De achtstegroepers van De Oversteek in Liempde stonden deze week meermaals op de planken van De Serenade. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De achtstegroepers van De Oversteek in Liempde stonden deze week meermaals op de planken van De Serenade. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

SCHOOLVERLATERS HOBBENDONKEN EN OVERSTEEK OP DE PLANKEN

‘Schoolmusical op een écht podium. Gaaf!’

MARC CLEUTJENS & JULES HAMELEERS


De schoolmusical is een van de hoogtepunten van groep 8. Om alle belangstellenden een coronaveilige zitplaats te kunnen bieden, weken de schoolverlaters van De Hobbendonken in Boxtel en De Oversteek in Liempde deze week uit naar échte theaterpodia: die van gemeenschapshuis De Rots en culturele accommodatie De Serenade. Giel Leermakers (11): ,,We hebben online audities gedaan en gerepeteerd. Best raar…”

De grote zaal van De Rots was deze week gereserveerd voor groep 8 van leerkracht Leon van Geffen van De Hobbendonken. Dinsdag trad zijn klas op voor alle kleuters, gisterochtend bezetten de groepen 4 en 5 de zaal. Vanmiddag volgde de voorstelling voor de groepen 6 en 7. En vanavond? Dan staan alle 27 leerlingen op de bühne om voor hun ouders op te treden. De échte voorstelling, op een écht podium. Gaaf!

VAKANTIELIEFDE

‘Bende op de camping’. Dat is de titel van de knotsgekke musical die de schoolverlaters van De Hobbendonken opvoerden. ,,Het is een heel leuk verhaal met veel humor”, vertelt Giel, die in de huid kroop van rijkeluiszoontje Valentijn. ,,In de musical ben ik verliefd op Vicky, mijn vakantieliefde. En nee, we gaan heus niet zoenen hoor.”

Jesse Hulscher (11), die als Jop Bergop in een skipak op het podium stond, omschrijft veel kwinkslagen als humor voor volwassenen. ,,We snappen niet alle grapjes”, grinnikt Iris van Hest (11), die werd geschminkt als Oma Juut. Robi Kruijsen (12) vertolkte de rol van Amber, de kleindochter van campingbaas Govert. ,,Je hoort het al, er zijn heel veel typetjes”, lacht ze. Het viertal genoot van de voorbereidingen en is trots op het decor, dat grotendeels door de ouders is gemaakt.

RODE LOPER

De voorbereidingen van de musical verliepen door de coronacrisis anders dan anders. ,,We hebben via Google Teams auditie gedaan. Dat was best raar. Het is leuker om zoiets in de klas te doen”, vindt Giel. ,,We hebben ook thuis onze teksten moeten leren en gerepeteerd”, vult Iris aan. Toen De Hobbendonken de schooldeuren weer opende, werd geoefend in de gymzaal. Jesse: ,,Eerst in twee groepen omdat we niet met z’n allen tegelijk op school mochten zijn.” ,,De laatste weken hebben we met de hele klas kunnen oefenen, dat was fijn”, zegt Iris.

Na drie musicaldagen wacht morgen de laatste schooldag, inclusief het afscheid op de rode loper. Een dag met gemengde gevoelens, voorspelt Robi. ,,Het is leuk om naar een andere school te gaan. Maar je gaat de kinderen waarmee je al die jaren in de klas hebt gezeten ook heel erg missen.”

GEEN OUDERS

Ook op basisschool De Oversteek in Liempde verliepen de musicalvoorbereidingen net een tikje anders dan gebruikelijk, vertelt leerkracht Rick van Rijt. ,,Normaal krijgen we enorm veel hulp van ouders bij het bouwen van het decor en andere voorbereidingen, maar dat was door het coronavirus niet mogelijk. Het was een hele klus... Laat ik het zo zeggen: we zijn blij als we straks vakantie hebben", zegt Van Rijt lachend. Ook konden de repetities pas begin juni starten, waar deze normaal in april beginnen.

Dat maakte het traject een stuk intensiever voor docenten, maar ook de kinderen hadden een flinke kluif aan alle voorstellingen. Om iedereen op een veilige manier te kunnen ontvangen, speelden de kinderen zeven keer: vijf keer voor ouders en twee keer voor broertjes en zusjes. Er zijn op dinsdag twee, woensdag drie en donderdag twee voorstellingen. Een vermoeiende week, weet Van Rijt. ,,We hebben het ook echt met de kinderen overlegd. We hebben het ze voorgelegd hoe we het van plan waren en gevraagd of ze dat wilden of niet. Ze stemden met ons idee in en toen hebben we met z'n allen besloten ervoor te gaan."

VERBODEN TE VOEREN

De basisschooljeugd speelt de musical Verboden te Voeren van Rep en Roer. Tijdens het stuk is een bijzondere vogel, de Oelewapper, vrijgelaten. De personages in het stuk moeten het beest terughalen. Ook proberen ze een mysterie te ontrafelen: wie heeft het kooitje opengezet?

De kinderen stonden begin deze week te springen om aan hun voorstellingenreeks te beginnen. ,,Ze vinden het heel spannend, maar ook erg leuk", vertelt de leerkracht. ,,We hebben het zo veel mogelijk 'normaal' voor ze gehouden, zodat ze toch nog echt kunnen genieten van een mooie afsluiting van hun basisschooltijd."

Schoolverlaters Iris van Hest, Robi Kruijsen, Jesse Hulscher en Giel Leermakers (v.l.n.r.) van basisschool De Hobbendonken poseren op de trappen van De Rots. Hier traden ze deze week met hun klasgenoten op in de musical ‘Bende op de camping’. (Foto: Marc Cleutjens).
Afbeelding