Een blik over het Dommeldal.
Een blik over het Dommeldal. Foto: Martien Roestenburg

Uitstapje met gids naar 'stille Dommeltjes'

Gidsen verzorgen zondag 19 juli een fiets- en wandelexcursie naar een aantal dode armen van de Dommel in Liempde en Olland. Gidsen van Gastvrij Liempde laten deelnemers kennis maken met een aantal 'stille' delen van de rivier.

De Dommel slingert zich door een dal van honderden meters breed. Na de laatste ijstijd werden enorme hoeveelheden smeltwater afgevoerd en ontstonden er smeltwaterdalen. Hierin werden zand en leemlagen afgezet. Beken als de Dommel zoeken hierin hun weg. Vooral in de winter overstroomde het dal. Als de Maas hoog stond kon de Dommel zijn water niet kwijt en trad buiten zijn oevers. Naarmate er meer landbouwgrond ontgonnen werd, was een betere en snellere afwatering nodig. Door het afsnijden van meanders werd de hoofdstroom van de Dommel na 1875 met een kwart ingekort. Zo ontstond een aantal ‘stille Dommeltjes’. Een aantal hiervan wordt tijdens de excursie bezocht.

START

De fiets- en wandelexcursie start zondag 19 juli om 10.00 uur in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Stevig schoeisel wordt aanbevolen. Zo'n twee uur later is de excursie afgelopen. De kosten zijn vijf euro per persoon. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via info@liempdsenherd.nl

In verband met de coronamaatregelen kunnen maximaal vijftien personen deelnemen aan de excursie. Tijdens de tocht, maar ook in het bezoekerscentrum, wordt rekening gehouden met de anderhalvemeterregel.