Van links naar rechts: Ilse Verberk, Annalucia Flesia, Anissa Kissami, Imke van Schaijk en Julia Haans haalden dinsdag met gepaste trots hun diploma op tijdens een corona-proof uitreiking in sporthal De Dommel aan het Baanderherencollege. (Foto: Peter de Koning).
Van links naar rechts: Ilse Verberk, Annalucia Flesia, Anissa Kissami, Imke van Schaijk en Julia Haans haalden dinsdag met gepaste trots hun diploma op tijdens een corona-proof uitreiking in sporthal De Dommel aan het Baanderherencollege. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMEENTE MAAKT 'TECHNISCHE FOUT'

Toch geen subsidiekorting voor gemeenschapshuizen

JULES HAMELEERS

De gemeenschapshuizen hebben de slag in de discussie over de subsidiekorting gewonnen. Door een administratieve fout van de gemeente krijgen De Walnoot, De Rots en Orion alsnog de volledige subsidie in 2020. Maar de oorlog is nog niet voorbij: volgend jaar wordt de korting van 10 procent alsnog toegepast.

Toen de gemeenschapshuizen in december 2019 te horen kregen dat zij met ingang van het nieuwe jaar werden gekort op hun subsidie, trokken alle besturen meteen aan de bel. Zij hadden het nu al zo lastig om alles rond te krijgen en vroegen zich hardop af hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen met nog minder.

De zorgen zijn dit jaar even verdwenen, want de bezuinigen blijken niet te zijn vastgelegd in het dekkingsplan van de gemeentelijke begroting. Juristen ontdekten de fout en besloten dat het niet veel zin had om de commissie samen te laten komen die de bezwaren van de gemeenschapshuizen zou behandelen. Een fout is een fout en de buurthuizen zijn voor nu in het gelijk gesteld.

Dat betekent dat De Walnoot alsnog 2.516 euro op de rekening krijgt. De nabetaling aan De Rots en Orion bedragen respectievelijk 3.004 en 1.216 euro.

VRAAGTEKENS

Voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot zet nog wel zijn vraagtekens bij de fout, maar gaat er logischerwijs niet tegenin. ,,In januari hebben wij ons bezwaar ingediend tegen de subsidiekorting. De zitting werd door het coronavirus uitgesteld naar begin juli. We kregen echter vorige week al een brief, waarin de gemeente ons gelijk gaf vanwege de technische fout in de begroting. Zij meldde meteen dat de nabetaling van de subsidie er aan kwam. Daarop hebben we ons bezwaar ingetrokken, want we krijgen het geld alsnog. Maar ik vind dat het raar is gegaan: als het echt om een technische fout zou gaan, dan hadden ze dat in januari toch al wel gemerkt?"

Daarnaast stelt de gemeente dat de subsidiekorting in 2021 alsnog wordt toegepast. ,,Maar hoe kunnen ze dat nu al zeggen? De gemeenteraad moet de begroting van volgend jaar nog vaststellen", aldus Van de Langenberg. Boxtel kamt echter nu al met een tekort van een miljoen, zo bleek onlangs uit de eerste bestuursrapportage. Een bezuiniging op de subsidies lijkt dus zeer aannemelijk.

BEZWAAR

De gemeenschapshuizen kunnen nog een officieel bezwaar indienen tegen de bezuiniging van 2021: daar is namelijk nog geen officieel besluit voor genomen. De voorzitter van De Walnoot merkt daarbij nog op dat de coronacrisis de situatie er niet gemakkelijker op maakt: ,,We verliezen nu zo'n 750 euro per week en we raken door onze reserves heen."

Daarnaast is het wachten op de reactie van andere organisaties. Als voorbeeld: ook welzijnsorganisatie ContourdeTwern moet 10 procent subsidie inleveren, waardoor ook zij het hard te halen heeft. Hoewel het om een menselijke fout gaat, moet het toch een doorn in het oog zijn dat de gemeenschapshuizen hun subsidie alsnog krijgen. Kortom: de bezuinigingenstrijd is nog niet gestreden.


