad met de burgemeester. Hij durft het risico gewoon niet aan. Als het gaat om tijd en inzet: ik heb me opgeworpen om met een paar mensen alles in te richten op het Breukelsplein. Daar is heel eenvoudig een in- en uitgang te realiseren."

HORECA

Ook Nicole Vermolen was daarbij aanwezig, een exploitant uit 's-Hertogenbosch die de Nederlandse Kermisbond ondersteunt. Hoewel zij zelf niet naar de Boxtelse kermis gaat, staat ze ook andere exploitanten bij zodat kermissen in de regio toch door kunnen gaan. ,,We hebben gevraagd aan de burgemeester: laat ons dan zelf een vergunning aanvragen. Dan zijn wij verantwoordelijk. Ik begrijp dat de Markt nu door horeca wordt ingevuld en de combinatie met de kermis een risico kan opleveren. Ook de cafés hebben het lastig gehad, maar wij draaien al sinds oktober al geen omzet."

Alcohol, kermis en de anderhalvemeterregel vormen echter geen goede combinatie, gaf burgemeester Van Meygaarden aan tijdens de raadsvergadering van dinsdag na vragen van coalitiepartijen D66 en Combinatie95. De discussie over horeca en kermis hoeft eigenlijk niet te worden gevoerd, vindt Vermolen: ,,Door de kermis op Breukelsplein te organiseren, trek je de kermis al los van de cafés." De Bossche ziet dat verschillende gemeenten hun kermissen terugtrekken, ondanks dat daarvoor wel ruimte is in de corona-verordening van de Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN) van 1 juli. ,,We hebben aan het ministerie ook protocollen voorgelegd. In verschillende plaatsen zoals Moergestel en Zevenaar ging dit goed."

Op de vraag van raadslid Mariëlle Wijffelaars van D66 of er alternatieve locaties zijn onderzocht, zoals het Breukelsplein, kwam geen concreet antwoord van de burgemeester. Wel draaide Van Meygaarden enigszins bij: ,,We gaan kijken wat er wel mogelijk is." Er wordt nagedacht over een kleinschalig alternatief voor de jongste jeugd, eventueel met een attractie. Maar geen kermis zoals gebruikelijk. ,,Er is te weinig tijd voor de organisatie, de verpachting is nog niet eens rond. Moergestel had op voorhand zaken geregeld, Boxtel niet", aldus Van Meygaarden.

Dat er te weinig tijd zou zijn, vindt Paashuis onzin: ,,Als de burgemeester echt wilt, dan is de opstelling zo geregeld. Schijndel gaat deze week beginnen, in Moergestel is het ook gelukt... "

METEN

Paashuis is intussen toch aan het meten geslagen op het Breukelsplein en biedt aan om met een paar anderen ook allerlei randzaken op te pakken, zoals toegangscontrole en schoonmaken. ,,Kijk, exploitanten kunnen nu niet de volle mep betalen aan de gemeente voor een standplaats. Maar als wij heel veel zelf oppakken, scheelt dat ook veel in de kosten. Bovendien kunnen er hier toch weer zo'n achttien zaken staan op het Breukelsplein, dat zijn weer achttien gezinnen die ervan kunnen eten. Normaal toon ik al 150 procent inzet. Als we het zelf mogen regelen, zet ik me in voor 300 procent!"

ALTERNATIEVEN

Vorige week stuurde de gemeente Boxtel al een brief rond aan de ondernemers dat de kermis definitief niet doorgaat. De burgemeester zag geen mogelijkheid om de kermis zo te organiseren dat deze past binnen regels van de VRBN. De regionale instantie - die de regels bepaalt omtrent corona en veiligheid in onder meer Boxtel - bracht 1 juli een nieuwe noodverordening naar buiten. De corona-maatregelen zijn wel wat versoepeld. Maar bij bijvoorbeeld evenementen en buitenterrassen waar meer dan honderd mensen op af komen, dienen volwassenen een vast plekje krijgen toegewezen. Boven de 250 bezoekers zijn zelfs reserveringen nodig.

Alleen voor jeugd jonger dan achttien jaar zou het wel mogelijk zijn een kermis te houden. Onderling zijn kinderen niet verplicht anderhalve meter afstand te bewaren. Tieners tot achttien jaar moeten dat wel doen bij volwassenen, tenzij zij deel uitmaken van hetzelfde huishouden. Paashuis hoopt dat er toch nog een ander besluit komt voor de kermis. ,,Ik wil ze voor niks meehelpen. Ook voor mijn eigen doelgroep: de jeugd tot en met zeventien jaar."


Lees meer op pagina 3: 'Combinatie95: 'Kijk ook eens naar andere dorpen''



p Jan Paashuis is weliswaar pensionado, maar het kermisbloed stroomt door zijn aderen. Met zijn kraam de Zoete Verwenner bedient de zeventiger nog steeds de jeugd met lekkernijen. ,,Voor mij is dit pure hobby." (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding