Irene Verbeet is sinds dit jaar directeur van De Oversteek. (Foto: Albert Stolwijk).
Irene Verbeet is sinds dit jaar directeur van De Oversteek. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

DIRECTEUR IRENE VERBEET HEEFT EERSTE SCHOOLJAAR OP BASISSCHOOL DE OVERSTEEK IN LIEMPDE EROP ZITTEN

'Eigenlijk run ik gewoon een heel groot huishouden'

JULES HAMELEERS

,,Ik kende net alle voornamen en toen kwam corona", aldus Irene Verbeet van De Oversteek. De directeur-bestuurder van de Liempdse basisschool had een lastige start, maar ze voelt zich ondertussen als een vis in het water. Dus is het tijd om het nieuwe schoolhoofd even voor te stellen. Gepassioneerd vertelt ze over haar visie op onderwijs, leiding geven en Liempde ,,Iedereen is zo warm hier: ouders zijn betrokken en er is een geborgen sfeer."

Irene Verbeet startte in januari als directeur-bestuurder van De Oversteek. Net tweeënhalve maand later barstte de coronacrisis los. Verbeet denkt dat die situatie in haar voordeel heeft gewerkt: ,,Niemand kon zeggen: 'Dat deden we eerst zo.' Want er was geen 'eerst'. De situatie was wel even gek, maar eigenlijk ging het allemaal best goed. We hadden alles heel snel en goed geregeld. Dat vlugge schakelen, komt vooral doordat De Oversteek geen onderdeel is van een overkoepelende organisatie: ik heb ook bewust gesolliciteerd bij deze onafhankelijke school. Het team ging gewoon bij elkaar zitten en wanneer iedereen het eens was over een besluit, dan namen we het. We hoefden niet eerst toestemming te vragen aan een overkoepelend bestuur. Dat was wel heel makkelijk."

KLEIN DORP

Hoewel Verbeet in Veghel woont, twaalf jaar in Helmond heeft gewerkt én zelf uit het diepe zuiden van Nederland komt, begrijpt ze Liempde helemaal. Ze komt namelijk uit Eijsden, een kleine gemeenschap in de buurt van Maastricht. ,,Dus ik weet hoe het is om in zo'n klein dorp te wonen, ik ben zelf opgegroeid in een plek als Liempde. Mensen zijn enorm met elkaar begaan."

De Limburgse heeft tot nu toe een verrassende loopbaan gehad. Toen ze haar Pabo-opleiding afrondde en ze niet direct een baan vond als docent, ging ze aan de slag als correctrice bij het regionale dagblad De Limburger. Ze wist namelijk: als ik nog iets anders wil doen, is dit het moment. Als je eenmaal in het onderwijs zit, kom je er niet gemakkelijk weer uit, dacht ze. Alle advertenties in de krant keek ze na op fouten, zodat ze goed afgedrukt zouden worden. Tegelijkertijd studeerde ze en haalde ze al haar koksdiploma's. Na in de horeca gewerkt te hebben, ging ze les geven op de horecavakschool. Terwijl ze al docent was, bleef het lagere onderwijs tóch lonken: uiteindelijk is ze twaalf jaar directeur geweest van een basisschool in de wijk Het Haagje in Helmond.

JUF BEN JE

Dat ze na haar werk bij de krant terugkwam in het onderwijs, was voor haar niet zo'n verrassing. ,,Onderwijs zit in je dna, dat gaat nooit meer weg. Mijn zoon zegt ook altijd: 'Mam, jij bént gewoon juf.'", zegt Verbeet gniffelend. Terwijl ze vertelt, leunt Verbeet een beetje over de tafel en gebaart veel met haar handen, alsof ze letterlijk staat te springen om haar werk op de Liempdse basisschool. ,,Ik denk ook nooit: bah, ik moet werken. Echt nooit. Natuurlijk, het is ook wel eens lastig: wanneer je een leerkracht moet ontslaan of ouders moet vertellen dat hun kind echt een probleem heeft. Maar het staat me nooit tegen. Eigenlijk run ik gewoon een heel groot huishouden."

