Pastorietuin Breukelen.
Pastorietuin Breukelen. Foto: Henk v Weert

OMWONENDEN WILLEN OVERZICHT VAN SITUATIE VÓÓR KAALSLAG

Protest tegen plan pastorietuin Boxtel

Jan Hermens

De Boxtelse pastorietuin achter de Heilig Hartkerk was een groene oase. Tot projectontwikkelaar Vrijborg in maart vorig jaar vrijwel alle bomen en struiken rooide, tot ontsteltenis van omwonenden. De gemeente Boxtel verleende achteraf een vergunning voor deze actie en daar hebben buurtbewoners onlangs bezwaar tegen gemaakt. Hun wens: een onafhankelijk onderzoek dat tot een vergunningaanvraag leidt waarin alle details van de situatie voor de kaalslag zijn opgenomen.

Omwonende Ger Daverveld trok destijds ook aan de bel: ,,We maken niet alleen bezwaar tegen het rooien van bomen en struiken in de pastorietuin, maar ook tegen de geplande bebouwing. Stel dat het bouwplan niet doorgaat, dan willen we dat de pastorietuin in oorspronkelijke staat wordt hersteld."

Als het onderzoek er komt en er in kaart is gebracht welke bomen en struiken op welke plekken in de pastorietuin hebben gestaan, blijven die gegevens vooralsnog op de plank liggen. Daverveld: ,,Het heeft geen zin nu groen aan te planten, want als de nieuwbouw er wel komt, zou alles weer moeten veranderen."

De nieuwbouwplannen in de Boxtelse pastorietuin behelzen zeven woningen, een parkeerterrein en een woonzorghuis met 24 appartementen voor mensen met dementie. ,,Veel te massief voor deze locatie", vindt Daverveld. Hij verwijst naar 1998, toen er een plan lag voor het bouwen van vier woningen in de pastorietuin. De provincie zette toen een streep door de rekening van de gemeente, die de schop in de grond had willen zetten. ,,Voorgestelde woningbouw zal een aantasting vormen van deze waardevolle bebouwde omgeving", aldus de provincie destijds.

Daarnaast heeft de Boxtelse gemeenteraad in 2000 de visie De Groene Levensader door Boxtel vastgesteld. Hierin staat dat de pastorietuin als groene, onbebouwde parkachtige zone behouden dient te blijven. In het bestemmingsplan Centrum is de visie De Groene Levensader Door Boxtel als leidend voor de inrichting van de oevers van de waterlopen opgenomen. Daverveld: ,,Wij vinden de aanvraag voor een omgevingsvergunning te prematuur, denken dat de visie leidend is en dat de pastorietuin als park zonder bebouwing ingericht dient te worden. Bijkomend argument: de provincie hanteert voor binnenstedelijke gebieden als verbindingszone een breedte van vijftig meter."

BELANGENAFWEGING

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel wordt er echter wel vanuit het gedachtegoed van De Groene Levensader gehandeld: ,,Iedere locatie vraagt om een zorgvuldige belangenafweging tussen verschillende visies of beleidsplannen en het maken van keuzes hierin. Met een goede motivering kan afgeweken worden van zo'n visie. In het plan wordt rekening gehouden met de noodzaak om een ecologische verbindingszone te realiseren langs het Smalwater met een parkachtige uitstraling. Daarmee wordt deels invulling gegeven aan de visie en deels daarvan afgeweken. Niet de hele tuin blijft onbebouwd.”



p De pastorietuin bij de Heilig Hartkerk, nadat projectontwikkelaar Vrijborg er bomen en struiken had gerooid. De buurt wil een overzicht van de tuin van voor deze operatie. (Foto: Henk van Weert, 2019).


Achter den Eijngel

De Raad van State doet 21 september uitspraak over nieuwbouwplan Achter den Eijngel in Lennisheuvel. Dat maakte wethouder Peter van de Wiel dinsdag bekend tijdens de raadsvergadering. Het bouwplan omvat 85 woningen en moet worden gerealiseerd achter het historische pand Den Eijngel op de hoek van de Mijlstraat en de straat Lennisheuvel.


Rechtgezet

In Brabants Centrum van donderdag 2 juli is een nuance ontgaan in de artikelen over de besmettingen bij Vion. De schrijver spreekt daar over achttien 'zieke personen' op 119 geteste medewerkers. In feite gaat het om besmette personen. Zij hoeven niet per se ziek te zijn, maar kunnen slechts klachten hebben of helemaal geen verschijnselen vertonen. Juister is daarom om te spreken van 'besmette personen'.


Afbeelding