... ADRIENNE VERSCHUREN...
             (Foto: Gemeente Haaren).
... ADRIENNE VERSCHUREN... (Foto: Gemeente Haaren). Foto: Gemeente Haaren

FRICTIE OM NIEUWE WILLIBRORDUSSCHOOL

Wethouder overleeft motie van wantrouwen

RENS VAN DEN ELSEN

Het proces rond de nieuwbouw of renovatie van de Willibrordusschool in Esch zorgde donderdagavond voor vuurwerk in de gemeenteraadsvergadering van Haaren. Het werd verantwoordelijk wethouder Adrienne Verschuren (Progressief '96) vooral door de oppositiepartijen VVD en Samenwerking '95 kwalijk genomen dat zij de gemeenteraad niet volledig op de hoogte heeft gehouden van de stand van zaken. ,,Informeren is een kleine moeite", aldus fractievoorzitter Boy Scholtze van de VVD. Hij zegde het vertrouwen in de wethouder op en vond daarin steun bij zijn oppositiegenoten.

De laatste Haarense gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces begon zonnig, maar eindigde in een tropische storm. Als een diesel kwamen de raadsleden van oppositiepartijen VVD en Samenwerking '95 op stoom, om bij het laatste agendapunt alle sluizen open te zetten.

Reden was de voortgang van de vernieuwing van de Willibrordusschool. Hoewel het niet eens om een voorstel ging, maar slechts een update van de stand van zaken, werd de wethouder flink de oren gewassen. Raadslid Peter den Ouden (Samenwerking '95) hield zich nog enigszins in, maar Scholtze (VVD) vloog er met gestrekt been in: ,,De wethouder heeft de raad misleid, haar huiswerk niet gedaan en haar werkstuk niet ingeleverd, hier helpen strafregels niet meer." De partij diende daarop een motie van wantrouwen in tegen Verschuren.

NIET GEÏNFORMEERD

De oppositie valt vooral over het feit dat de raad niet goed geïnformeerd is over de voortgang, terwijl hier volgens de partijen al twee jaar over wordt gesproken. ,,Vijf gesprekken in die tijd, dat lijkt me wat weinig voor dit dossier. Wij dachten dat de school prioriteit had voor de wethouder, maar blijkbaar ziet zij geen urgentie. En dat terwijl de school écht toe is aan vernieuwing", aldus Den Ouden.

Daarnaast blijkt uit de vertrouwelijke stukken die de raadsleden hebben ontvangen, dat er veel tegenstrijdigheden zitten in de gespreksverslagen. Volgens de oppositiepartijen hangt het 'duimendik' dossier aan elkaar van fouten, misvattingen en zelfs misleidingen. Dat blijkt volgens hen onder meer uit het feit dat de overkoepelende onderwijsorganisatie Cadans Primair, waar de Willibrordusschool onder valt, tot twee keer toe een aanvraag voor nieuwbouw bij de gemeente heeft ingediend. Een keer in januari 2019 en afgelopen februari nog eens. Die laatste keer stelde Cadans Primair de gemeente in gebreke omdat zij niet had gereageerd op de aanvraag van een jaar eerder. Daar werd de wethouder destijds naar eigen zeggen door verrast, omdat zij nog bezig was met een onderzoek naar de mogelijkheid voor renovatie van het schoolgebouw.

PAREREN

Verschuren betreurde de gang van zaken en de motie die zij tegen zich kreeg ingediend. ,,Het was een lastig proces, want we kregen te maken met twee verschillende bestuurders (Marianne van Wegberg verving vorig jaar Hajo Renkema die met pensioen ging - red.), we moesten de gemeente Boxtel erbij betrekken en meningen veranderden na verloop van tijd", pareerde ze de kritiek. Dat de gemeenteraad tijdens deze vergadering geen voorstel kreeg om over te stemmen, maar slechts een update, weet de wethouder aan het resultaat van het onderzoek dat een kostenexpert in mei naar buiten bracht. Daaruit bleek dat ook renovatie zeker drie miljoen euro zou kosten. Net zoveel als nieuwbouw. ,,Daar hadden we niet op gerekend, maar er zijn volgens ons geen grove fouten gemaakt. We zijn slechts tot andere inzichten gekomen", gaf Verschuren aan.

VVD-leider Scholtze was het zichtbaar oneens met het verweer van de wethouder en diende de motie van wantrouwen in. Na een hoofdelijke stemming werd deze afgewezen. De coalitiepartijen bleven achter hun wethouder staan. Het proces begint nu weer van voren af aan. De gemeente huurt opnieuw een bureau in dat de school aan een bouwkundig onderzoek moet onderwerpen.

Afbeelding