ACHTERLIGGEN

De passie is niet alleen te merken wanneer Verbeet over haar vak praat, maar vooral wanneer ze het heeft over haar leerlingen. Het frustreert de directeur soms dat kinderen niet centraal staan in het huidige schoolsysteem. ,,Bij elke beslissing die ik maak, stel ik mezelf de vraag: 'Hoe is dit goed voor de leerling?' Als ik die niet kan beantwoorden, kan ik de keuze niet uitleggen aan mezelf. En het is zó jammer dat mijn manier van denken niet altijd goed aansluit met het standaard onderwijssysteem."

Voor kinderen is landelijk bepaald wat ze moeten kunnen rond welke leeftijd of basisschoolgroep. Wie vooruit loopt op die norm, kan soms niet verder en gaat zich vervelen. En wie iets langzamer leert, 'ligt achter'. ,,Maar dat achterliggen bestaat eigenlijk helemaal niet. Dat hebben wij zomaar bedacht met z'n allen. Terwijl kinderen die minder goed kunnen leren, vaak hele andere kwaliteiten hebben. Ik zou echt niet willen dat de professor mijn huis komt stucen, hoor! Daar hebben we die handige mensen voor nodig. En slimme kinderen komen door het huidige groepensysteem ook in de problemen. Die horen dan: 'Ja sorry, je kunt niet verder, want dan heeft juffrouw Jannie straks geen boekjes meer waar je uit kan leren.' De leerstof staat centraal, niet het kind. Dat moeten we omdraaien."

De utopie die Verbeet voor zich ziet, is er een waar kinderen niet meer ingedeeld worden in groepen naar aanleiding van hun leeftijd, maar op hun kwaliteiten en leersnelheid. Die werkwijze bestaat wel al op vooruitstrevende scholen. ,,Ik wil dat ook in Liempde implementeren. Maar dat doe je niet zomaar hoor, dat duurt jaren. Maar ik heb het wel al voorgelegd aan mijn team, en iedereen staat er hetzelfde in. Dat is het echte onderwijshart. Wat ouders willen voor hun kinderen, dat willen leerkrachten ook voor hun leerlingen."

ER ZIJN

Verbeet voelt zich op haar beurt ook enorm betrokken bij de medewerkers. De Liempdse leraren hadden namelijk nogal wat voor hun kiezen gekregen de afgelopen tijd: twee mensen van het managementteam werden ziek en twee kregen een andere baan. Toen kwam er een interim-directeur die ook weer uitviel, waarna er weer een nieuwe vervangend bestuurder werd aangesteld. ,,Het personeel was blij dat ik er was na die roerige tijd. De leraren hoopten eindelijk op rust en stabiliteit."

De Limburgse benadrukt dat zij niet de belangrijkste schakel in de keten is: dat zijn de leraren. ,,Ik ben er zodat zij hun werk goed kunnen doen. Het gebeurt echt niet in mijn kantoor." Hoewel jaarrekeningen opstellen, roosters maken, brochures schrijven en ict-zaken aanpakken cruciaal is voor een goed draaiende school, gaat het daar volgens Verbeet niet om. ,,Toen ik hier net kwam, heb ik ook een gesprek gevoerd met elke medewerker om vragen te stellen. 'Wat verwacht je van me? Heb je tips? Hoe kan ik zaken het beste aanpakken?'"

,,Leiding geven is namelijk er zijn: zowel fysiek bij activiteiten, als klaarstaan voor mensen. Ik doe gewoon overal aan mee, zo heb ik iedereen snel leren kennen. Ik surveilleer in de pauzes en kinderen weten dat ze altijd binnen mogen lopen als mijn deur openstaat." Met een trotse glimlach en een twinkeling in haar ogen, wijst ze naar het magneetbord achter haar: het hangt vol met tekeningen en andere creaties. ,,Ik krijg niet alleen kunstwerken: er komt ook vaker een kind binnenlopen om te vertellen dat hij zijn veters heeft leren strikken", zegt ze gniffelend

Verbeet spreekt verder niks dan lof over haar nieuwe werkomgeving in Liempde: ,,Ik ben ontzettend blij met het team. De leraren zijn kundig en warm. Ik ben helemaal geland en voel me volledig thuis bij De Oversteek."


