Afbeelding
Foto: Peter de Koning

UITREIKING VOOR STUDENTEN HELICON VIA EEN DRIVE-THRU

Geen hamburger, maar wel diploma

RENS VAN DEN ELSEN

De zomervakantie staat voor de deur en dus zijn ze in het onderwijs druk bezig met het uitreiken van de diploma's. Door de coronacrisis heeft dit officiƫle gebeuren een extra dimensie gekregen. Want waar de ene school kiest voor verschillende momenten, is er bij Helicon aan de Schouwrooij een heuse drive-thru. Leerlingen staan met hun auto in de rij om het felbegeerde papiertje op te halen.

Drie dagen lang is het 's middags, maar ook in de avonduren, een komen en gaan van auto's op de parkeerplaats van groenschool Helicon op bedrijventerrein Ladonk. Per klas mogen de studenten hun wagen voor het podium zetten. Daar krijgen ze een korte speech van hun coachdocent. Vervolgens sluiten ze aan in een gemotoriseerde polonaise om hun diploma officieel in ontvangst te nemen. ,,Het is zo net een McDonald's", roept een van de docenten lachend naar zijn collega's, als de eerste leerlingen voorbij komen rijden.

BLIJFT JE BIJ

,,Ze hebben het wel creatief opgezet zo", reageert Lieke Himpens, die haar studie Tuin & Landschapsinrichting niveau 4 succesvol heeft afgerond. De 21-jarige Oirschotse heeft even daarvoor de speech van docent Wilco van den Broek gehoord en mag nu samen met haar ouders en zus in de rij aansluiten om haar diploma op te halen. Ze vindt de hele situatie een vreemde gewaarwording, maar wel bijzonder. ,,Zo'n moment blijft je je leven bij", geeft ze aan.

Dat weet Van den Broek, die de studenten uit zijn coachklas woensdagmiddag hun certificaat uitreikt, ook wel zeker. ,,Het is vervelend dat het zo moet, want normaal spreek ik mijn leerlingen allemaal persoonlijk toe in de klas. Dat is altijd een leuke show, waarin in ik, soms licht beschamende, anekdotes over hen vertel. Dat doet het altijd goed. Maar nu kan ik niet veel meer doen dan iemand feliciteren en mijn handtekening zetten.

Lieke vindt het wel jammer dat een normale diploma-uitreiking er dit keer niet in zit. Al heeft ze haar examens nog op de gangbare manier kunnen voltooien. Toen ze haar vorige opleiding tot hovenier afrondde, kreeg de geslaagde nog een persoonlijke speech van haar docent in een volle klas en was er ruimte voor een drankje. Dat zit er nu dus niet in. ,,Dus drinken we thuis nog een biertje en dan op naar het volgende hoofdstuk."

GASTLES

Als Lieke onder de tent aan de picknicktafel plaatsneemt om haar diploma officieel in ontvangst te nemen, straalt Van den Broek van oor tot oor. Trots zegt hij tegen haar: ,,Over een paar jaar ga ik jou zeker uitnodigen om wat gastlessen hier op school te geven, jij gaat een mooie toekomst tegemoet."


p Jacqueline Gommers uit Malden van de opleiding Plant & Groene Leefomgeving tekent voor ontvangst van haar diploma. Op de achtergrond staan de volgende studenten in hun auto's al te wachten. Net McDonald's, maar dan net een tikkeltje anders. (Foto: Peter de Koning).