Verzorgingshuis De Vlaswiek ontving maandag diverse draadloze telefoons en zogeheten muziekkussens. Hofkapel De Kromploegers heeft deze bekostigd van de giften die zij kreeg tijdens het houden van felicitatiediensten. (Foto: Albert Stolwijk).
Verzorgingshuis De Vlaswiek ontving maandag diverse draadloze telefoons en zogeheten muziekkussens. Hofkapel De Kromploegers heeft deze bekostigd van de giften die zij kreeg tijdens het houden van felicitatiediensten. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GROEP 8 LAMBERTUSSCHOOL GEMONDE ZWAAIT AF MET GALASTOET

Blinkende bolides en een bakfiets

Jan Hermens

Een bonte stoet trok donderdagochtend door Gemonde. De leerlingen van groep acht van de Sint-Lambertusschool namen met een rit door het dorp afscheid van een episode uit hun leven.

Ze maakten de toer in voertuigen die ze zelf bestuurden of ze lieten zich rondrijden. Schooldirecteur Linsey van Gansewinkel: ,,Hoewel er inmiddels al meer is toegestaan, hebben we in verband met de coronamaatregelen dit alternatieve afscheid op touw gezet. De route is van tevoren bekendgemaakt, zodat inwoners naar onze kinderen kunnen zwaaien."

Govert Keser zag de rit wel zitten: ,,Ik rijd mee in de Porsche van mijn oom." Een klasgenoot vroeg zich af: ,,Welke auto zou sneller zijn, die Mercedes of die Porsche?"

Behalve blinkende bolides bevatte de stoet ook een stoere bakfiets, een heftruck en zelfs een imposante combine. De leerlingen droegen allemaal galakledij. Origineel was de combinatie die meerdere jongens droegen: een chique colbert met daaronder een korte broek.

Langs het traject bevonden zich de overige groepen van de dorpsschool, om de oudste leerlingen gedag te zeggen. Van Gansewinkel: ,,De route eindigde bij de kerk. Via de pastorietuin gingen de kinderen naar school, waar hun ouders aanwezig waren. We hebben uiteraard rekening gehouden met de coronavoorschriften."

Alle leerlingen verschenen op het podium, waar hun leerkracht ze allemaal even op een leuke manier typeerde. Het laatste woord was aan groep zeven. Die kinderen namen de plek van de 'afzwaaiers' in op het podium, als symbool voor het komende schooljaar: dan zijn zij groep acht. Zo draait de carrousel door.


p Maartje laat zich rondrijden in een stoere bakfiets. (Foto: Jan Hermens).


LIEMPDSE WIL NIET MET LEGE HANDEN ACHTERBLIJVEN

Gevecht om eigen inrit duurt voort

Jan Hermens

Carla van Wijk is op zijn zachtst gezegd ontstemd over de gang van zaken rond de nieuwbouwwijk Zonneweide West. Zij en de projectontwikkelaars (de families Van den Oetelaar en Swanenberg uit Liempde) komen er samen niet uit: de Liempdse wil graag dat haar achtertuin ontsloten wordt op de nieuwbouwwijk, de bouwers zien geen mogelijkheden. Dinsdag sprak zij de raad opnieuw toe.

Van Wijk lichtte toe dat ze een eigen inrit wil die breed genoeg is voor een auto. Op termijn zou ze dan de mogelijkheid hebben in haar achtertuin een woning te bouwen, met een ontsluiting op de wijk. Om deze te realiseren, moet een in het plan geschetste brandgang verbreed worden. Volgens de gemeente Boxtel en de projectontwikkelaars is het nieuwbouwplan in Liempde financieel niet haalbaar als de beoogde aanpassing wordt gedaan en gaat een verbreding van de brandgang ten koste van de ruimtelijke kwaliteit van het geheel. Zonneweide West moet bijna vijftig woningen gaan tellen.

