De Haarense gemeenteraad stemde donderdag in met de zeven ton extra financiering die het college van B en W nodig heeft voor de herinrichting van de Leunisdijk in Esch. Nu moet alleen de provincie nog groen licht geven. (Foto: Albert Stolwijk).
De Haarense gemeenteraad stemde donderdag in met de zeven ton extra financiering die het college van B en W nodig heeft voor de herinrichting van de Leunisdijk in Esch. Nu moet alleen de provincie nog groen licht geven. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

HAARENSE RAAD GEEFT EXTRA GELD VOOR ESCH' PROJECT

Provincie bepaalt in project Leunisdijk

RENS VAN DEN ELSEN

Als het aan de gemeenteraadsleden van Haaren ligt, kan de herinrichting van de Leunisdijk in Esch snel beginnen. Vanwege onvoorziene kosten vroeg het college van B en W een extra krediet aan van bijna zeven ton. Dat geld mogen ze van de raad nu gebruiken, maar omdat de gemeente gaat opsplitsen moet de provincie ook nog groen licht geven. En daar kan de schoen nog wel eens gaan wringen.

De raadsleden vielen donderdagavond over de in hun ogen starre houding van de gemeente Boxtel. Ook zij mag namelijk haar zegje doen over waar Haaren zijn geld aan uitgeeft. Het college van B en W zag de kosten voor Boxtel al oplopen en vroeg aan de buurgemeente of zij het extra krediet niet uit de algemene reserve kon halen. ,,Maar dan gaan de andere gemeenten (Oisterwijk, Vught en Tilburg - red.) weer steigeren", aldus de Haarense wethouder Martien Vromans. ,,Boxtel, trek je bezwaren in, anders komt het volgend jaar helemaal op jullie bordje", waarschuwde raadslid Peter den Ouden (Samenwerking '95). Daar was Jan van Iersel (CDA) het helemaal mee eens. ,,Boxtel moet gewoon akkoord gaan", stelde hij.

NEERLEGGEN

Maar voordat Boxtel mag reageren, kijkt eerst de provincie Noord-Brabant naar de uitgaven van de gemeente Haaren. Dit vanwege de herinrichting in het kader van de wet Arhi (Algemene regels herindeling). De provincie kan in principe de goedkeuring van de Haarense gemeenteraad naast zich neerleggen, als zij vindt dat de uitgave onverantwoord is.

Hoewel het extra bedrag door vrijwel alle raadsfracties aan de hoge kant werd bevonden, gingen zij uiteindelijk toch allemaal akkoord met de aanvraag. De wethouder kreeg daarbij wel de opdracht om de noodzaak voor de herinrichting bij de gemeente goed onder de aandacht te brengen. ,,Er is ons alles aan gelegen om Esch goed over te dragen. Ook al ligt het niet helemaal in onze handen, we gaan ons er wel hard voor maken", reageerde Vromans.

De gemeenteraad heeft nu geen zeggenschap meer over het project en dus ligt het al dan niet doorgaan van het plan Leunisdijk in handen van de provincie Noord-Brabant.

De extra kosten zitten vooral in enkele noodzakelijke aanpassingen in het ontwerp. Zo ligt er een gasleiding erg hoog, moet regenwater van het afvalwaterriool gescheiden worden en zijn de bouwkosten gestegen. Daarnaast is er nog onzekerheid over het aantal terug te plaatsen bomen. Dat komt door de ligging van diverse kabels en leidingen onder het wegdek.