JORDY VAN DEN BOER COÖRDINATOR BRUISEND CENTRUM

‘Als pion dienstbaar en zichtbaar zijn’

LINDA VAN DE WIEL

Jordy van den Boer (30) is door de centrumondernemers en stichting Boxtel Vooruit aangesteld als coördinator Bruisend Centrum Boxtel. De evenementenorganisator en zanger gaat zich onder meer bezighouden met de communicatie, coördinatie én organisatie tussen de gemeente en ondernemers.

Van den Boer richt zich de komende tijd op de activiteiten- en evenementenkalender voor de maanden juli en augustus. ,,Waar normaal gesproken de meeste mensen op vakantie gaan, blijven velen nu thuis. Het organiseren van activiteiten tijdens deze periode heeft dan ook prioriteit”, stelt Van den Boer.

Ideeën heeft de ondernemende Boxtelaar voldoende: ,,Zolang de coronacrisis voortduurt, is er geen ruimte voor deejays en grote optredens met zangers. Maar er is ook veel wél mogelijk. Denk aan achtergrondmuziek op de Markt, een kunstmiddag of een goochelshow.”

Maar daar houden de ambities van Van den Boer niet op: ,,Ik denk aan een filmavond voor kinderen. En als we het scherm laten staan, kunnen volwassenen zondag vanaf het terras kijken naar de Formule 1. Ik ben daarnaast in overleg met de brandweer, de politie en de Koninklijke Landmacht. Want hoe vet is het als zij demonstraties geven. En vanuit de centrumondernemers komen ook heel veel ideeën.”

KORTE LIJNTJES

Van den Boer weet sinds vorige week woensdag dat hij de functie coördinator Bruisend Centrum Boxtel gaat vervullen: ,,’s Middags had ik een gesprek en ’s avonds kreeg ik te horen dat ik de functie de komende periode mag invullen. Tijdens de afgelopen maanden hebben de bestuursleden van Stichting Centrum Management Boxtel en Boxtel Vooruit enorm veel werk verzet om bijvoorbeeld de uitgebreide terrassen op de Markt en elders in Boxtel mogelijk te maken. Nu werd het tijd om in opdracht van hen het stokje over te nemen en gerichte activiteiten te organiseren voor de komende maanden”, vertelt Van den Boer. ,,Hoe we daarna verder gaan, hangt af van het verloop van de zomeractiviteiten.”

GEEN CENTRUMMANAGER

Voor de duidelijkheid, Van den Boer is niet de nieuwe centrummanager. Hij neemt slecht deel van die taken voor zijn rekening. De organisator richt zich op evenementen en activiteiten. ,,Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie, organisatie en coördinatie.”

Het organiseren van grote evenementen is niet nieuw voor de Boxtelaar. Zo was hij een van de kartrekkers van het groots opgezette Kingsnight Fissa tijdens Koningsnacht. ,,Ik heb daardoor korte lijntjes met de hulpdiensten, de gemeente én Boxtel Vooruit.”

150 PROCENT

Van den Boer beseft dat hij tijdens een moeilijke periode instapt. ,,Vanwege het coronavirus zijn er veel regels en beperkingen. Maar een uitdaging ben ik nooit uit de weg gegaan en de gemeente wil medewerking verlenen binnen de piketpaaltjes van het RIVM. Ik stel me als pion tussen de gemeente, de centrumondernemers en Boxtel Vooruit dienstbaar én zichtbaar op. Ik kan hen ondersteunen. Maar ik ben er uiteraard vooral voor de inwoners van Boxtel.”

Het programma voor de zomermaanden wordt op korte termijn gepresenteerd en er zullen activiteiten zijn voor jong en oud. ,,Voor kinderen gelden minder restricties dus voor hen zijn meer mogelijkheden. Maar ook voor de andere Boxtelaren zet ik me voor 150 procent in.”


Zomer(voor)lezen in Boxtelse bieb

Bibliotheek Babel aan de Burgakker houdt meerdere acties in de zomer, om mensen te motiveren te blijven lezen.

Elke week staat er een ander land in de schijnwerpers. Ook zijn er tasjes met verrassingen en een gratis ijsje als mensen in juli of augustus lid worden of iemand anders lid maken. Daarnaast is er het ZomerVOORleesterras. Op vrijdagen 17 juli en 14 augustus worden er tussen 11.00 en 12.00 uur verhalen voorgelezen over twee landen: in juli zijn dat Duitsland en Portugal en in augustus België en Italië.

  ...JORDY VAN DEN BOER...