Stan Verhoeven in een stal van Kalverhouderij Verhoeven, die hij samen met zijn vader runt. Hij is een van de initiatiefnemers van de Brabantse boerenprotesten. (Foto: Peter de Koning).
Stan Verhoeven in een stal van Kalverhouderij Verhoeven, die hij samen met zijn vader runt. Hij is een van de initiatiefnemers van de Brabantse boerenprotesten. (Foto: Peter de Koning). Foto: Stan Verhoeven

BOER STAN VERHOEVEN UIT LIEMPDE IS MEDE-INITIATIEFNEMER VAN HET A2-PROTEST

'Grote actiebereidheid geeft me kippenvel'

JULES HAMELEERS

,,We zijn geen hooligans die de confrontatie met de politie opzoeken. Helemaal niet. Maar we moeten iets doen om gehoord te worden", aldus Stan Verhoeven (24) uit Liempde. Hij was mede-initiatiefnemer van het boerenprotest van vrijdag, waarbij zo'n veertig tractoren de rijksweg A2 opreden. De agrariërs ageerden tegen het plan van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die hen wil verplichten koeien minder eiwitrijk voedsel te voeren.

Door een maximum te stellen aan de hoeveelheid eiwit in veevoer, stoot een koe minder ammoniak uit. En dus ook minder stikstof, waardoor er meer huizen gebouwd kunnen worden. De besparing op de totale uitstoot van de veehouderij is relatief klein: 0,2 op 280 kiloton. Toch is dit genoeg om 75.000 huizen te kunnen bouwen. Houden de boeren zich niet aan de regel, dan riskeren zij een boete van 2.500 euro.

SLECHT VOOR KOEIEN

Maar het reduceren van de hoeveelheid eiwit in krachtvoer, dat koeien naast bijvoorbeeld gras, maïs of hooi krijgen, is slecht voor zijn beesten, legt Verhoeven uit. Hij runt samen met zijn vader een kalverhouderij in Liempde. ,,Het is vergelijkbaar met dat je een mens op alleen maar een crackertje laat leven: dat is ook niet genoeg. Als de regels goed zouden zijn voor onze koeien, zouden we er meteen mee instemmen. Maar de dierengezondheid gaat er gewoon echt op achteruit." De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en veevoerdeskundige Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen onderschrijven dit.

Daarom besloten de boeren dat er opnieuw iets moest gebeuren. Ze voelden: we moeten weer iets doen, zo kan het niet langer. De agrariërs hebben namelijk het gevoel dat als er iets speelt rondom de stikstofproblematiek, zij altijd de dupe zijn.

,,We belden elkaar op en besloten actie te ondernemen. Er was veel meer animo dan ik dacht: daaraan merkte ik dat het bij de boeren erg hoog zat. Van al die actiebereidheid, daar krijg ik gewoon kippenvel van", meldt Verhoeven.

GEEN HOOLIGANS

Toen gingen de boeren op zoek naar een protestwijze die zo min mogelijk impact heeft op de rest van Nederland, maar waarmee ze toch hun punt duidelijk konden maken. ,,We zijn echt geen hooligans, die de confrontatie opzoeken met de politie. We streven ernaar dat alles zo rustig mogelijk verloopt: we willen geen Franse praktijken." Verhoeven verwijst naar de boerenprotesten in Frankrijk, waarbij agrariërs in het zuidelijke Nîmes de stoepen voor overheidsinstellingen vol gooiden met rot fruit en mest.

Daarom kozen de boeren tijdens hun protest van vrijdagavond, waarbij zo'n veertig tractoren stapvoets vanaf de afslag Best-West over de rijksweg A2 richting Liempde reden, voor een later tijdstip, zodat de spits vermeden werd en de files beperkt bleven. Verhoeven: ,,We hebben goed contact gehad met de politie: ze wezen ons erop dat we te allen tijde de vluchtstrook moesten vrijhouden, dus dat deden we uiteraard. Ook hebben ze ons op een bepaald moment gevraagd om iets harder te rijden en ook dat hebben we meteen gedaan."

Ook tijdens het tweede protest van afgelopen weekeinde op zondag, waarbij trekkers de toegangsweg van Eindhoven Airport blokkeerden, werd gekeken naar de gunstigste tijd. De blokkade werd opgevoerd op het moment dat de minste vluchten aankwamen en vertrokken van het vliegveld. ,,We willen onze mede-burgers niet dwarszitten, maar we willen ook gehoord worden."

IMPACT

Hoe groot de impact van de boerenprotesten daadwerkelijk zal zijn, valt nog te bezien. Minister Schouten is stellig in haar maatregel en wijst de alternatieven van boeren af. Zij willen zelf de regie houden over de voeding van de dieren, maar beloven wel 3 procent minder eiwit te voeren.

De Tweede Kamer toont begrip voor de situatie van de agrarische ondernemers en nam donderdagnacht een motie aan om het alternatieve plan van de boeren door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Schouten ziet dit niet zitten: zij wil geen vertraging op de regels, zodat er zo snel mogelijk meer gebouwd kan worden.


p Stan Verhoeven in een stal van Kalverhouderij Verhoeven, die hij samen met zijn vader runt. Hij is een van de initiatiefnemers van de Brabantse boerenprotesten. (Foto: Peter de Koning).

Na het boerenprotest op de A2 verzamelden de agrariërs zich vrijdag bij de afslag Liempde, zodat zij samen verder konden rijden. (Foto: Pål Jansen).
Het boerenprotest zorgde vrijdag voor lange files op de A2 richting Liempde. (Foto: Pål Jansen).