GESPREK

De fracties van VVD, CDA en Balans riepen wethouder Peter van de Wiel tijdens de raadsvergadering op nog eens met belanghebbenden in gesprek te gaan. Dat zegde de wethouder niet toe. Wel gaf hij aan met zijn ambtenaren nog eens naar het plan te kijken en na te gaan of de gewenste aanpassing het project daadwerkelijk financieel onhaalbaar maakt.

Dymph van de Vries (VVD): ,,Wij denken dat het zinvol is alsnog het gesprek aan te gaan. Anders bestaat de kans op procedures en vertraging van het hele project."

Fractievoorzitter Vera Brouns (CDA) vroeg om een kostenvergelijking: ,,Wat is duurder, het verbreden van de brandgang, of vertraging door een bezwaarprocedure?"

Wim van der Zanden (Balans) wilde van de wethouder weten wat een eventuele aanpassing van het plan dan zou kosten en hoeveel ruimte nodig is om de bewuste inrit aan te leggen. Die cijfers had Van de Wiel niet direct paraat.

Van Wijk zette in mei een bord in haar tuin met een appèl richting de gemeente voor een eigen inrit. ,,Na twee jaar niet gehoord te zijn zag ik dit als uiterste redmiddel om alsnog serieus genomen te worden."

Volgens de wethouder is de dialoog met inwoners zeer zorgvuldig gevoerd. ,,Op 2 maart is er nog met zes omwonenden gesproken. Daarop is het plan ingrijpend gewijzigd." Alle verzoeken om inritten zijn gehonoreerd, behalve die van Carla van Wijk. Zij spreekt over een kwestie van rancune en hoopt op steun van de gemeenteraad.


FELICITATIEDIENST BRENGT ONBEDOELD GELD IN HET LAATJE

'Fooi' Kromploegers naar Vlaswiek

152 keer. Zo vaak brachten muzikanten van hofkapel De Kromploegers van april tot juni een serenade aan vooral Liempdenaren om hen een fijne verjaardag of jubileum te wensen. En dat bracht onbedoeld geld in het laatje. De giften zijn deels besteed aan een goed doel: De Vlaswiek.

,,Diverse jarigen en jubilarissen vonden het initiatief zo leuk, dat ze ook een financiële bijdrage gaven aan De Kromploegers", vertelt trompettist Maarten Termeer van de Liempdse hofkapel. Echter, er is niet bewust met de pet rondgegaan: hoewel de bijdragen werden gewaardeerd, was het de vereniging hier niet om te doen. Liempdenaren konden immers gratis gebruik maken van de felicitatiedienst. Daarom hebben de blazers hun muzikale fooienpot ingezet voor een goed doel. Maandag kregen bewoners van verzorgingshuis De Vlaswiek diverse draadloze koptelefoons en zogeheten muziekkussens.

MUZIEK

,,De Vlaswiek in Liempde is zwaar getroffen door vele sterfgevallen vanwege het coronavirus", licht Termeer toe. ,,Er werd contact gezocht met de leiding van de zorginstelling om het idee te bespreken en om iets tastbaars te schenken. Dat het iets met muziek moest zijn, werd al snel duidelijk."

Met de gift is het initiatief officieel ten einde. De 152 serenades zijn bijna allemaal in Liempde gehouden. Bij uitzondering werden twee jubilarissen in Boxtel gefeliciteerd. Jarigen, huwelijksjubilea en zelfs twee koninklijke onderscheidingen: van alles passeerde de revue.

LIEVER NIET

Op de vraag of De Kromploegers de felicitatiedienst in de toekomst nog in het leven zal roepen, is Termeer duidelijk: ,,Ik hoop het niet. Dat zou namelijk betekenen dat we weer volledig in lockdown gaan! Het was echt kei leuk om te doen, maar we houden toch liever onze wekelijkse repetities waarin we naar toffe optredens toewerken."

Afbeelding