BHC BELEEFT PRIMEUR MET DIPLOMA'S

'Op deze wijze wil ik ook mijn verjaardag vieren'

PÅL JANSEN

De organisatie van het Baanderherencollege maakte er het beste van: de jaarlijkse diploma-uitreiking. De setting voelde vreemd aan, maar de inzet van de leerkrachten werd gewaardeerd door de scholieren. En ondanks de andere opzet, blijft de uitreiking een bijzonder moment. Zo ook voor Willem Voets, teamleider van VMBO-t. ,,Je ziet de leerlingen als kinderen binnenkomen met hun nieuwe fietsen en rugzakjes. En je ziet ze weer gaan als jonge volwassenen, met hun versleten fietsen en rugzakjes", grinnikt hij.

,,Zo wil ik ook dat mijn verjaardag wordt gevierd", zegt Ilse Verberk uit Boxtel. De tafeltjes staan op gepaste afstand van elkaar, maar zijn wel aangekleed met ballonnen en andere feestelijkheden. Van een grote fuif is echter geen sprake, tot spijt van veel van de scholieren. Ook voor Ilse: ,,Maar zaterdagavond houd ik een feestje voor een paar vrienden. Om toch nog even bij elkaar te komen..."

Het is namelijk afgelopen met de middelbare school. Tijd voor een nieuwe richting, een nieuwe toekomst. Alhoewel... de kans is groot dat Imke van Schaijk uiteindelijk terugkeert in het onderwijs. ,,Ik ga na de zomer een opleiding als onderwijsassistente volgen. Vooral werken met de kleinste kinderen vind ik superleuk!"

Samen met de vriendinnen Julia Haans, Anissa Kissani en Annalucia Flesia konden Ilse en Imke toch nog genieten van de uitreiking. Al kon het niet de massale viering zijn die normaliter plaatsvindt. Dit jaar werden de diploma's in veertien groepen, verdeeld over drie dagen vergeven. ,,We speelden nog met de gedachte om met kleine defilés de leerlingen thuis hun papiertje te brengen, maar de leerlingen gaven ook aan dit zelf niet prettig te vinden", vertelt teamleider Voets.

HÉT JAAR

Een afsluitend bal zat er dus ook niet in. ,,Ik had er meer van verwacht", moet Tijn Swinkels uit Liempde erkennen. ,,Aan het begin van de vierde denk je: dit wordt hét jaar waarin alles gebeurt. Afstuderen, gala... maar ja, toen kwam corona", vertelt hij. Gniffelend: ,,Iedereen dacht - en hoopte denk ik wel een beetje stiekem - de examens gaan niet door!", zegt Tijn. Die vlieger ging niet op. Toch ging het met leren wel prima in de coronaperiode. Uiteindelijk bleek het gros van de leerlingen geslaagd (97 procent).

Voor Voets, maar ook de andere leerkrachten bleek het afscheid toch weer een bijzonder moment. ,,Je maakt echt van alles mee met die kinderen, slechte en goede dingen. Er ontstaat echt een band met mijn leerlingen", vertelt hij.

Gisteren vond er bovendien nog een bijzondere primeur plaats bij het Baanderherencollege. Voorheen kregen leerlingen die praktijkonderwijs volgden, geen diploma, maar een certificaat. Dit omdat er geen eindexamens waren. De middelbare school schonk ook hier jaarlijks aandacht aan. In 2018 echter besloot onderwijsminister Arie Slob dat ook deze scholieren een diploma moeten krijgen. En zo werden gisteren voor het eerst bij het BHC diploma's praktijkonderwijs uitgereikt.


q Van links naar rechts: Ilse Verberk, Annalucia Flesia, Anissa Kissami, Imke van Schaijk en Julia Haans. Zij haalden dinsdag trots hun diploma op tijdens een coronaproof uitreiking in sporthal De Dommel bij het BHC. (Foto: Peter de Koning).