Gemeente Boxtel kan opzeggen huur Ursula niet betalen


Woonstichting Joost verhuurt het pand Sint-Ursula aan de Baroniestraat nog zeker tot 2029 aan de gemeente Boxtel. Die zou het huurcontract graag opzeggen om de welzijnsorganisaties in het gemeentehuis onder te brengen. Maar om het contract voortijdig te beëindigen, moet de gemeente een forse afkoopsom betalen. En dat is financieel nu niet haalbaar.

Omdat de tweede verdieping in het gemeentehuis leegstaat, zou die ruimte volgens de gemeente gebruikt kunnen worden voor welzijnsinstellingen als Centrum voor Jeugd en Gezin, ContourdeTwern, MEE en de GGD. Deze partijen huizen nu nog in Sint-Ursula.

,,De verbouwingskosten wegen op tegen de huurprijs van Sint-Ursula", antwoordt burgemeester Ronald van Meygaarden op vragen van het CDA over de jaarrekening 2019. ,,Maar de plannen zijn niet verder uitgewerkt omdat voortijdige opzegging van de huur financieel niet haalbaar is vanwege de afkoopsom."

De gemeente huurde Sint-Ursula in 2019 voor 220.000 euro van Joost, zo vermeldde Brabants Centrum op 7 mei.


Boomwortels verhinderen opknap trottoirs

Aan het opknappen van trottoirs besteedde de gemeenten Boxtel in 2019 112.000 euro minder dan begroot. Dat blijkt uit de jaarrekening. In de begroting was een bedrag van 250.000 euro opgenomen voor het recht leggen van tegels, in werkelijkheid is 138.000 euro besteed voor dergelijke klussen.

De CDA-fractie vroeg zich naar aanleiding van de jaarrekening af waar het verschil van 112.000 euro in zit. Enkele Boxtelaren stipten het onderhoud van de stoepen in de gemeente ook al aan in gesprek met politieke partij Balans. Wethouder Herman van Wanrooij legt uit: ,,Bij trottoirs die moeten worden opgeknapt, is wortelopdruk meestal een groot probleem. Het zomaar weghalen van wortels kan bomen echter instabiel maken."

De gemeentelijke afdeling Groenbeheer moet zich kunnen vinden in de aanpak van stoepen die door boomwortels hobbelig zijn geworden en dat was niet altijd het geval, laat wethouder Van Wanrooij weten. Vandaar dat er minder trottoirs zijn opgeknapt dan verwacht. De 112.000 euro die over is van 2019, is naar 2020 overgeheveld.


Fietsen KBO

Seniorenvereniging KBO start woensdag 15 juli weer met de wekelijkse fietsactiviteit. De start is op de Tijvert in Boxtel. De doortrappers vertrekken om 13.15 uur. De andere groep vertrekt om 13.30 uur. Daarna wordt er koffie gedronken bij café-restaurant Den Heuvel aan de Loonsebaan 88 in Vught. Tijdens de gehele activiteit wordt rekening gehouden met de maatregels van het RIVM.