Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

KROONPRINS TOONT INTERESSE IN PLANNEN ROND ESSCHE STROOM

Hoog bliksembezoek voor Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Nog een half jaar, dan komt Esch onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Daarom haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. In deze editie wordt teruggeblikt op 2007. Een relatief rustig jaar, dat nog wel een bijzonder moment kende: een bliksembezoek met een koninklijk tintje.

Nu is hij koning, maar veertien jaar geleden was hij 'slechts' kroonprins. Willem-Alexander bracht in april 2007 een bliksembezoek aan Esch. Hij bezocht daar het waterbergings- en natuurgebied De Ruiting en kreeg daarbij tekst en uitleg van de inmiddels overleden Esschenaar Giel van de Sande. Hij was de eerste agrariër in het werkgebied van waterschap De Dommel die bereid was om bij hoog water zijn landerijen aan De Ruiting onder te laten lopen. De prins was in die tijd gespecialiseerd in waterbeheer en was op nationaal en internationaal niveau actief op dit gebied. In die hoedanigheid belandde hij in Esch.

VERANDERINGEN

Het gebied rond de Essche Stroom stond op dat moment aan de vooravond van flinke veranderingen. Zo moest de beekloop hersteld worden, waren er faunapassages gepland bij weg en spoor en werd er gesproken over een waterberging, die ervoor moet zorgen dat het water de ruimte krijgt als het door hevige regenval hard stijgt. Het plan De Ruiting was een onderdeel van de totale herinrichting van de gebied van de rivier. Ongeveer vijf hectare van de grond moest onder water komen te staan tijdens piekafvoeren van de Essche Stroom. Voor het waterschap was dit van groot belang, omdat door deze maatregel wateroverlast op andere, meer ongewenste plaatsen, voorkomen kon worden.

Het grootste deel van de werkzaamheden zijn inmiddels voltooid, maar in 2007 kregen de plannen steeds meer vorm. In de jaren vijftig van de vorige eeuw stond het gebied rond de boerderij waar Van de Sande opgroeide, bijna vier maanden per jaar onder water. De prins hoorde destijds het verhaal van de Essche agrariër geïnteresseerd aan en ging zelfs nog even op de foto met Van de Sande's kleinkinderen.

GEWONE MENSEN

Voor de Esschenaar was het een bijzondere ervaring. De sfeer was volgens hem ongedwongen. Zenuwachtig was hij niet, al had hij vooraf nog wel wat spanning: ,,Een prins op bezoek, dat is niet niks. Maar toen ik hoorde dat het niet zo'n officieel bezoek zou worden, viel die spanning snel van me af. Willem-Alexander wilde een gesprek met gewone mensen uit het veld", vertelde de agrariër destijds.

Dat het echt om een bliksembezoek ging, bleek ook uit de verslaglegging. De kroonprins was ongeveer een half uur in Esch en ging daarna weer door naar een volgende locatie. Wellicht is de rondgang van Willem-Alexander de kiem van het gerucht dat vorig jaar in Esch de ronde deed. Toen werd gefluisterd dat de ouders van nu koningin Maxima, Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti, in het dorp zouden komen wonen. Het bleek niet te kloppen, maar misschien heeft de huidige koning zijn schoonouders de glimlach van Brabant wel getipt...


p Willem-Alexander, toen nog kroonprins der Nederlanden, met zijn gevolg op de boerderij van Giel van de Sande (tweede van links). (Foto: Albert Stolwijk, 2007).